x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Investitie in viitor

Investitie in viitor

05 Dec 2004   •   00:00

Una dintre echipele de traditie din fotbalul romanesc, Jiul Petrosani, se pregateste sa revina pe prima scena, dupa sapte ani de exil in esaloanele inferioare

DANIEL STAN

NOSTALGIE. Toni Sedecaru viseaza sa realizeze la Petrosani performantele din perioada cand a jucat la Steaua
Liderul Seriei a III-a din esalonul secund, Jiul Petrosani, se gandeste la promovare dar, in acelasi timp, pune mare pret si pe centrul de copii si juniori. Unul dintre tehnicieni, Toni Sedecaru, este de parere ca, in scurt timp, vor aparea fotbalisti precum Gigi Multescu, Daniel Timofte sau actuala vedeta locala, Apetrei.

CONDITII. Patronul Alin Simota a investit in ultimii 4 ani peste 1 milion de dolari in centrul de copii si juniori. Le-a dat mana libera fostilor fotbalisti ai gruparii petrosenene, Sorin Henzel, Stelian Homan si Toni Sedecaru, ultimul declarand: "Exista 16 grupe, iar conditiile sunt peste multe echipe din Divizia A. Momentan, avem doua terenuri gazonate, iar pana in primavara va fi gata si un altul artificial, cu nocturna. Noi speram sa fim bagati in seama mai mult decat s-a intamplat pana acum, pentru ca la Jiul exista fotbalisti, insa antrenorii federali ne-au cam uitat".

RIVALITATE. Fost component al Stelei in perioada ’91 - ’93, Sedecaru are un of: "Foarte putina lume din fotbal are ochi si pentru Petrosani. Pe noi nu ne baga nimeni in seama. Nu cred sa mai existe undeva conditii ca la Jiul. Cu siguranta, in primavara anului viitor vor fi selectionati mai multi fotbalisti la loturile nationale, ceea ce pentru noi inseamna enorm. Nu dorim decat ca munca noastra sa fie apreciata". Printre jucatorii din actualul lot al Jiului, Apetrei si Irina, doi fotbalisti curtati de echipele mari din Bucuresti, au fost formati la centrul de copii si juniori al "alb-negrilor".

"Nu pot uita Steaua!"

Toni Sedecaru se mandreste ca a imbracat tricoul celei mai galonate echipe din fotbalul romanesc si nu uita perioada petrecuta in Ghencea, intre 1990 si 1992. In sezonul 1992-1993 a jucat in prima divizie a Ungariei la Nyiregyh·zi FC. In Romania, in prima liga, a mai jucat doar pentru Jiul Petrosani.

Jurnalul National: Domnul Sedecaru, va reveni Jiul in Divizia A?
Toni Sedecaru: Speram cu totii. Pana atunci, insa, personal imi doresc sa am performante la centru de copii si juniori, alaturi de colegii mei.

Exista talente in Petrosani?
Da! Au fost dintotdeauna, sunt si acum. Numai ca, in ultimii ani, am cam fost uitati. A trebuit sa vina domnul Simota ca sa fim si noi bagati in seama. Pana acum, selectia din judet s-a facut numai de la Hunedoara, sau de la Deva, ceea ce nu e corect.

Ca fost jucator al Stelei, cum comentati performanta calificarii dupa 12 ani in primavara europeana?
Inseamna enorm pentru imaginea fotbalului romanesc. Eu ma mandresc ca am jucat la Steaua si nu pot uita acea perioada petrecuta in Ghencea. Le doresc sa mearga cat mai departe.

Sunteti multumit cu ce ati realizat in fotbal?
Nu in totalitate. Cred ca puteam mai mult. Oricum, meciurile cu Steaua din Cupa UEFA si Cupa Cupelor nu le pot uita. Insa totul este amintire, iar acum ma concentrez numai pe actuala meserie. Mai ales ca beneficiem de conditii dintre cele mai bune.

Pe ce jucatori credeti ca se poate baza Jiul in viitor, de la centrul de copii si de juniori?
Cu siguranta pe Vizitiu, fiul fostului fundas al Jiului din anii 1980. Apoi, nu trebuie uitati Apetrei si Irina, care sunt titulari in echipa pregatita de Gigi Boruga.

DE 18 ANI IN VALE
Organizatorul de competitii al gruparii petrosenene, George Boboc (foto), este cel mai vechi oficial al clubului. "Am plecat din Bucuresti de 18 ani. Daca la Rapid nu m-au dorit, am plecat la Jiul si, ulterior, la mai multe echipe din zona. Dupa ce am renuntat la fotbalul de performanta, am fost cooptat in conducerea clubului, unde sunt de 12 ani", spune oficialul "alb-negrilor". Ratarea promovarii sezonul trecut a fost cea mai mare lovitura: "Nu mi-am revenit mult timp dupa acel meci. Toata lumea a spus, ulterior, ca a fost ceva necurat. Din acest motiv, suporterii ne-au cam ocolit in acest sezon, insa speram sa le facem o mare bucurie la finalul acestui campionat. Dupa atatia ani, Jiul trebuie sa revina in elita. Nici nu vreau sa ma gandesc la vreun esec, mai ales dupa conditiile oferite de patronul Alin Simota. Poate altul ar fi renuntat, dar acum ambitiile sunt si mai mari".
×
Subiecte în articol: sport jiul sedecaru toni sedecaru