x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Ghid de călătorie pentru românii care vor să asiste la Cupa Mondială de Fotbal din Quatar

Ghid de călătorie pentru românii care vor să asiste la Cupa Mondială de Fotbal din Quatar

01 Noi 2022   •   14:17
Ghid de călătorie pentru românii care vor să asiste la Cupa Mondială de Fotbal din Quatar
Sursa foto: antena3CNN

Ghidul de călătorie pentru românii care vor să se deplaseze în Quatar pentru a asista la meciurile din cadrul Cupei Mondiale de Fotbal a fost publicat de MAE.

Cea de-a 22-a ediţie a Cupei Mondiale de Fotbal se va  desfășura între 20 noiembrie - 18 decembrie 2022, prima organizată în Orientul Mijlociu și într-o țară arabă.

Prin urmare, românii care vor să ajungă în Quatar trebuie să dețină un pașaport valabil mai mult de 6 luni de la data întoacerii. Pașaportul temporar nu este acceptat. Pentru deplasarea cu o mașină din statele vecine este nevoie de asigurare internațională pentru accidente, care să o includă și pe cea medicală pentru turiști. 

Cardul Hayya (hayya.qatar2022.qa) trebuie obținut de turiștii care au achiziționat bilete la meciuri din cadrul Cupei Mondiale. Acesta are formă de Fan ID şi este necesar pentru a putea intra în ţară în perioada turneului. Totodată, oferă acces la transportul public gratuit în zilele când se desfășoară meciurile pentru care a fost cumpărat un bilet. 

Mai mult, cardul Hayya este obligatoriu, începând din data de 1 noiembrie, pentru a intra în Quatar și pentru persoanele care nu merg la meciuri și oferă posibilitatea de a rămâne în această țară până pe 23 ianuarie 2023. 
Între 1 noiembrie - 22 decembrie 2022 este permisă intrarea în Qatar doar a deţinătorilor de carduri Hayya şi participanţilor în programul "Hayya with me". Turiștii care au achiziționat bilete la meciuri mai pot invita 3 persoane, prieteni sau membri ai familiei, care nu au bilete, să îi însoțească în Quatar și să participe la evenimentele organizate pe perioada CM FIFA 2022. Mai este permis și accesul etăţenilor şi rezidenţilor din Qatar, care dețin permise de şedere, cetăţenii din ţările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului care deţin permise de şedere în Quatar, deţinătorilor de vize de muncă şi permise de intrare în scop de muncă. În Quatar mai pot intra cazurile umanitare.

Persoanele care ajung în Qatar înaintea competiției ori rămân după încheierea acestuia vor fi supuse unor proceduri diferite, care pot fi aflate la www.mae.ro/travel-conditions/3737.

Atenționări pentru turiștii români

"Fiţi conştienţi de acţiunile dumneavoastră, pentru a vă asigura că nu ofensează, mai ales dacă intenţionaţi să vizitaţi zone de lângă moschei sau alte obiective religioase. Există sancţiuni grave pentru activităţi/acţiuni care ar putea să nu fie ilegale în România, cum ar fi importul anumitor bunuri (carne de porc, ţigări electronice/vape şi orice poate fi perceput ca material/obiect pornografic)", transmite MAE.

Autorităţile din Qatar au toleranţă zero pentru deţinerea de substanţe stupefiante, consumul, traficul, contrabanda şi deţinerea acestora, în orice cantitate, sunt drastice, ducând la amenzi mari, expulzare, închisoare. "Nu acceptaţi supravegherea sau transportul unor pachete sau bagaje aparţinând altor persoane! Au existat situaţii când acestea conţineau substanţe interzise/droguri!", atrage atenția MAE.

Consumul de alcool pe perioada turneului este analizat de autorități. Suporterii vor putea achiziţiona şi consuma alcool doar în zonele special amenajate din jurul stadioanelor, cu 3 ore înainte de începerea meciului şi o oră după încheierea acestuia. În timpul partidei, în interiorul stadionului, suporterii vor putea să achiziţioneze doar băuturi ne-alcoolice. Spectatorii vor putea achiziţiona şi consuma alcool în zona "FIFA Fan Festival" (Parcul Al Bidda), după ora 18,30.

În mod normal, alcoolul este permis doar în restaurantele și barurilor autorizate din hoteluri. Vârsta minimă legală este 21de ani. Consumul de alcool sau prezența sub influența acestuia într-un loc public este infracțiune. Turiștii nu pot cumpăra alcool din duty-free-urile de pe aeroporturi pentru a intra cu acesta în Quatar. 

 

×