x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Finala Ligii Campionilor 2021/22: Un raport independent detaliază „eșecul abject" al UEFA

Finala Ligii Campionilor 2021/22: Un raport independent detaliază „eșecul abject" al UEFA

17 Oct 2022   •   17:40
Finala Ligii Campionilor 2021/22: Un raport independent detaliază „eșecul abject" al UEFA
Sursa foto: Hepta

Un raport oficial prezentat în parlamentul francez, privind evenimentele din jurul finalei Ligii Campionilor 2021/22, a criticat UEFA pentru un „eșec abject" care a pus vieți în pericol, relatează 90min.com.

Confruntarea dintre Liverpool și Real Madrid, care s-a încheiat cu victoria spaniolilor cu 1-0, a fost marcată de tulburări semnificative înainte de startul meciului, deoarece suporterii ambelor echipe - în principal fanii lui Liverpool - au fost implicați în scene violente cu poliția din Paris.

Gazele lacrimogene au fost folosite în zone restrânse, în timp ce suporterii au fost înghesuiți în zone limitate, după care autoritățile locale au acuzat fanii fără bilet că au încercat să pătrundă în timpul meciului - o afirmație care a fost ulterior infirmată.

Un raport prezentat în parlamentul francez a recunoscut că fanii lui Liverpool au fost „stereotipizați" și acuzați pe nedrept de haos, în timp ce UEFA desfășoară propria investigație, care se așteaptă să se încheie în noiembrie.


Realizat în colaborare de cinci autorități de top în domeniile lor respective, inclusiv de profesorul Phil Scraton, militant al campaniei Hillsborough, acest ultim raport a acuzat UEFA că nu s-a pregătit pentru meci și a recomandat o „revizuire a managementului de urgență" cu privire la deficiențele organismului de conducere.

„Reținuți timp de mai multe ore într-un blocaj în apropierea terenului, apoi din nou la cozi statice la turnicheții care funcționau defectuos, fanii au fost supuși la gaze lacrimogene neprovocate de către poliția paramilitară", se arată în raport. „La ieșirea de pe stadion, ei au fost atacați sub amenințarea cuțitului de bande care le-au furat bunurile. Ei au fost gazați cu gaze lacrimogene în mod repetat de către poliție.

„Fără protecție, mulți dintre cei care plătiseră sume importante de bani pentru bilete la meci, călătorie și cazare nu au intrat pe stadion. Din fericire, nimeni nu a murit, dar cei răniți au ratat călătoria spre casă. Mii de oameni, inclusiv copii, au rămas traumatizați."

Scraton a adăugat: „Este greu de înțeles succesiunea de evenimente care au constituit dezastrul de la Paris, lăsând atât de mulți oameni răniți fizic, afectați psihologic și compromiși financiar."

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: finala ligii campionilor