x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Ei - cu echipa a doua, noi - cu antrenorul secund

Ei - cu echipa a doua, noi - cu antrenorul secund

de Adi Munteanu    |    03 Noi 2022   •   06:45
Ei - cu echipa a doua, noi - cu antrenorul secund

Ultima zi a grupelor găsește echipele românești în ipostaze diferite. CFR are șanse reale să joace în Europa și la începutul anului, în februarie, în play-off-ul pentru optimile UECL, în timp ce FCSB este deja eliminată din competiție indiferent de rezultatul meciului de diseară. 

Liga 1 a început acest sezon al cupelor europene cu 4 reprezentante. Universitatea Craiova și Sepsi au ieșit din competiție înainte de faza grupelor, în primul rând pentru că nu au fost capi de serie la tragerea la sorți. Șanse reale să însoțească pe CFR și FCSB în grupe au avut oltenii, însă aceștia au pierdut dramatic la loviturile de departajare, la al treilea meci cu nou-venitul Mirel Rădoi pe bancă.

CFR a produs prima dezamăgire 

Cu visuri mărețe, campioana Ligii 1 se vedea deja cel puțin în grupele Europa League, dacă nu chiar la masa bogaților din Champions League. A venit însă dezastrul cu Pyunik Erevan, eliminați pe teren propriu, la loviturile de departajare după ratările lui Petrila și Camora. Astfel că CFR a retrogradat direct în a treia competiție valorică și din schemă au sărit, prematur, și grupele Europa League și, odată cu asta, o sumă importantă de bani. Au intervenit primele conflicte între Dan Petrescu și patronul Ioan Varga. În cele din urmă, Petrescu a rămas pe banca CFR-ului datorită clauzei de reziliere a contractului, 400.000 de euro. Ulterior, în grupele UECL, campioana noastră a avut rezultate oscilante, de la egalul norocos din Kosovo și înfrângerea pe teren propriu cu Sivasspor, la cele două victorii surprinzătoare cu favorita grupei, Slavia Praga. 

Acum, ajunsă la ultimul meci din grupă, CFR este la mâna ei. Joacă pe teren propriu cu cvasidebutanta Ballkani Suhareka, din Kosovo. În același timp, ceferiștii din Gruia ar trebui să fie diseară și susținătorii turcilor de la Sivasspor, ca aceștia să nu piardă la Praga.  

Variantele posibile

În primul rând este obligatoriu ca CFR să învingă pe Ballkani și s-ar putea clasa pe locul 2 în grupă cu condiția să bată la scor echipa din Kosovo. Din păcate, indiferent de rezultatul din celălalt meci, Slavia - Sivasspor, echipa lui Dan Petrescu nu se poate clasa pe primul loc. Turcii de la Sivasspor au 10 puncte, au două victorii contra CFR-ului, iar la egalitate de puncte sunt avantajați de rezultatele directe. Dacă Slavia și CFR vor câștiga diseară, Sivasspor, CFR și Slavia vor avea fiecare câte 10 puncte, iar Ballkani - 4 puncte. Primul criteriu este cel al rezultatelor directe, situație în care Slavia ar fi peste Sivasspor, dar sub CFR, care CFR ar fi sub Sivasspor, dar peste Slavia și în această situație intervine al doilea criteriu, al golaverajului, iar lupta s-ar da tot între CFR și Slavia, ambele cu golaveraj negativ, -1, departajarea dintre ele urmând să se facă la „cu cât înving diseară”. 

Cea mai fericită situație este ca Sivas să câștige sau să scoată un egal la Praga, CFR-ului îi este suficient, în acest caz, și un egal pe teren propriu, ca să rămână pe poziția secundă. 

Desigur, CFR poate pierde orice șansă dacă Ballkani învinge diseară în Gruia, kosovarii având în această situație 7 puncte, ca și CFR, dar s-ar clasa deasupra ardelenilor datorită rezultatelor directe, egal plus victorie.

Pentru CFR mai există și miza banilor, știută fiind situația datoriilor clubului, care au depășit 28 de milioane de euro. O victorie diseară ar aduce 500.000 de euro, iar o calificare în play-off-ul din februarie - încă 600.000 de euro. Nu sunt la nivelul celorlalte competiții, dar sunt bani buni pentru clujeni, la care se adaugă și cele 3 milioane de euro pentru prezența în grupe, milionul de euro după victoriile cu Slavia și 166.000 pentru egalul din Kosovo. 

Pintilii debutează ca antrenor
direct în cupele europene

Cealaltă echipă românească în UECL, FCSB nu mai are nicio șansă să meargă mai departe. Pe ultimul loc, cu două egaluri și trei înfrângeri, tot ce mai pot obține azi este o victorie de palmares cu londonezii de la West Ham United, care ar mai aduce și o jumătate de milion de euro. Britanicii au dominat categoric grupa, cu cinci victorii pe linie și sunt deja calificați în optimile din luna martie. Va fi însă o situație caraghioasă diseară. Antrenorul celor de la West Ham, David Moyes, a declarat că nu va deplasa la București niciun jucător de bază, care evoluează meci de meci în Premiere League, ci o echipă de rezerve ale rezervelor. De altfel, ei vor veni direct la meci, fără să facă măcar un antrenament pe Arena Națională. De cealaltă parte, FCSB nu va avea un antrenor principal pe bancă, după ce Nicolae Dică și-a dat demisia, ci pe secundul Mihai Pintilii, preferat de Gigi Becali, care îi prevede un mare viitor ca antrenor. Acum rămâne de văzut cum va fi debutul ca „principal”, direct în cupele europene. 

 

„West Ham vine la București cu echipa a doua. FCSB răspunde cu aceeași monedă, iar la meci se va prezenta cu antrenorul secund”.

Suporter al FCSB

×