x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Nemţii au băgat microbul în americani: FOTBALUL, aproape de „Sfânta Treime” a sporturilor din Statele Unite

Nemţii au băgat microbul în americani: FOTBALUL, aproape de „Sfânta Treime” a sporturilor din Statele Unite

26 Iun 2014   •   18:31
Nemţii au băgat microbul în americani: FOTBALUL, aproape de „Sfânta Treime” a sporturilor din Statele Unite
Sursa foto: wikipedia.org

Fotbalul în Statele Unite a ieșit din zona "acel ceva de la care mama își ia fiica de 12 ani" și e pe cale să devină fenomen care se apropie de "Sfânta Treime" a sporturilor - fotbal american, baschet, baseball.

Dovadă stau cifrele de audiență ale meciurilor de la Cupa Mondială: victoria contra Ganei a fost urmărită de 16 milioane de telespectatori iar egalul cu Portugalia - de 24,7 milioane. Spre comparație, audiența medie la meciurile din sezonul regulat de fotbal american este 18 milioane de telespectatori. Imagini cu mulțimi de oameni strânși în piețe, parcuri sau restaurante bucurându-se la golurile naționalei SUA fac turul Internetului. La meciul cu Portugalia, Grand Park din Chicago a fost închis cu o jumătate de ora înaintea startului partidei, pentru că nu mai încăpea niciun om în fața ecranului gigant.

Startul bun al americanilor într-o grupă extrem de grea (cu Germania, Portugalia și Gana) nu face decât să sporească entuziasmul americanilor pentru fotbal. Conform ambasadei Americane la Rio, 100.000 de americani au călătorit în Brazilia pentru a-și susține de la început echipa la Cupa Mondială, constituind al doilea grup de suporteri după cei locali.

De aceea, meciul de joi, contra Germaniei era așteptat cu emoție de responsabilii Federației americane, un rezultat bun putând propulsa fotbalul șt mai sus în topul preferințelor publicului.

Jurgen Klinsmann, campion mondial cu Germania în 1990 și actual antrenor al naționalei SUA, are un mare merit pentru toate acestea. "Jurgen are un merit nu numai în ceea ce se întâmplă pe teren, dar și pentru imaginea fotbalului în Statele Unite", a spus Sunil Gulati, președintele US Soccer. "Klinsmann a schimbat mecanismul de gândire al jucătorilor, care sunt mult mai încrezători. (...) Parte din ceea ce încercăm să facem este de a impresiona publicul, iar șarmul lui Klinsmann este o piesă importantă".

Klinsmann nu este singura piesă germană din noua mașinărie americană de fotbal. Cinci jucători din naţionala SUA fie sunt născuți în Germania, din părinți americani, fie s-au mutat acolo la vârste foarte mici. Mijlocașul Jermaine Jones și Timmy Chandler s-au născut la Frankfurt, Fabian Johnson la Munchen, John Brooks la Berlin, iar Julian Green a crescut în Germania de la vârsta de 2 ani. Toți sunt din familii de militari americani de la bazele americane din Germania.

În cadrul campaniei de la Mondiale și totodată de promovare a fotbalului în SUA, Klinsmann a postat miercuri pe contul său de Twitter un formular prin care șefii sunt rugați să-și învoiască de la serviciu angajații care vor să urmărească meciul decisiv cu Germania:



×