x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport La tribunal după bani

La tribunal după bani

de Dragos Stoica    |    04 Iul 2009   •   00:00
La tribunal după bani
Sursa foto: Cristian Nistor/AGERPRES

Componenţii echipei de handbal se vor adresa săptămâna viitoare instanţelor civile pentru a-şi primi drepturile băneşti neplătite de club de aproape o jumătate de an! Dezastrul în care se găseşte CS Dinamo a afectat însă şi alte secţii: echipa de baschet mai numără un singur jucător, în timp ce rugbyştii sunt tentaţi să abandoneze activitatea de performanţă.



Situaţie fără precedent la CS Dinamo! După 61 de ani de activitate, clubul se află în cel mai delicat moment din întreaga existenţă, fiind aproape de colaps din cauza problemelor financiare care au afectat toate secţiile. Cele mai mari dificultăţi le întâmpină echipa de handbal, care, deşi s-a clasat pe locul 3 la finalul sezonului, nu a mai fost înscrisă în Cupa EHF pe motiv de reducere a cheltuielilor şi a fost pe punctul să rateze şi prezenţa în ediţia viitoare de campionat a Ligii Naţionale.

JUCĂTORII PLEACĂ

Concret, CS Dinamo are datorii de aproape 150.000 de euro către sportivii secţiei de handbal, aceşti bani reprezentând contracte neachitate de la începutul acestui an, dar şi alte drepturi financiare plătite doar parţial din septembrie anul trecut! În momentul de faţă, toţi jucătorii care au activat în sezonul trecut la echipa de handbal au de primit sume importante, unii dintre ei aflându-se în situaţii aproape limită din cauza eforturilor disperate pe care le fac pentru a-şi achita ratele la credite. În aceste condiţii, aproape toţi jucătorii care au evoluat la campionatul trecut pentru Dinamo Baumit au fost declaraţi jucători liberi, majoritatea găsindu-şi deja echipe noi. Totuşi, cinci dintre oamenii de bază ai echipei din sezonul încheiat au decis să acţioneze cluburi sportive în instanţele civile pentru recuperarea drepturilor financiare, aceştia fiind Sorin Bârză, Florin Dragomir, Alexandru Dimache, Costel Manea şi Liviu Mironescu. "Din ianuarie şi până acum nu am primit nici un ban din salarii, iar anul trecut, din august şi până în decembrie am fost plătiţi cu numai 70% din cât trebuia. De asemenea, în primăvară n-am încasat primele de joc pentru şase partide", a declarat portarul Sorin Bârză, care a fost declarat jucător liber în urmă cu patru zile, urmând să semneze în curând cu HC Odorheiul Secuiesc.

Lucrurile sunt şi mai delicate din cauză că, din cei 17 sportivi ai primei echipe, doar opt sunt şi angajaţi ai MAI. De bine, de rău, aceştia au reuşit să trăiască în această perioadă din salariul de cadru, care se ridică, în funcţie de gradul fiecăruia, între 1.500 şi 2.000 RON lunar.

"Ne vom bate să primim ceea ce ni se cuvine. La club nu ştie nimeni nimic, n-am mai avut cu cine să vorbim de luni de zile. Asta este, au pus pe butuci o echipă care a terminat campionatul pe locul trei şi s-au aruncat la coş zece ani de muncă"
Sorin Bârză - portar

Sponsorul a plătit

Echipa de handbal este sponsorizată de firma producătoare de materiale de construcţii Baumit, care, prin colaborarea cu clubul sportiv, dă şi unul dintre cele două nume ale echipei. Interesant este că sponsorul a virat toţi banii aferenţi anului în curs, firma asigurând în această primăvară suma de 125.000 de euro, dar sportivii nu şi-au primit nici măcar restanţele pe anul trecut. De asemenea, acelaşi sponsor a mai adus în trecut şi alte firme lângă secţia de handbal, dar acest lucru nu mai este acum posibil din cauza trecerii pe linie moartă a fundaţiei "Pro Dinamo". Înfiinţată în urmă cu peste zece ani de Cornel Dinu şi Vasile Samungi, această fundaţie a reprezentat artificiul prin care sponsorii îi puteau plăti pe sportivii diferitelor secţii, lucru care nu ar fi fost posibil prin intermediul clubului sportiv, câtă vreme acesta din urmă poate primi legal bani doar de la bugetul de stat. Din această primăvară, activitatea fundaţiei a fost oprită la ordinele preşedintelui CS Dinamo, chestorul Elisabeta Lipă, iar rezultatul a fost acelaşi: sportivi neplătiţi. Totodată, contractele de colaboratori ai clubului, cum este şi cazul lui Petre Cozma, care a devenit consilier tehnic al echipei de handbal începând cu data de 1 februarie, fiind retribuit cu 1.000 RON lunar, au fost reziliate unilateral la 1 aprilie tot din decizia preşedintelui Elisabeta Lipă, pe motiv de reducere de cheltuieli, deşi banii proveneau tot de la sponsori.

Lipă: "Îi înţeleg pe handbalişti!"
Preşedintele CS Dinamo, chestorul Elisabeta Lipă, a declarat ieri că nu ştia nimic despre intenţia handbaliştilor de a da clubul în judecată. "Sinceră să fiu, acum aud pentru prima dată acest lucru, dar să ştiţi că eu îi înţeleg pe sportivi. Aşa este, există o datorie mare la secţia de handbal faţă de jucători şi nu văd nici o rezolvare momentan. Din punctul de vedere al clubului sportiv, eu consider că ne-am îndeplinit obligaţiile. Datoria respectivă s-a acumulat ca urmare a faptului că n-au mai existat sponsori. Eu nu am cum să-i plătesc pe handbalişti din banii pe care îi primesc de la buget. Contractele lor au fost gândite ca urmând să fie achitate din banii de la sponsori. Ce putem face dacă acum e criză şi nu mai sunt sponsori? Repet, eu îi înţeleg pe sportivi. Am avut acum câteva zile o discuţie cu câţiva dintre ei şi am fost şocată să aflu că există handbalişti care nu au fost plătiţi de 11 luni, adică din august 2008! Este inadmisibil, nu înţeleg cum de-au rezistat până acum", a răspuns Elisabeta Lipă.

×
Subiecte în articol: sport handbal