x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international FIFA investighează abuzurile fanilor croați la adresa portarului canadian de origine sârbă Borjan

FIFA investighează abuzurile fanilor croați la adresa portarului canadian de origine sârbă Borjan

de Redacția Jurnalul    |    30 Noi 2022   •   20:00
FIFA investighează abuzurile fanilor croați la adresa portarului canadian de origine sârbă Borjan

FIFA investighează comportamentul fanilor Croației după o plângere oficială depusă de Soccer Canada în urma meciului din grupele Cupei Mondiale de la Khalifa International Stadium din Doha.

Plângerea a venit după ce portarul canadian Milan Borjan a fost vizat de fani din cauza originii sale sârbe, în timpul înfrângerii cu 4-1 a Canadei, în meciul jucat duminică.

"Comisia de Disciplină a FIFA a deschis o procedură împotriva Federației de Fotbal din Croația din cauza comportamentului fanilor săi, procedura a fost deschisă în baza articolelor 13 și 16 din Codul Disciplinar al FIFA", se arată într-un comunicat al FIFA.

Borjan s-a născut într-o regiune de etnie sârbă din Croația, dar familia a părăsit orașul în timpul conflictului din Balcani, când Borjan avea opt ani.

Familia lui Borjan a emigrat în cele din urmă în Canada.

În timpul meciului, fanii croați au afișat un banner care a fost adaptat de la producătorul de tractoare John Deere la un mesaj cu referire la etnicii sârbi care au părăsit Croația pe tractoare.

De asemenea, fanii croați au fost auziți scandând "Borjane ustašo", o referire la organizația Ustaše din Croația, care i-a susținut pe naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Toate acestea în contextul în care Borjan este jucătorul echipei sârbe Steaua Roșie Belgrad.

Numărul său de telefon mobil a fost, de asemenea, dezvăluit, permițându-le fanilor să îi trimită mesaje text injurioase.

Abuzurile au fost intensificate în timpul celei de-a doua reprize a meciului, când fanii croați erau poziționați în spatele porții lui Borjan.

"Știam într-un fel prin ce va trece în acel meci", a declarat mijlocașul canadian Jonathan Osorio.

"I-am spus 'te susținem în orice moment'", a adăugat Osorio.

"Din păcate, au fost unele lucruri discriminatorii care s-au întâmplat în timpul meciului la adresa lui, bineînțeles, nimeni, cred, nu tolerează așa ceva, nu în Canada.

"Sper că se va face ceea ce trebuie prin tot ceea ce s-a întâmplat".

Conform propriilor sale reglementări, FIFA este împuternicită să ordone ca viitoarele meciuri să se joace cu ușile închise dacă ancheta va da un verdict de vinovăție.

Croației i s-a ordonat să joace cu ușile închise meciul cu Anglia de la Cupa Națiunilor 2018, după ce a fost descoperit modelul unei svastici pe terenul de joc în timpul unui meci cu Italia.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fifa abuz portar