x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Gabi Szabo pleaca la Safari

Gabi Szabo pleaca la Safari

16 Mar 2004   •   00:00

Gabriela Szabo a hotarat ca, in pauza de 6 luni pe care i-au impus-o medicii pentru refacerea organismului, sa se ocupe de orice altceva, numai de atletism nu.

"Voi pleca o luna in Africa de Sud, la invitatia unei prietene. Sunt sigura ca va fi o vacanta asa cum n-am avut de multa vreme, cu multe momente de relaxare. Ne-am propus sa colinda m Africa de Sud de la un capat la altul, poate voi merge si la Safari", a spus atleta, care nu va fi insotita in aceasta "aventura" de sotul ei, Zsolt Gyongyossy.

Nu se gandeste la retragere

Desi isi doreste un copil, Szabo spune ca nu va grabi acest lucru. Mai mult, ea vrea sa revina pe pista de atletism chiar si dupa ce va naste: "Nu ma gandesc la retragere, pentru ca, la 29 de ani, sunt inca tanara pentru sport. Am o multime de exemple, atlete mult mai in varsta decat mine, care au performate spectaculoase. Ce pot afirma cu certitudine este ca in aceste 6 luni de pauza nu ma voi gandi nici o clipa sa reincep antrenamentele".

Gabi nu a alergat pentru bani

Desi a ratat acest an, Gabi Szabo spune ca sportul i-a adus, totusi, foarte multe satisfactii: "Daca l-as fi ascultat pe Zsolt, care m-a sfatuit sa ma opresc in 2001, dupa Edmonton, poate ca nu as fi ajuns acum in aceasta situatie. Cu toate acestea, sunt o sportiva norocoasa, pentru ca nu am avut niciodata probleme de sanatate majore. Singura greseala pe care am facut-o a fost aceea ca nu mi-am ascultat organismul atunci cand a trebuit". Atleta a fost sustinuta de secretarul General al Federatiei Romane de Atletism, Nicolae Marasescu, acesta declarand ca "Szabo nu a alergat pentru bani. Este meritul ei si al lui Zsolt Gyongyossy ca au stiut sa-si dirijeze cariera astfel incat sa nu faca un scop in sine dintr-un concurs. Gabi nu a ratat competitiile majore. La 29 de ani are 16 ani de sport si 11 in care s-a situat in varful topurilor".

"Nevroza sportivului"

Szabo a marturisit ca nu mai simte nimic atunci cand priveste terenul de antrenament. "Am urmarit la televizor Campionatele Mondiale si parca nu am facut atletism niciodata", a spus Szabo. Motivul acestei detasari a fost pus tot pe seama oboselii.

Profesorul Ioan Dragan, presedintele Comisiei Nationale Antidoping, a explicat ca boala se numeste "nevroza sportivului" si nu se refera doar la oboseala specifica excesului de antrenament, ci afecteaza zona neuro-psihica: "In urma investigatiilor am constatat ca avem de-a face cu un sindrom de suprasolicitare, o boala specifica sportului. Acest lucru presupune o iesire din mediu de cel putin doua luni si apoi o revenire treptata. Asa s-a intamplat prin cursa de la Birmingham, insa a avut loc o cadere, dar nu o recidiva, in aceeasi boala".
( MADALINA CORBEANU )

×
Subiecte în articol: sport szabo