x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international L-a egalat pe Maradona

L-a egalat pe Maradona

de Adi Munteanu    |    19 Dec 2022   •   06:00
L-a egalat pe Maradona

Sute de milioane de priviri de pe toate meridianele lumii erau ațintite doar pe doi oameni, Messi și Mbappé. Care dintre ei urma să strălucească în mare finală a Mondialului de iarnă din Qatar? Ultimul meci al turneului final trebuia să încoroneze și regele, iar regele nu putea fi ales decât dintre cei doi. 

Argentina a început în forță, decisă să marcheze repede. Și a surprins naționala Franței, care părea că încă nu s-a legat la șireturi. Messi a zburdat la mijlocul terenului, a fost inițiatorul tuturor atacurilor și n-a pierdut nicio minge. Prima repriză a arătat o statistică uluitoare, ce nu s-a mai întâmplat în istoria recentă a naționalei Franței: zero șuturi pe poartă, zero șuturi la poartă, zero cornere, zero acțiuni periculoase. Zero peste tot. 

În disperare de cauză, Didier Deschamps a făcut ceva ce doar la FCSB din Liga 1 se mai vede: două schimbări în minutul 40. Deschamps a scos doi oameni de atac, Giroud și Dembele, ambii cu prestații modeste încă de la începutul meciului. Mai mult, Dembele a mai comis și penalty-ul la Di Maria, prin care Argentina a deschis scorul. Înlocuitorii lor, Thuram și Kolo Muani, n-au adus nimic nou. 

Mbappé, primul șut în minutul 71

Nici după pauză Franța nu a reușit să intre în joc, Argentina a dominat la fel de clar, Messi a fost la fel de dezinvolt, a driblat, a pasat, s-a jucat și cu adversarii, și cu coechipierii. Deschamps, fără soluții, a mai făcut două schimbări cu același rezultat: Coman și Camavinga păreau că au intrat pe teren doar să își treacă în CV o prezență în finala unui campionat mondial. Minutele se scurgeau și Franța parcă nu știa că e zi de meci. Primul șut la poartă a venit tocmai în minutul 71, o tentativă slabă de șut al lui Mbappé. A fost însă fitilul care a aprins bomba.  

N-aduce anul ce-aduce minutul 80

Ce a urmat a fost de filme horror pentru Argentina. Conform tradiției, dacă Messi pierde mingea la centrul terenului, echipa lui primește gol. Așa se întâmpla și pe vremea când juca la Barcelona, așa s-a întâmplat și ieri. Faza a continuat cu un penalty comis aiurea de Otamendi, la fel de „a la Gâgă” cum a comis-o și Dembele în prima repriză. A marcat Mbappé, după care, după doar un minut, același Mbappé înscrie dintr-un voleu de senzație, 2-2, și a venit rândul Argentinei să nu înțeleagă ce se petrece pe teren. Forcingul de final al Franței a reaprins o finală care părea că merge într-o singură direcție până în minutul 80. Messi nu a mai primit nicio minge, în timp de colegul lui de la PSG Mbappé era peste tot, îi ieșea tot. Parcă s-a păstrat pentru finalul meciului să zburde pe teren. 

Min. 90-98, în sfârșit, joc de finală

Argentina a jucat singură 70 de minute. Rezultat 2-0. Au urmat 20 de minute în care Franța a jucat singură. Rezultat 0-2, dar cele 8 minute suplimentare au fost la nivelul unei finale de CM, în care ambele echipe au vrut să dea lovitura decisivă. Și se putea înclina balanța în oricare parte. 8 minute în care au ieșit la rampă și Mbappé, și Messi, de departe cei mai buni de pe teren.

Eroul Messi

Messi a jucat pe toate pozițiile, numai vârf de atac și portar nu a a fost. Dar a fost vârf de atac exact când trebuit. Golul victoriei din minutul 109 l-a prins la locul potrivit.

Eroul Mbappé

Era normal, era firesc, era drept ca și Mbappé să fie erou. A scos penalty, a înscris, 3-3, și a completat prelungirile de vis, un spectacol de povestit nepoților.

Eroul Martinez

Era nevoie și de un erou în poartă. Acesta a apărut, Martinez a salvat Argentina în prelungiri și a mai apărat și la un penalty de departajare, iar Argentina este campioană mondială! 

Luka Modrić mai vrea la un Campionat Mondial

Argint și bronz pentru căpitanul Croației. „De ce n-ar putea veni și un aur peste 4 ani? Am reușit ceva extraordinar pentru fotbalul croat. Am vrut aurul și am fost aproape. Ne întoarcem acasă ca învingători. Croația nu e un miracol care apare o dată la 20 de ani, nu mai suntem de mult o surpriză, am dovedit că suntem o putere în fotbal. Voi rămâne la echipa națională. Încă pot evolua la nivel înalt”, a declarat Luka Modrić după ce a câștigat finala mică.

×