x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport La poarta Europei

La poarta Europei

de Mihai Igirosanu    |    03 Aug 2005   •   00:00
La poarta Europei

In aceasta seara, de la ora 20:30 (TVR 1), Steaua trebuie sa castige, la orice scor, in fata irlandezilor de la Shelbourne, pentru a ramane in cupele europene si a forta apoi patrunderea in grupele Ligii Campionilor in confruntarea cu Rosenborg Trondheim.

In aceasta seara, de la ora 20:30 (TVR 1), Steaua trebuie sa castige, la orice scor, in fata irlandezilor de la Shelbourne, pentru a ramane in cupele europene si a forta apoi patrunderea in grupele Ligii Campionilor in confruntarea cu Rosenborg Trondheim.

Inaintea crucialului meci impotriva campioanei Irlandei, antrenorul ros-albastrilor, ucraineanul Oleg Protasov, se confrunta cu mari dureri de cap.

PROBLEME. Meciul cu Dinamo, din Supercupa Romaniei, a lasat urme intr-un lot subtire din punct de vedere numeric si chiar valoric. Piesa de baza in linia mediana, Sorin Paraschiv s-a ales cu o ruptura musculara si nu va putea evolua in aceasta seara, iar fundasul stanga Mihai Nesu a iesit si el sifonat din duelul cu capitanul lui Dinamo, Florentin Petre. Daca Nesu va juca, totusi, in meciul cu Shelbourne, absenta lui Paraschiv necesita schimbari importante in formula de start. La aceste accidentari se mai adauga si vechile probleme medicale ale lui Florentin Dumitru, Petre Marin, Tiberiu Curt sau Daniel Oprita. Ultimul va fi doar rezerva si deocamdata nu poate fi folosit nici macar o repriza.

VARIANTE. Singura veste buna pentru Protasov este faptul ca va putea conta pe capitanul Mirel Radoi, suspendat pentru Supercupa. Pentru acoperirea lipsei lui Paraschiv, tehnicianul Stelei are doua variante plauzibile. Prima ar fi mentinerea cuplului Baciu - Ghionea in centrul defensivei si avansarea lui Radoi ca inchizator. A doua solutie, cea mai probabila, o reprezinta refacerea perechii traditionale din aparare, Radoi - Ghionea, urmand ca in centrul liniei mediene, langa Lovin, sa apara Dica. In aceste conditii, cuplul ofensiv ar urma sa fie format din Victoras Iacob si Andrei Cristea.

INCREDERE. Incepand cu conducerea clubului, meciul cu Shelbourne este privit cu mult optimism si determinare in Ghencea. "Nu cred ca irlandezii pot sa produca o surpriza", spune Gabriel Bostina, in vreme ce absentul Sorin Paraschiv este mai categoric: "Ar fi o tragedie sa nu trecem de Shelbourne!". Aseara, irlandezii au efectuat antrenamentul oficial pe Stadionul "Steaua", sedinta de pregatire urmata de o conferinta de presa a antrenorului Pat Fenlon. De altfel, delegatia campioanei Irlandei a fost o surpriza extrem de placuta. De la antrenor si pana la masor, cei din Dublin au fost extrem de volubili, raspunzand cu mare placere presei romanesti si lasand tot timpul o relaxanta impresie de buna dispozitie. Conform ultimelor estimari, Shelbourne va fi sustinuta in Ghencea de aproximativ 200 de suporteri, care vor sosi in aceasta dimineata in Bucuresti. Ei au cheltuit 419 euro pentru a fi alaturi de echipa favorita.

PRECAUTIE
"Va trebui sa fim atenti si concentrati, pentru ca Shelbourne nu este o echipa de subestimat. Drumul spre grupele Ligii Campionilor este mai greu. Nu avem voie sa ne gandim la Rosenborg decat dupa meciul cu irlandezii" - Oleg Protasov, antrenor Steaua

APRECIERE
"Steaua are jucatori de calitate pe toate posturile. Daca noi am arunca in lupta un jucator de 19 sau 20 de ani, ar juca prost. Am evoluat in pregatire si atitudine, dar la capitolul jucatori nu ne-am miscat asa cum au facut-o tari ca Romania" - Pat Fenlon, antrenor FC Shelbourne

TEAMA DE TEMPERATURA
Irlandezii par a fi incurajati de rezultatul Stelei din Supercupa Romaniei. "Cred ca Steaua a primit usor goluri si mai cred ca infrangerea nu le-a picat bine", a declarat capitanul lui Shelbourne, Owen Heary. "Toti jucatorii pe care i-am deplasat in Romania sunt in carti sa joace. Dupa 50 de minute s-ar putea sa fiu nevoit sa scot pe cineva. Din cauza temperaturii ridicate, e vital sa fac inlocuirile cu inteligenta. Sper sa nu se accidenteze nimeni", a spus ieri antrenorul lui Shelbourne. Pat Fenlon a mai fost de doua ori in Romania, in calitate de jucator, in 1990, cand Dinamo a eliminat pe Saint Patrick’s Athletic din Cupa Campionilor Europeni, dupa 1-1 la Dublin si 4-0 la Bucuresti, si in 1992, cand Bohemians Dublin a intalnit Steaua in Cupa Cupelor, 0-0 la Dublin si 4-0 pentru romani in Ghencea.

SANSE 51%
Antrenorul secund al lui Rosenborg, Bjorn Hansen, crede ca echipa sa va trebui sa evolueze la cel mai inalt nivel daca va intalni Steaua: "Steaua a jucat mai bine in atac decat in defensiva. Este un adversar puternic", a declarat Hansen, care a urmarit Supercupa Romaniei pe Stadionul "Cotroceni" impreuna cu antrenorul echipei de juniori a clubului norvegian, Kare Ingebrigtsen. Acesta va urmari in aceasta seara si partida Steaua - Shelbourne. "Am avea 51% sanse de calificare", a spus Ingebrigtsen.

CERNEA, STELIST CU ACTE
Portarul Cornel Cernea a semnat ieri un contract pe 3 ani cu Steaua. "Imi doresc sa fiu sanatos, sa-mi fac treaba bine, iar echipa sa castige toate meciurile. Sa nu joc eu nici un minut, dar sa castigam tot! Visul meu este sa fiu in lotul Stelei si sa imi cante imnul Ligii Campionilor cand ne vom califica in grupe. Hamutovski e cel mai valoros portar strain care a aparat in Romania", a declarat Cernea, ultima oara la Otelul.
×
Subiecte în articol: sport steaua shelbourne