x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Algeria-România:2-1. Ei joacă fotbal la Mondial, noi nici în amicale!

Algeria-România:2-1. Ei joacă fotbal la Mondial, noi nici în amicale!

04 Iun 2014   •   23:35
Algeria-România:2-1. Ei joacă fotbal la Mondial, noi nici în amicale!
Sursa foto: SALVATORE DI NOLFI/EPA/Intact Images

A venit vremea! Ca-n fiecare vară de 16 ani încoace, alături de fotbaliştii care ne reprezintă la nivel internaţional în sportul numit fotbal, ne adunăm în faţa televizoarelor să privim, cu mic, cu mare, cum alţii se bucură de fotbal şi de patima de a-l trăi cu sufletul la gură: Campionatul Mondial.

Probabil un pic invidioşi pe fotbalişti, cei despre performanţele cărora se va discuta în scurt timp mai mult decât de ieşirile lor prin cluburi cu manele, românii au pus de două miuţe amicale - una cu albanezii, una cu algerienii, pe ultimii aşteptându-i deja bagajele în Brazilia.

După cum a curs jocul cu algerienii, până şi barele porţii lor se prinseseră că meciul se desfăşoară în cealaltă parte a terenului.
Cu un stil de joc importat din secolul trecut, fără entuziasm, parcă şi fără chef, ai noştri au considerat că e suficient să paseze insistent, până la plictiseală, pe undeva pe la mijlocul terenului nostru. Bineînţeles, n-a putut lipsi soluţia universală a jocului fără idei tactice prea luminate - pasa lungă pe vârf.

S-a văzut, şi fără să fi fost la Geneva, că şi fotbalul a căpătat firea şi înfăţişarea noastră actuală: multe fiţe, puţină muncă. Distanţa paselor precise n-a putut depăşi cinci metri, un dribling n-a avut şanse să reuşească decât dacă jucătorul advers era departe, s-a văzut că nu se poate combina la firul ierbii şi că doar nonagenarii sunt mai puţin sprinţari decât ai noştri.
Pare din ce în ce mai clar că e nevoie de o resetare a întregului sistem care produce fotbalul în România, de un plan pe termen mediu în care pornind de la bază, de la copii şi juniori, să  ne reeducăm, nu numai sportiv şi să creştem sub spectrul foamei de performanţă, de glorie.

Nu faptul c-am pierdut în acest ultim meci deranjează, ci modul în care am făcut-o. Cu asemenea prestaţii mai putem spera la calificare într-o fază finală a unei competiţii europene sau mondiale, doar când toate echipele vor fi calificate din oficiu... Poate asta e până la urmă diferenţa dintre cei care stau pe băncile de rezerve ale echipelor europene şi cei care joacă, dintre un antrenor conectat la fotbalul modern, cavaler al Legiunii de Onoare şi unul care a avut grijă să-şi treacă o clauză imensă de reziliere a contractului, nu? (C.S.)
___________________________________




Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de Algeria cu scorul de 2-1 (1-1), miercuri seara, într-un meci amical jucat pe ''Stade de Geneve'' din Geneva, un ultim test pentru africani înaintea participării lor la Cupa Mondială din Brazilia.

Alex Chipciu (28) a marcat golul tricolorilor, în timp ce pentru Algeria au înscris respectiv Nabil Bentaleb (22), El Arbi Hillel Soudani (66).

Tricolorii au început în trombă, iar Tănase a fost blocat de un fundaş în primul minut de joc, Acelaşi Tănase a fost protagonistul altor faze periculoase ale echipei României în primul sfert de oră, dar în min. 8 a fost egoist şi nu a pasat lui Maxim, fiind deposedat in extremis în careul algerian, după care a tras peste poartă din marginea careului, în min. 14, la o fază de finalizare.

''Fenecii'' au echilibrat jocul şi şi-au creat apoi câteva ocazii bune de gol, dar Feghouli a trimis prea slab pentru a-l învinge pe portarul Pantilimon (16), iar un minut mai târziu a trimis peste poartă din poziţie favorabilă.

Algeria a deschis scorul în min. 22, când Djabou l-a driblat de câteva ori pe Chiricheş, a centrat în careu, dar Pantilimon a scăpat mingea şi Bentaleb a îndeplinit o simplă formalitate: 0-1.

România a mai avut o ocazie mare de gol, în min. 27, când Marica nu a ajuns la centrarea lui Raţ, reuşind doar să devieze balonul pe lângă poartă.

Echipa antrenată de Victor Piţurcă a stabilit egalitatea prin Alex Chipciu, lansat excelent de Maxim, în min. 28: 1-1.

În min. 43, Tănase a scăpat pe partea stângă şi a centrat în careu, dar prea înalt pentru Maxim, care nu a putut relua spre poartă.

Meciul a fost întrerupt de arbitru în min. 43, din cauza obiectelor aruncate de fanii africani pe gazon. După golul marcat de algerieni suporterii acestora au aruncat cu torţe în teren, iar min. 43 arbitrul elveţian Nicolaj Haenni a decis să întrerupă jocul din cauza faptului că o sticlă din tribună a aterizat pe gazon. Selecţionerul Algeriei, bosniacul Vahid Halilhodzic, a făcut un apel la staţia de amplificare a stadionului la fani să se comporte civilizat, altfel meciul va fi suspendat definitiv.

După un sfert de oră de pauză, partida a continuat din min. 43.

În repriza secundă, echipa României a fost cea care a condus ostilităţile, nord-africanii încercând să acţioneze mai mult pe contre. Tănase a fost aproape de a aduce echipa României în avantaj (51), dar şutul său deviat a fost deturnat de sub transversală de Mbolhi. Algeria a replicat prin Bentaleb, care a reluat pe lângă poartă din poziţie foarte bună (59).

Al treilea gol al africanilor a venit după o pasă greşită a lui Tănase, Taider a pătruns şi a centrat, iar El Arbi Hillel Soudani a marcat din centrul careului (66): 1-2. Fanii algerieni au sărbătorit din nou cu torţe şi un suporter a pătruns pe teren, cum se întâmplase şi în min. 57.

Lung jr a salvat un nou gol (74) singur cu Soudani, la capătul unui contraatac. Algeria a fost aproape de gol şi în min. 80, dar Slimani a reluat alături. Lung a mai salvat un gol în ziua în care a împlinit 25 de ani, în faţa lui Slimani (90+2).

De menţionat că imediat după fluierul final, suporterii algerieni au invadat terenul.

România a greşit mult în acest meci, în care a avut totuşi un joc bun de posesie, dar erorile individuale au costat echipa lui Piţurcă.

În stagiul elveţian, România a învins Albania, sâmbătă, la Yverdon-les-Bains, cu 1-0, iar apoi a pierdut miercuri seara în faţa Algeriei. Cantonamentul a fost o etapă în cadrul pregătirilor pentru preliminariile EURO 2016, care vor debuta în toamnă.

La Cupa Mondială, Algeria face parte din Grupa H, alături de Rusia, Coreea de Sud şi Belgia.  (Agerpres)

×
Subiecte în articol: romania algeria nationala romaniei