x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Info Mondial

Info Mondial

31 Mai 2010   •   00:00
Info Mondial
Africa de Sud: Mokoena, la meciul 100 pentru "Bafana-Bafana"
Căpitanul naţionalei Africii de Sud, Aaron Mokoena, va deveni primul fotbalist din ţara sa care va bifa 100 de selecţii în partida amicală de astăzi cu Guatemala.
În vârstă de 29 de ani, cel supranumit "Mbazo" (securea) a debutat în selecţionata "Bafana-Bafana" în urmă cu 11 ani, într-un meci cu Botswana. Mokoena evolează la naţională ca fundaş central, deşi la echipa sa de club, Portsmouth, este folosit mai mult ca mijlocaş.
Africa de Sud va debuta la turneul final împotriva Mexicului,în meciul de deschidere de la Cupa Mondială care se va disputa pe stadionul Soccer City din Johannesburg.

Ghana: fără Essien, dar cu Kevin Boateng
Selecţionerul Ghanei, sârbul Milovan Rejevac, a anunţat lotul de 23 de jucători cu care va participa la turneul final din Africa de Sud. Marele absent este căpitanul echipei, Michael Essien, mijlocaşul lui Chelsea nefiind recuperat după o accidentare suferită în luna ianuarie. În schimb, în lot a fost inclus Kevin-Prince Boateng (Portsmouth) care, deşi este născut din tată ghanez şi mamă germană, a obţinut acordul FIFA petru a evolua pentru ţara sa de origine, după ce a jucat la nivel de juniori şi de tineret pentru Germania.
Iată componenţa lotului:
Portari: Richard Kingson (Wigan), Daniel Agyei (Liberty Professionals), Stephen Ahorlu (Hearts of Lions);
Fundaşi: Samuel Inkoom (FC Basel), Jonathan Mensah (Granada), Lee Addy (Bechem Chelsea), Rahim Ayew (Zamalek), Hans Sarpei (Leverkusen), John Mensah (Sunderland), Isaac Vorsah (Hoffenheim), John Paintsil (Fulham);
Mijlocaşi: Sulley Ali Muntari (Inter Milano), Derek Boateng (Getafe), Anthony Annan (Rosenborg), Kwadwo Asamoah (Udinese), André Ayew (Arles-Avignon), Stephen Appiah (Bologna), Quincy Owusu Abeyie (Al Sadd), Kevin-Prince Boateng (Portsmouth);
Atacanţi:
Matthew Amoah (NAC Breda) Asamoah Gyan (Rennes), Prince Tagoe (Hoffenheim), Dominic Adiyiah (AC Milan);
Ghana va evolua la Cupa Mondială în grupa D, alături de Serbia, Australia şi Germania.

Camerun: Le Guen a anunţat lotul "Leilor neîmblânziţi"
Paul Le Guen, selecţionerul francez al Camerunului, a definitivat lotul pentru turneul final. Cei şapte jucători din lotul lărgit la care Le Guen a renunţat sunt portarul Amour Patrick Tignyemb (Bloemfontein Celtic FC), fundaşii Jean Patrick Abouna Ndzana (Astres FC de Douala) şi Makadji Boukar (Al-Nahdha), mijlocaşii Marcel Ndjeng (Augsburg) şi Patrick Mevoungou (Canon Yaounde) şi atacanţii Rostard Dorge Kouemaha (FC Bruges) şi Jacques Zoua (FC Basel).
Iată lotul "leilor neîmblânziţi":
Portari: Hamidou Souleymanou (Kayserispor), Idriss Carlos Kameni (Espanol), Guy Roland Ndy Assembe (Valenciennes);
Fundaşi: Benoit Assou-Ekotto, Sebastien Bassong (ambii Tottenham), Gaetan Bong (Valenciennes), Aurelien Chedjou  (Lille), Geremi Njitap (Ankaragucu), Stephane Mbia (Marseille), Nicolas Nkoulou (Monaco), Rigobert Song (Trabzonspor);
Mijlocaşi: Enoh Eyong Tarkang (Ajax), Jean Makoun (Lyon), Georges Mandjeck (Kaiserslautern), Joel Matip (Schalke 04), Landry Nguemo (Celtic), Alexandre Song (Arsenal);
Atacanţi: Vincent Aboubakar (Coton Sport de Garoua), Eric Choupo-Moting (Nurnberg), Achille Emana (Betis), Samuel Eto'o (Inter Milano), Mohamadou Idrissou (Freiburg), Pierre Webo (Mallorca).
Camerun a fost repartizată în grupa E, alături de Olanda, Danemarca şi Japonia.

Italia: Cesare Prandelli este noul selecţioner
Antrenorul lui Adrian Mutu la Fiorentina, Cesare Prandelli, a semnat un contract pe patru ani cu federaţia italiană şi va prelua "squadra azzurra" după încheierea Cupei Mondiale din Africa de Sud, urmând să-l înlocuiască pe Marcello Lippi, cel care a cucerit titlul mondial în 2006. Prandelli, care s-a aflat pe banca tehnică a Fiorentinei în ultimele cinci sezoane, nu s-a decis încă asupra celor pe care îi va coopta în staff-ul tehnic. În vârstă de 52 de ani.

Spania: Marchena, nou record de invincibilitate
Partida amicală pe care Spania a câştigat-o în faţa Arabiei Saudite (scor 3-2) i-a permis fundaşului Carlos Marchena să depăşească recordul de invincibilitate în meciuri interţări pe care brazilianul Garrincha îl deţinea din anul 1966!
Intrat pe teren în minutul 60, Marchena a bifat a 50-a întâlnire consecutivă jucată în tricoul Spaniei fără să cunoască înfrângerea, obţinând 42 de victorii şi 8 remize. Vechiul record al lui Garrincha era de 49 de meciuri fără eşec (43 de victorii şi 6 rezultate de egalitate) şi fusese stabilit în perioada 1955-1966, în care Brazilia a cucerit două titluri mondiale (1958 şi 1962).
Fundaşul Valenciei a debutat în naţionala Spaniei la un meci cu Ungaria, scor 2-2, disputat la 21 august 2002.

FIFA: premii totale de 420 de milioane de dolari
Forul fotbalistic mondial a anunţat că fondul de premiere al echipelor participante la Cupa Mondială 2010 se cifrează la 420 de milioane de dolari, cu aproximativ 60% mai mult comparativ cu ediţia precedentă, desfăşurată în 2006, în Germania. Fiecare naţională calificată a primit din partea FIFA înainte de turneul final câte 1 milion de dolari pentru perioada de pregătire. În premieră vor fi recompensate şi cluburile care dau jucători la echipele naţionale, acestea urmând să primeasca zilnic 1.600 de dolari pentru fiecare fotbalist prezent la CM.
Echipele care vor juca în Africa de Sud vor fi răsplătite după cum urmează:
- Grupe: 8 milioane de dolari
- Optimi: 9 milioane de dolari
- Sferturi: 18 milioane de dolari
- Semifinale: 20 milioane de dolari
- Finală: 24 milioane de dolari
- Campioana mondială: 30 milioane de dolari

Amicale: Franţa, doar egal cu Tunisia
Mai multe echipe calificate la Mondialul african au susţinut, duminică meciuri de verificare. Echipa Franţei, viitoarea adversară a tricolorilor în preliminariile Euro 2012, nu a reuşit decât un egal, 1-1, în faţa Tunisiei. Oaspeţii au condus pe tabelă aproape o oră după golul lui Jemma (6), francezii egalând prin veteranul Gallas (63).
Selecţionerul Raymond Domenech a trimis pe teren următorii jucători: Lloris - Sagna, Gallas (64 Squillaci), Abidal (46 Planus), Evra (64 Clichy) - Gourcuff (64 Diaby), Toulalan, Malouda - Govou (74 Cissé), Anelka (64 Gignac), Ribéry (46 Henry). Franţa va evolua la Cupa Mondială în grupa A, alături de Africa de Sud, Uruguay şi Mexic.
Naţionala Belarus, o altă echipă cu care România va da piept în calificările pentru CE de peste doi ani, a învins la limită, cu 1-0, formaţia Coreei de Sud, echipă calificată la turneul final. Unicul gol a fost marcat de Kisliak (53).

Alte rezultate:

Mexic-Gambia 5-1 (Hernandez 17 şi 50, Bautista 58 şi 73, A.Medina 80/Sohna 65)
Chile-Israel 3-0 (Suazo 19, Sanchez 49, Tello 90)
Cote d'Ivoire-Paraguay 2-2 (Drogba 54, Bamba 74/Barrios 75, Torres 89).
Anglia-Japonia 2-1 (Tanaka 72-autogol, Nakazawa 83-autogol/Tanaka 6)

×