x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport JO Torino 2006 - Maine incepe spectacolul iernii

JO Torino 2006 - Maine incepe spectacolul iernii

de Delia Gomoescu    |    09 Feb 2006   •   00:00
JO Torino 2006 - Maine incepe spectacolul iernii

Timp de doua saptamani, intre 10 si 26 februarie, Torino se va afla in centrul atentiei. Dupa jumatate de secol, olimpiada alba se intoarce in Italia.

Istoria Jocurilor Olimpice de iarna incepe in 1908, la Londra, unde se concureaza la patinaj si hochei. Totusi abia din 1924, o data cu JO de la Chamonix, putem vorbi despre adevarata olimpiada alba. Sunt introduse probele de fond, combinata nordica, sariturile, bobul, patinajul artistic si patinajul viteza. Schiul alpin apare mai tarziu, in 1936, la Garmish-Panterkirchen. Prima "vedeta" olimpica este considerata norvegianca Sonia Henie, regina a patinajului artistic intre 1928 si 1936.

CRONOLOGIE. Dupa intreruperea cauzata de cel de-al doilea razboi mondial, JO revin in 1948 la Saint-Moritz. Suedia, care nu luase parte la conflagratie, profita de scaderea de randament aratata de celelalte tari si se impune in majoritatea probelor. In 1952, la Oslo, apare printre disciplinele olimpice slalomul urias. Urmeaza editiile de la Cortina d’Ampezzo (1956), Squaw Valley (1960), Innsbruck (1964), Grenoble (1968), Sapporo (1972) si din nou Innsbruck (1976). In 1980, la Lake Placid, Olimpiada se desfasoara sub amenintarea "razboiului rece". Pe de o parte suprematia sovietica, pe de alta, riposta americanilor cu cele cinci medalii de aur cucerite de Eric Arthur Heiden la patinaj viteza si victoria asupra rusilor in turneul de hochei.

LEGENDE. La Sarajevo, in 1984, est-germana Katarina Witt cucereste pentru prima data titlul olimpic, performanta pe care o repeta in 1988 la Calgary. In acelasi an ramane in istorie echipa de hochei a URSS cu Larionov, Kamenski, Krutov sau Makarov si isi incepe cariera olimpica Alberto Tomba. De altfel, italienii se impun din ce in ce mai mult la JO de la Albertville (1992) si Lillehammer (1994). Alaturi de Tomba, apar nume ca Deborah Compagnoni, Stefania Belmondo sau Manuela di Centa. Incepand cu Nagano 1998 isi fac loc printre disciplinele olimpice snowboardul si curlingul, iar in 2002, la Salt-Lake City, a aparut in premiera la JO o reprezentanta a Africii negre, Camerunul. Olimpiada desfasurata in "patria mormonilor" a ramas insa in istorie si pentru esecul dream-team-ul american in finala la hochei disputata in fata Canadei.

AVEM 25 DE SPORTIVI
Delegatia Romaniei pentru JO de la Torino cuprinde 25 de sportivi, care urmeaza sa concureze la schi, biatlon, patinaj artistic, patinaj viteza, bob si sanie. Sansele de a urca pe podium sunt insa practic nule. De altfel, in cele 17 editii la care a participat, Romania a obtinut o singura medalie de bronz, cucerita in 1968, la Grenoble, de echipajul de bob format din Ion Panturu si Nicolae Neagoe. Cei 25 de sportivi care ne vor reprezenta la Torino sunt: Nicolae Istrate, Adrian Duminicel, Aurel Iliescu, Levente Bartha, Gabriel Popa, Ion Dovalciuc (toti bob), Eva Tofalvi, Daniela Cojocea Potlogea, Alexandra Rusu, Mihaela Purdea, Marian Blaj (toti biatlon), Eugen Radu, Marian Lazarescu, Cosmin Chetroiu, Ionut Taran (toti sanie), Zsolt Antal, Mihai Galiceanu, Monika Gyorgy, Camelia Cserenski (toti schi fond), Gheorghe Chiper si Roxana Luca (patinaj artistic), Daniela Oltean si Claudiu Grozea (patinaj viteza), Florentin Nicolae (schi alpin) si Katalin Kristo (short track).

RECORD DE PARTICIPARE
Cea de-a 20-a editie a JO de iarna inregistreaza un record de participare, cu peste 2.500 de sportivi din 85 de tari, care vor concura la 15 discipline sportive. Ceremonia de deschidere va avea loc maine seara, pe Stadionul Olimpic din Torino. Intrecerile se vor desfasura la Torino si in alte sase statiuni din regiunea Piemont, si anume Cesana, Pragelato, Bardonecchia, Pinerolo, Sauze d’Oulx si Sestrieres. Organizatorii au anuntat ca, pana in prezent, s-au vandut aproximativ 700.000 de bilete, ceea ce reprezinta 85% din numarul total de tichete. Pentru a evita ca tribunele sa fie goale la unele competitii, organizatorii au decis sa puna in vanzare 25.000 de bilete la pret redus, de trei euro, oferite copiilor din 10.000 de scoli din regiunea Piemont, implicate intr-un program special de educatie. In alta ordine de idei, la JO vor fi prezenti aproximativ 20.000 de voluntari si aproximativ 10.000 de jurnalisti acreditati. Securitatea spectatorilor si a sportivilor va fi asigurata de peste 15.000 de reprezentanti ai fortelor de ordine.
×
Subiecte în articol: sport torino