x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Între fotbal şi rock

Între fotbal şi rock

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    21 Iun 2008   •   00:00
Între fotbal şi rock

EURO 2008 - Antrenorul Croaţiei, Slaven Bilici, un personaj inedit
Fostul fundaş de fier este unul dintre puţinele exemple fericite de selecţioneri care au confirmat după o carieră recunoscută pe gazon.

Fostul fundaş de fier este unul dintre puţinele exemple fericite de selecţioneri care au confirmat după o carieră recunoscută pe gazon.


În vîrstă de 40 de ani, actualul selecţioner al Croaţiei a reuşit deja cîteva rezultate de senzaţie, cele mai recente fiind 3-2 cu Anglia, pe noul Wembley sau proaspătul 2-1 contra Germaniei, în grupa B. Bilici continuă duelul pentru glorie cu ceilalţi doi selecţioneri proveniţi din fotbalişti de marcă, olandezul Marco Van Basten şi italianul Roberto Do­nadoni. Din nefericire, un al patrulea, românul Victor Piţurcă, a părăsit turneul în faza grupelor. Conducătorii Federaţiei de la Zagreb s-au grăbit să-l “lege” pe Slaven, acesta semnînd recent un nou contract, pînă în mai 2010. Imediat după parafarea documentelor, Bilici a spus: “Este una dintre cele mai bune echipe naţionale pe care am văzut-o în ultimii ani!”.


PASIUNE. La acest turneu final, chiar şi înaintea sfertului de finală de aseară, contra Turciei, Slaven Bilici a lăsat impresia unei persoane relaxate, care nu pare deloc zdruncinat de faptul că este în atenţia tuturor. Momentan, la Euro 2008, fostul stoper de la Hajduk Split, West Ham sau Everton îşi consumă doar una dintre marile sale pasiuni. Cînd calendarul competiţional îl ţine oarecum departe de fotbal, Slaven are timp pentru o carieră paralelă, pe care şi-o doreşte la fel de performantă. Se închide într-un studio, acolo unde lucrează alături de trupa sa de rock heavy metal, Rawbau. Chiar înainte de turneul final, Bilici a compus cîntecul oficial al suporterilor croaţi pentru Euro 2008, pe care l-a intitulat Vatreno Ludilo (Pasiune înflăcărată). Trupa selecţionerului a cîntat pentru prima oară melodia ajunsă rapid în topurile genului din Croaţiei într-un concert desfăşurat în luna aprilie, pe un acoperiş al unei clădiri-turn din Sofia.


GENERAŢIE. Oarecum asemănător cu Federaţia din România, forul croat a lăsat echipa naţională de la Split în mîinile unor foste glorii. Slaven Bilici şi-a ales ca şi colaboratori apropiaţi pe doi co­legi din generaţia care a cucerit bronzul mondial în 1994, în Franţa, foştii celebri mijlocaşi Aljosa Asanovici şi Robert Prosinecki. Una dintre cheile succesului Croaţiei poate fi explicată şi prin strînsa legătură dintre această tripletă, fapt care s-a putut observa şi la antrenamentul oficial desfăşurat joi seară, pe Ernst Happel din Viena. În timp ce jucătorii se aflau pe mîinile preparatorilor fizici, Bi­lici, Asanovici şi Prosinecki se distrau copios la mijlocul terenului, jocurile lor care implicau execuţii tehnice de excepţie captînd atenţia generală. La fel ca şi pe gazon, acolo unde Bilici asigura spatele, iar Asanovici şi Prosinecki se ocupau de spectacol şi eficienţă.

 

Croaţia, out!

Slaven Bilici şi Croaţia au ra­tat aseară calificarea în semifinale pierzînd la penalty-uri, scor 1-3, în faţa Turciei, o partidă nebună. Timp de 90 de minute, plus alte 29 din prelungiri, cele două formaţii au stat la egalitate, 0-0. Dar cînd toată lumea se pregătea pentru loviturile de departajare, cu numai un minut înaintea expirării timpului regulamentar, Klasnic a marcat un gol care părea că va duce Croaţia în penultimul act al competiţiei. Maeştri ai finalurilor de meci, turcii au revenit însă sen­za­ţi­o­nal în prelungirile prelungirilor, Şenturk restabilind egalitatea şi trimiţînd partida la penalty-uri. Acolo unde croaţii n-au mai făcut faţă presiunii, vedetele Modric şi Rakitic nereuşind nici măcar să nimerească cadrul porţii lui Rustu. Şi cum turcii au transformat fiecare lovitură, ratarea lui Petric, minge apărată de Rustu, a pus capăt disputei. Croaţia a plecat acasă, Turcia îşi continuă aventura la Euro 2008!


Sferturi de finală

Meci 1 – joi
Portugalia – Germania   2-3
Nuno Gomes (’40), Postiga (’87)/Schweinsteiger (’22), Klose (’26), Ballack (’61)

Meci 2 – ieri
Turcia – Croaţia           3-1
Şenturk (’120 +2)/ Petrici (’119). La penalty: Arda, Senturk, Hamit Altintop/ Srna

Meci 3 – azi, 21:45 Basel
Olanda – Rusia

Meci 4 – mîine, 21:45 Viena
Italia – Spania


Semifinale
Meci 5 – miercuri, 25 iunie ora 21:45
Germania – Turcia (Basel)

Meci 6 – Joi, 26 iunie ora 21:45
învingătoare meci 3 – învingătoare meci 4 (Viena)


Finala
Duminică, 29 iunie ora 21:45
învingătoare meci 5 – învingătoare meci 6 (Viena)

×
Subiecte în articol: sport meci bilici