Dacă însă ne uităm pe lotul echipei, majoritatea jucătorilor nu s-au născut în Maroc, nici n-au început fotbalul acolo, nu au jucat niciodată în campionatul marocan, ci în Franța. Interesant este că marocanii au mai mulți titulari care evoluează în campionatul francez decât au chiar francezii. De exemplu, Didier Deschamps a folosit în primul 11 un singur jucător din Ligue 1, pe Kylian Mbappé - de la PSG, în timp ce Walid Regragui, selecționerul Marocului, a folosit constant trei jucători din Ligue 1 în primul 11, Hakimi - PSG, Boufal și Uouahi - ambii de la Angers. Și la schimbări marocanii au folosit tot jucători care evoluează în Franța, Aboukhlal - de la Toulouse și Achraf Dari - de la Brest.
A doua semifinală de la Mondialul din Qatar dintre Franța și Maroc înseamnă mai mult decât un simplu meci de fotbal. Orgoliile uriașe ale comunității marocane de pe tot teritoriul Franței au pus în stare de alertă toate serviciile de securitate franceze, considerând disputa de diseară una de risc maxim. Presa franceză anticipează că nu doar comunitatea marocană va ieși pe străzi diseară, ci întreaga comunitate magrebiană, în semn de solidaritate. Teama și mai mare este că acestora li se vor alătura și anarhiștii „mereu dornici de violențe și de acte de vandalism de amploare”. „Indiferent de rezultatul meciului, va fi un infern pe străzi”, sunt de părere ziariștii din Hexagon.
Probleme cu suporterii nu vor exista însă și în Qatar. Deși fanii marocani au mers în număr foarte mare la meciurile turneului final, aceștia sunt marocani veniți din Maroc, „care se comportă altfel decât marocanii din Franța. De asemenea, cei care s-au dus în Qatar, țară arabă ca și Marocul, au avut ca scop fotbalul, nu violențele”, au mai spus aceștia.
Duel Mbappé - Hakimi: ieri - prieteni la club, azi - adversari pe teren
Colegi și titulari meci de meci la PSG, Achraf Hakimi și Kylian Mbappé, vor fi diseară adversari direcți. Cum Mbappe joacă de obicei în banda stângă a atacului, iar Hakimi este fundaș dreapta, acesta din urmă îl va avea „în pază” chiar pe colegul de la echipa de club.
Totuși, Franța pornește cu prima șansă și este favorită nu numai la calificarea în finală, ci și la câștigarea trofeului, apărându-și titlul cucerit în Rusia în 2018. S-a văzut, mai ales în meciul cu Anglia, că naționala lui Deschamps nu se bazează doar pe Mbappé, care în jocul din sferturi nu s-a văzut prea mult. L-au suplinit însă excelent Griezmann, Giroud și, mai ales, Tchouameni. Însă și Mbappé a avut rolul lui important în tactica gândită de Didier Deschamps, a ținut mai mereu 2-3 jucători englezi pe lângă el și, în felul acesta, a eliberat terenul pentru coechipieri. Chiar și golul lui Tchouameni a venit în urma eliberării spațiului de către Mbappé în zona centrală, trăgându-i după el pe Maguire și pe Shaw.
Nimeni n-a înscris contra Marocului
Un amănunt interesant vizavi de marocani, pe lângă că sunt neînvinși, e că niciun adversar nu le-a înscris vreun gol. Singurul primit este de fapt un autogol, marcat de Nayef Aguerd în propria poartă în meciul cu Canada.
Real și Barça au pus ochii pe Boufal și Uouahi
Prestația marocanilor a atras atenția granzilor Europei. Cei mai vizați sunt Boufal și Uouahi care sunt cu echipa de club, Angers, pe ultimul loc în campionatul Franței și în mare pericol de retrogradare în liga secundă. Totuși, atât FC Barcelona, cât și Real Madrid îi vor la pachet pe cei doi, oferind peste 100.000 de euro.
Suporterii Marocului au sărbătorit cu multe exagerări pe străzile din Franța, Belgia și Olanda reușitele de la CM din Qatar, provocând reacția promptă a forțelor de ordine. Diseară însă, miza este mult mai mare, de asemenea și pericolul escaladării violențelor.
Regragui era înaintea Mondialului un antrenor necunoscut
Achraf Hakimi și Kylian Mbappé, colegi la Paris, adversari în Qatar
Selecționerul Marocului, Walid Regragui (47 de ani), era un antrenor necunoscut înainte de Mondial și fără performanțe deosebite. Mai mult, el a fost numit în această funcție cu puțin timp înaintea începerii CM. Acum este erou național.
Serviciile de securitate franceze se tem de ce este mai rău. Se așteaptă violențe de stradă de amploarea celor din perioada protestelor „vestelor galbene”,
indiferent de scorul de pe teren.
Un fan al Argentinei și-a tatuat momentul în care Messi a sărbătorit golul în fața antrenorului olandez Louis van Gaal și a lui Edgar Davids la Cupa Mondială!