x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Dilemă în fotbalul englez. Un fotbalist cu sindromul Tourette poate fi suspendat dacă înjură arbitrul?

Dilemă în fotbalul englez. Un fotbalist cu sindromul Tourette poate fi suspendat dacă înjură arbitrul?

16 Noi 2012   •   15:19
Dilemă în fotbalul englez. Un fotbalist cu sindromul Tourette poate fi suspendat dacă înjură arbitrul?
Sursa foto: TOM SZCZERBOWSKI/AFP

Un fotbalist la juniori care suferă de sindromul Tourette, afecțiune care provoacă gesturi și vorbe necontrolate, deseori obscene, a fost suspendat pentru două etape după ce a înjurat arbitrul.

Owen Thompson, de 14 ani, portar la echipa englezească Ware Youth, și-a pierdut cumpătul după ce arbitrul a validat un gol care a dus la pierderea meciului de către echipa sa. Owen a țipat la arbitru, folosind și cuvântul cu ”F”, motiv pentru care a fost eliminat, suspendat două etape și amendat cu 25 de lire sterline.

Acum, fotbalistul, mama acestuia și antrenorul echipei încearcă să convingă Federația că ieșirea adolescentului a fost cauzată de afecțiunea de care suferă, atestată printr-un certificat medical.

”Nu mi se pare corect. Fotbalul mă ajută să-mi controlez gesturile, dar îmi vine foarte greu să mă stăpânesc atunci când sunt supărat sau stresat”, spune Owen, susținut de mama sa.

Alistair West, antrenorul juniorului, spune la rândul său că Owen este un băiat cât se poate de bun, adăugând că arbitrul fusese prevenit că acesta suferă de sindromul Tourette și n-ar fi trebuit să dicteze eliminarea.

Owen Thompson este unul dintre cei mai buni elevi de la școala sa, însă de un an a început să fie tot mai afectat de sindromul de care suferă. Unul dintre simptome a fost că nu se putea controla să strige: ”mârlane” la bătrânii pe care îi întâlnea pe stradă.

Acesta s-a apucat de fotbal, inspirat de portarul echipei Everton, Tim Howard, care la rândul lui suferă de sindromul Tourette.

Federația nu a vrut, însă, să țină cont de afecțiunea de care suferă sportivul. ”Jucătorul l-a înjurat pe arbitru, după care a refuzat să vorbească cu el, când i-a cerut explicații. Am decis că lipsa lui de respect nu a fost cauzată de afecțiunea de care suferă”, a declarat Nick Perchard, reprezentantul Federației engleze de fotbal în Hertfordshire, locul în care joacă adolescentul. 

×