Deși nu va mai putea evolua pe Arena Națională în ultima fază a campionatului, ci la Giurgiu, din cauza pregătirilor pentru Euro 2020, FCSB este favorită la câștigarea titlului intern. Statistica ne arată că, în toate cele 5 ediții ale Ligii 1 în care s-a folosit sistemul cu play-off, echipa care a încheiat sezonul pe primul loc înainte de startul play-off-ului a și reușit să câștige titlul. Iar bookmakerii nu fac decât să confirme acest lucru, conferindu-le roș-albaștrilor statutul de principali favoriți la cucerirea trofeului mult râvnit.
FCSB va primi vizita celor de la FC Botoșani în prima rundă din play-off, având o cotă de 1.62 la victorie, în timp ce principala contracandidată, CFR Cluj, va da piept cu Academica Clinceni, iar cota pentru victoria ardelenilor este de 1.57, notează Cote-Pariuri.ro. Universitatea Craiova se va duela cu ACS Sepsi, având o cotă de 1.83 la victorie, conform aceleiași surse.
Prin prisma programului și valorilor apropiate ale primelor trei clasate, avem toate ingredientele pentru ca finalul sezonului să fie unul cât se poate de spectaculos: În etapa a opta vom avea derby-ul dintre Craiova și CFR Cluj, în etapa a noua FCSB se va duela cu Craiova, iar în ultima rundă a play-off-ului CFR Cluj va primi vizita roș-albaștrilor – ceea ce ar putea fi un meci cu titlul pe masă.
În acest an, miza de a cuceri titlul este mult mai mare decât în anii precedenți, în special datorită locurilor destinate echipelor românești pentru cupele europene. Locul 1 din play-off se va califica în preliminariile Ligii Campionilor, iar dacă echipa respectivă va fi eliminată, cel devreme după al doilea tur, va mai avea o șansă de a prinde măcar Europa League. În rest, nici o altă echipă românească nu va mai putea accede în Europa League.
Ocupanta locului secund în clasamentul Ligii 1, alături de câștigătoarea Cupei României, vor participa în Europa Conference League, noua competiție înființată de UEFA. În funcție de poziția pe care o va ocupa câștigătoarea Cupei României, ocupanta locului 3 sau a locului 4 din Liga 1, va disputa un baraj cu câștigătoarea barajului dintre primele două clasate din play-out, pentru a se stabili cea de-a patra participantă în Conference League.
Din păcate, este foarte puțin probabil ca formațiile care nu câștigă titlul în Liga 1 să mai poată fi calificate direct în Europa League mai devreme de anul 2024 sau 2025. În acest moment, suntem pe locul 28 în clasamentul coeficienților pentru sezonul 2021/2022, iar locul 15 este ultimul care asigură prezența echipelor în Europa League.
Chiar dacă remunerația financiară în a treia competiție continentală inter-cluburi pe care o organizează UEFA nu este deloc grozavă, echipele românești s-ar putea duela cu formații de top din fotbalul European.
Interesant este că prima finală a Conference League se va desfășură pe stadionul Kombetare din Albania. Construcția acestei arene, a cărei capacitate este relativ mică, de doar 22.500 de locuri, a fost finalizată în noiembrie 2019 și a costat aproximativ 85 de milioane de euro.
Finala Champions League din anul 2022 se va desfășura pe Krestovsky Stadium din Sankt Petersburg, pe un stadion cu o capacitate de 68.000 de locuri, în timp ce finala Europa League este programată pe celebra arenă Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla (cu 45.000 de locuri) acolo unde Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni în anul 1986.