x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern CFR Cluj și FCSB, singurele reprezentante ale noastre  în cupele europene, deja gâfâie și fac pași greșiți în campionat „Granzii” nu se regăsesc

CFR Cluj și FCSB, singurele reprezentante ale noastre  în cupele europene, deja gâfâie și fac pași greșiți în campionat „Granzii” nu se regăsesc

de Adi Munteanu    |    30 Aug 2022   •   07:50
CFR Cluj și FCSB, singurele reprezentante ale noastre   în cupele europene, deja gâfâie și fac pași greșiți în campionat  „Granzii” nu se regăsesc

Pornite ca favorite în lupta pentru titlu, campioana și vicecampioana ediției trecute nu mai seamănă cu ce erau în urmă cu câteva luni.

 

Chiar dacă au reușit, cu chiu, cu vai, să se califice în grupele Conference League, în fața unor adversari modești, jocul este departe de ce se așteaptă de la aceste echipe. Teama suporterilor este că în acest ritm ar urma rezultate rușinoase în în cupele europene. În acest timp, în lipsa unui program aglomerat, Farul, Rapid, FC Argeș și Botoșani s-au instalat pe primele locuri în Liga 1 și contestă serios supremația „granzilor”, CFR, FCSB și Universitatea Craiova, care momentan nu confirmă.

Adi Munteanu

Au mai rămas doar opt zile până la meciurile din Conference League. Primele dispute, West Ham United - FCSB și Ballkani - CFR Cluj, ar putea arăta reprezentantelor noastre cam unde se află și cam ce așteptări ar trebui să aibă.

FCSB, grupă grea

Cu adversari de calibrul lui West Ham United, Anderlecht Bruxelles sau Silkeborg, FCSB nu poate fi considerată niciodată ca o favorită a grupei. Primul examen, pe 8 septembrie, pe London Stadium, fostul Stadion Olimpic, cu „ciocănarii” de la West Ham. În ciuda începutului slab în Premiere League (înfrângeri cu Man. City, Nottingham Forest și Everton),  echipa  lui David Moyes pornește ca mare favorită, măcar pentru faptul că este o reprezentantă a fotbalului englez, care a terminat anul trecut pe locul 7, după monștrii Man. City, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Arsenal și Man. United. Pe de altă parte, West Ham pare să aibă un complex în fața echipelor românești, „ciocănarii” fiind învinși doi ani consecutivi de Astra Giurgiu în Europa League.

Pe de altă parte, FCSB arată mari slăbiciuni. Le-a arătat și în tururile preliminare ale Conference League, le arată și în campionat. Experimentele făcute de Dică și Gigi Becali au șubrezit apărarea, unde doar Tamm este o achiziție care dă siguranță. În rest, gafe după gafe. Dawa are o tehnică deficitară ca apărător, fiind mai eficient în atac. Practic, la meciul cu Hermannstadt a dat gol și pasă de gol, dar este și vinovat la ambele goluri primite de FCSB. Scorul de 2-2, stabilit în minutul 92, este extrem de norocos. Sibienii, care, iată, sunt încă de la începutul sezonului cu spectrul desființării, călcând pe urmele celor de la Gaz Metan Mediaș și Clinceni anul trecut. Și totuși, neplătiți din luna mai, cu memoriile pregătite să fie depuse la comisiil FRF, jucătorii lui Marius Măldărășanu au strâns 10 puncte în șase etape și sunt în clasament peste CFR, FCSB și Universitatea Craiova. Mai mult, au jucat cu entuziasm și sunt neînvinși în Liga 1. La FCSB numai despre entuziasm nu poate fi vorba. Explozia lui Octavian Popescu întârzie să se producă, Darius Olaru are un meci bun urmat de unul modest, nou-adusul Bogdan Rusu este degeaba pe teren atât timp cât nu este jucat și nu ajung mingile la el. David Miculescu este tânăr și încă în perioada de acomodare la echipă. În aceste condiții, doar o minune va scăpa FCSB-ul de la o umilință la Londra. După care ar urma și cele cu Anderlecht. 

Dan Petrescu, nemulțumit de oboseală, nemulțumit de odihnă

Declarația săptămânii a fost a „Bursucului”, care nu s-a dezmințit nici de data asta. Înaintea returului cu Maribor s-a plâns că „nu este posibil să jucăm din trei în trei zile. De ce nu se amână jocul nostru din campionat?”. Liga Profesionistă a înțeles mesajul și a amânat meciurile reprezentantelor noastre în cupele europene. Nici așa n-a fost bine: „A fost o greșeală să le ofer o zi liberă. Văd o relaxare prea mare la jucători”. Oricum o dai, cu Dan Petrescu nu este bine. Mai mult, chiar dacă clubul este înglodat în datorii, conducerea i-a transferat toți jucătorii pe care i-a dorit. Dar tot nu este mulțumit. Bilanț după șase etape, trei victorii și trei înfrângeri. Dacă mai adăugăm și rușinoasa eliminare din Champions League cu Pyunik Erevan, putem observa că startul de sezon este extrem de slab. 

Înfrângerea de acasă cu Farul, scor 1-3, este oglinda jocului neconcludent. Stilul lui Dan Petrescu, „la ciupeală” își arată lacunele. CFR nu este în stare să atace dacă este condusă. Mai grav este că nici apărarea nu mai este cea din anii trecuți. Jucătorii par plafonați, epuizați, parcă joacă doar din amintiri. Fundașii gafează, apoi se aruncă haotic în atac, mijlocașii aruncă toate baloanele la bătaie și sunt de multe ori surprinși de adversari. Cu Farul Constanța, de exemplu, scorul de 1-3 este mincinos. Echipa lui Hagi putea învinge la un scor mult mai mare.

Echipele care se vor clasa pe locul 1 se vor califica direct în optimile competiției. Echipele de pe locul 2 vor juca baraj cu echipele clasate pe locul 3 în grupele Europa League. Locurile 3 și 4 sunt eliminate din competiție

 

 

×