x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Liga 1: Război pe drepturile tv

Liga 1: Război pe drepturile tv

de Mihai Igirosanu    |    14 Feb 2011   •   14:03
Liga 1: Război pe drepturile tv
Sursa foto: /Intact Images

Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal, care avea ca principal punct pe ordinea de zi aprobarea caietului de sarcini pentru licitaţia drepturilor tv ale Ligii 1 pentru următoarele trei sezoane, s-a încheiat cu scandal. Mai mulţi preşedinţi de club au părăsit sediul LPF extrem de nervoşi, acuzându-l pe preşedintele Dumitru Dragomir că vrea să decidă totul de unul singur.

Deocamdată, şedinţa s-a amânat până lunea viitoare, însă războiul dintre liderul Ligii, pe de o parte, cluburi şi televiziuni, de cealaltă, abia a început. Motivul conflictului de interese este acela că Dumitru Dragomir intenţionează să vândă drepturile în mai multe pachete. Cluburile din Liga 1 doresc, însă, să se menţină sistemul de la precedenta licitaţie, în care drepturile de televizare s-au vândut la comun.

Dacă la precedenta licitaţie drepturile au fost câştigate într-un singur pachet de doar unul dintre participanţii la licitaţie, acum lucrurile se schimbă, la presiunea Consiliului Concurenţei. Acum, se doreşte ca drepturile să se împartă în mai multe pachete în funcţie de difuzor, nu doar pentru TV şi radio, ca până acum: radio, internet, telefonie mobilă, rezumate, extern şi direct.

Unul dintre patronii nemulţumiţi a fost Adrian Mititelu: "Tot ce vine de la noi nu este bun. Ar trebui ca şi cluburile să se strângă. Nu putem fi luaţi de fraieri, nu putem fi de acord cu un astfel de Caiet de Sarcini. S-a amânat cu o săptămână discutarea acestui Caiet pentru că totul era varză", a spus patronul Craiovei. În replică, Dumitru Dragomir a declarat: "Domnul Mititelu a venit cu o hârtie, pentru că nu-l interesa licitaţia. Îl interesa să facem o anchetă la Ligă că nu ştiu ce s-a întâmplat, ori noi nu avem calitatea să facem aşa ceva. Dorea să se facă o anchetă faţă de nu ştiu ce înscrisuri, cu privire la Găman şi Bărboianu, dar noi nu suntem cercetare penală sau institut grafologic".

151852-.jpgDragomir vrea 200 de milioane de euro

În urmă cu câteva săptămâni, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir (foto), şi-a exprimat convingerea că suma totală pe care va vinde drepturile de televizare pentru următoarele trei sezoane va fi de peste 200 de milioane de euro. După amânarea de ieri, când nu s-a stabilit nici măcar suma de plecare pentru licitaţie, preşedintele Consiliului Director al Timişoarei, Gheorghe Chivorchian, a spus: "E corect ca fiecare club să-şi spună o părere, o părere în scris, astfel ca toţi partenerii noştri să poate beneficia de sprijinul ligii. Atât timp cât soliciţi bani de la televiziuni, trebuie să şi oferi ceva în schimb. Din cauza aceasta trebuie să fim total transparenţi faţă de cei care vor câştiga licitaţia pe următorii trei ani". La rândul său, finanţatorul Universităţii Cluj, Florian Walter, a explicat: "Decizia s-a amânat pentru săptămâna viitoare. A fost o discuţie despre Caietul de sarcini al licitaţiei, am luat toţi la cunoştinţă şi ne vom reîntâlni luni, la ora 11:00. Trebuie negociat totul la pachet, nu fiecare club în parte. Fiecare îşi va depune propunerile pentru caietul de sarcini până vineri la ora 13:00, iar luni vom vota".

×
Subiecte în articol: lpf fotbal intern