x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Începe fotbalul-scandal

Începe fotbalul-scandal

de Florin Gongu    |    24 Feb 2011   •   21:12
Începe fotbalul-scandal
Sursa foto: /Intact Images/Gazeta Sporturilor

După o pauză de aproape trei luni, Liga 1 se reia astăzi cu meciurile etapei a 19-a. Din păcate, acest start este perturbat de gravele probleme financiare ale echipei Pandurii Târgu-Jiu, situaţie care tulbură apele în fotbalul românesc. Momentul este unul alarmant, mai cu seamă că la 4 aprilie urmează să aibă loc licitaţia pentru cesionarea drepturilor tv pentru următoarele trei sezoane. Echipa gorjeană nu a putut face dovada datoriei care 460.000 de euro către Dinamo, pentru transferul lui Ilie Iordache, astfel că nu a fost programată pentru meciul ce trebuia să-l susţină azi, de la ora 14:30, cu Oţelul Galaţi, li­derul la zi al campionatului. În afară de stricarea competiţiei, gălăţenii urmând să beneficieze de 3 puncte la masa verde, fără să joace, mai există un perdant. Şi anume televiziunile deţinătoare de drepturi. În cazul de faţă, GSPTV, care urma să transmită meciul de la Târgu-Jiu în direct şi care are un contract ferm cu LPF până în vară, în baza căruia a plătit o căciulă de bani. Conjunctura este una gravă, astfel de ipostaze putând apărea în orice etapă până la finele acestui retur. Putem asista la un campionat stricat, decis pe la comisii, iar televiziunile (Digi, Antena 1 şi GSPTV) vor rămâne cu buza umflată. Practic, s-a plătit o marfă ce nu poate fi livrată. "11 echipe din Liga 1 acuză probleme financiare, dar numărul acestora nu va fi modificat", a spus acum câteva zile Dumitru Dragomir, preşedintele LPF. Şi atunci se pune întrebarea: cum şi de ce au primit licenţa de funcţionare? De exemplu, dacă până marţi, Pandurii, de altfel o echipă retrogradată sezonul trecut în Liga 2, dar rămasă în primul eşalon doar graţie unor maşinaţiuni, nu-şi plăteşte datoriile, ea va fi automat retrogradată. Prin urmare, Liga 1 va avea doar 8 meciuri pe etapă, şi nu 9, o echipă urmând să stea şi să capete 3 puncte fără joc! Şi, în consecinţă, se vor televiza doar 8 meciuri, în condiţiile în care televiziunile au plătit pentru 9! Cum răul nu a fost înlăturat încă de la început, primind licenţă fel şi fel de echipe falimentare, gen Pandurii, e de aşteptat ca şi din campionatul următor să asistăm la astfel de situaţii penibile. Televi­ziunile să plătească şi mai mult pentru un campionat din care dispar echipe. Pentru cei care nu ştiu, pentru sezonul în curs LPF a încasat 34 de milioane de euro, inclusiv TVA, ceea ce ce înseamnă 1 milion de euro etapa! Şi banii sunt plătiţi până la ultimul cent. Inclusiv Pandurii şi-a încasat tranşa cuvenită. Din campionatul următor se mizează pe obţinerea sumei de 50 de milioane de euro, adică aproape 1,5 milioane de euro pe etapă! Dacă FRF va continua să acorde licenţe la toţi săr­manii, televiziunile riscă aruncarea banilor pe geam, echipele putând dispărea, rând pe rând, ca măgarul în ceaţă.

Situaţie evitată
La data de 16 februarie, LPF a în­ştiin­­ţat că patru cluburi nu vor fi programate în etapa a 19-a dacă nu-şi achită datoriile: Pandurii, "U" Craiova, Rapid şi Unirea Urzi­ceni. Ulti­mele trei, cică, şi-ar fi a­chi­tat da­toriile. În caz contrar, ne-am fi con­fruntat cu o situaţie ine­dită: alte două meciuri să nu se dis­pu­te: Universitatea Craiova – Stea­ua (Digi Sport) şi Rapid – Uni­rea Urzi­ceni (Antena 1). Cu alte cu­vinte, în etapa a 19-a urmau să se dispute doar şase jocuri. Aşa, cu chiu cu vai, se joacă totuşi opt.

Şi granzii suferă
În afara echipelor menţionate, în Liga 1, inclusiv echipele cu nume mari au datorii la vedere. Astfel, Steaua nu a găsit 120.000 de euro pentru a-şi plăti chiria către Ministerul Apărării, Rapid are datorii u­ri­aşe, circa 150.000 de euro doar către CS Rapid, pro­pietarul stadi­o­nului, între cele două entităţi spor­­tive existând şi un proces, iar Di­namo e într-o situaţie similară faţă de Mi­nisterul de Interne şi fa­ţă de unii jucători aflaţi sub contract!

Soluţii repinse
Cristi Borcea a declarat că Dinamo ar fi fost dispusă să găsească o so­luţie pentru a stinge litigiul cu Pandurii, prin transferul unui jucător de la Târgu-Jiu, dar gorjenii au re­fu­zat pentru că nu au vrut să joace meciul cu Oţelul. "De doi ani ne chinuim să stingem litigiul cu Pandurii. În vară am încheiat un acord cu ei. De trei zile am discutat la Li­gă, cu domnul Condescu, cu dom­nul Pârvulescu. Noi am vrut să re­nunţăm la toţi banii, dar să ni-l dea pe Chiricheş şi să-l lăsăm în con­­tinuare să joace împrumut a Pandurii. Eu cred că nu s-a vrut să se joace acest meci, a spus Cristi Bor­cea la Gsp TV. "Am preferat să avem o poziţie fermă. Noi am ofe­rit o variantă mai mult decât de în­ţelegere. Conţinu­tul discuţiilor a fost total nesatis­fă­cător pentru Di­namo. Nu am interpretat-o decât ca pe o nouă tentativă de amânare şi tergiversare a unei situaţii care durează de peste doi ani", a spus şi Nicolae Badea, preşedintele CA Di­namo. Şi Gigi Becali s-a oferit să ajute Pandurii. El a dorit să le ofere 100.000 de euro celor de la Pandu­rii, în schimbul fundaşului Gabi Matei, iar apoi se obliga să plă­tească 500.000 de euro către Dinamo.

În hotel cu Oţelul
Pandurii Târgu-Jiu a efectuat un cantonament de două săpătămâni în Antalya. La acest stagiu a participat şi echipa a doua, condusă de Gabi Zahiu, astfel că putem vorbi de o cheltuială dublă. În prealabil, gorjenii au făcut un prim cantonament la Poiana Braşov, unde timp de o săptămână au stat în acelaşi hotel, Piatra Mare, şi au împărţit acelaşi teren de antrenament, stadionul Carpaţi, din apropierea pârtiei Bradul!

×