x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Mariana Bitang contraataca

Mariana Bitang contraataca

05 Noi 2004   •   00:00

Antrenoare a lotului national de gimnastica feminina, Mariana Bitang demonteaza acuzatiile mai vechi ale sportivei Oana Petrovschi. "Nu am fortat pe nimeni sa faca sport daca nu avea aviz medical favorabil."

Chiar daca nu a reusit sa ramana in mintea romanilor prin rezultatele obtinute, Oana Petrovschi, fosta componenta a lotului national de gimnastica in perioada ianuarie 2002 - mai 2003, incearca sa se pastreze in actualitate, provocand scandaluri.
SORIN ANGHEL, FLORIN GONGU

NEDREPTATE. Chiar daca "fabrica" campioane pe banda rulanta, Mariana Bitang a ajuns sa fie atacata de o gimnasta de mana a doua
Fosta gimnasta solicita acum Federatiei Romane de Gimnastica si antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang daune de 1,5 miliarde de lei pe motiv ca a fost supusa la tratamente inumane. Petrovschi afirma ca cei doi tehnicieni au obligat-o sa se antreneze intr-o perioada in care medicii o sfatuiau sa nu faca nici un fel de efort fizic, acest lucru avand acum repercusiuni asupra starii sale de sanatate. Mai mult, ea pretinde ca tehnicienii i-ar fi pretins si anumite sume de bani.

POZITIE. "Cand vin prima oara la lotul national, parintii ne roaga sa facem tot posibilul ca sa scoatem copiii campioni. Eu am avut aviz de lucru pentru Petrovschi din partea medicilor si nu puteam sa nu lucrez cu ea pentru ca m-ar fi dat in judecata federatia. Nu a obligat-o nimeni sa faca gimnastica fara sa aiba aprobarea medicilor", spune Mariana Bitang, care a continuat: "Petrovschi nu mi-a dat in viata ei un leu. Daca are curajul, in fata mea sa spuna asa ceva si sa mi-o demonstreze, eu ii dau pe loc un miliard de lei".

RIPOSTA. "Nici eu si nici Octavian Belu nu avem competenta si pregatirea necesara pentru a judeca un diagnostic dat de un medic. Eu am atributii strict tehnice", explica Bitang, care intentioneaza sa o dea in judecata pe Oana Petrovschi. Antrenoarea lotului national de gimnastica respinge si acuzatiile potrivit carora ar fi cerut sa i se faca un control prin care sa se afle daca nu cumva si-a pierdut virginitatea. "Petrovschi a acuzat dureri abdominale si am dus-o la medicul lotului. Aceasta a mers cu ea la un medic ginecolog, dar nu pentru a i se testa virginitatea. Daca urmaream acest lucru, nu i se mai faceau si alte analize. Ea a continuat sa acuze dureri si recomandarea pentru controale i-a fost facuta de catre medici", a spus Bitang. Ea a mai dezvaluit ca acuzatoarea lucra mereu cu kilograme in plus, nefiind capabila sa slabeasca si ca nu urma tratamentul de kinetoterapie.

DE PLACERE

"Eu am facut totul de placere, iar ca drept dovada stau rezultatele pe care le-am obtinut. Nici un sportiv nu poate sa obtina rezultate daca nu intra in concurs si nu se pregateste cu inima deschisa" - Simona Amanar, fosta gimnasta

OBRAZNICA

"Nu m-a obligat nimeni sa ma antrenez sau sa particip la concursuri atunci cand eram accidentata. Ba din contra. Atunci cand simteam dureri, Mariana Bitang si Octavian Belu ma rugau sa stau deoparte si sa nu ma antrenez. Am fost colega cu Oana Petrovschi atat la club, cat si la lot. Era cam obraznicuta" - Maria Olaru, fosta gimnasta

Tulburari de personalitate

Oana Petrovschi avea un comportament ciudat, acest lucru fiind sesizat atat de antrenorii cu care a lucrat, dar si de colegele sale. Maria Olaru a povestit chiar ca aceasta avea un comportament deloc adecvat sportului de performanta. "Mereu avea ceva de comentat. La lotul national exista anumite reguli pe care ea nu prea se straduia sa le respecte", a spus Olaru. Antrenoarea Mariana Bitang a cerut ca Petrovschi sa fie supusa unei expertize psihice. In urma acestui examen (vezi facsimil) s-a stabilit ca gimnasta suferea de instabilitate psihica, emotivitate accentuata, tulburari de personalitate si tulburari amnezice. "Ea a inceput sa ne atace la 8 luni dupa ce s-a lasat de sport, suparata probabil ca nu beneficiaza de renta viagera", a comentat Maria Bitang.

FUGA DIN CANTONAMENT
Atunci cand a fost cooptata in lotul national, Oana Petrovschi avea probleme cu coloana vertebrala. Ea a efectuat un examen medical in luna septembrie a anului 1999 in urma caruia s-a evidentiat existenta unei afectiuni "spondilolistezis", care afecteaza coloana vertebrala (facsimil). "Ce vina am eu ca medicul i-a dat aviz favorabil luna de luna? Cand i s-a recomandat 14 zile de pauza, ea a stat aproape doua luni", a comentat Bitang. Boala fugitului din cantonament se pare ca nu exista doar in randul fotbalistilor. Acest virus a lovit-o si pe Oana Petrovschi. In februarie 2003, atunci cand componentele lotului de gimnastica au venit la Bucuresti pentru un control medical, Petrovschi a avut o evadare nocturna. Ea a plecat impreuna cu prietenul ei in oras, intorcandu-se in camera de la hotel abia la 6 dimineata. "La inceput colegele ei au acoperit-o, spunand ca tanarul acela cauta pe altcineva si ca a gresit camera. Pe urma au recunoscut ca, de fapt, Oana Petrovschi a lipsit toata noaptea din camera. E clar ca avea un spirit aventurier, lucru care s-a dovedit si la examenele psihiatrice pe care le-a efectuat la cererea noastra", a declarat Bitang.
×
Subiecte în articol: sport oana petrovschi bitang