x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Ministrul de pe gheata

Ministrul de pe gheata

11 Ian 2005   •   00:00

Viitorul presedinte al ANS (Agentia Nationala pentru Sport) va fi Florian Gheorghe, fostul antrenor al loturilor nationale de hochei pe gheata castigand lupta cu Marcel Puscas.

CATALIN FAINISI

OPTIMIST. Florian Gheorghe spera sa fie un pilon de baza in redresarea sportului romanesc
Fost mare hocheist, maestru al sportului, antrenor emerit si antrenor federal timp de 11 ani in cadrul Federatiei Romane de Hochei pe Gheata (FRHG). Acesta este Florian Gheorghe, viitorul presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), care a castigat lupta pentru acest post cu fostul presedinte al FC Steaua Bucuresti, Marcel Puscas.

MODEST. Desi a primit numeroase felicitari pentru noua investitura, viitorul conducator al sportului romanesc isi pastreaza echilibrul, spune ca nu are rost sa se grabeasca si asteapta numirea oficiala pentru a se bucura. Considerand aceasta functie drept o mare onoare, viitorul ministru nu promite revolutii in miscarea sportiva romaneasca, dar spera sa fie un conducator bun, care sa reuseasca sa scoata cel mai important "ambasador" al Romaniei din situatia de criza in care se afla.

INCREDERE. Dupa ce a reusit in activitatea de antrenor al loturilor nationale de hochei pe gheata sa obtina unele dintre cele mai bune performante ale acestui sport in tara noastra, Florian Gheorghe spera ca numirea sa la conducerea ANS sa fie de bun augur pentru toate sporturile din tara noastra. "Sunt constient de sarcina grea pe care o voi avea, dar sunt pregatit sa preiau acest post", spune actualul consilier pe probleme manageriale al postului de televiziune Antena 1.

"Este o mare onoare"

Jurnalul National: Felicitari pentru investire, domnule ministru! Ce inseamna pentru dumneavoastra functia de presedinte al ANS?
Florian Gheorghe: Sunt onorat de ceea ce se spune despre mine in aceste zile. Stiu ca nu va fi greu sa conduc sportul romanesc, aflat in mare suferinta, dar sper ca aportul meu sa revigoreze situatia actuala.

Care va fi primul lucru pe care il veti face ca sef al sportului?
Voi cere o analiza din partea tuturor federatiilor, pentru a vedea exact cu ce probleme se confrunta fiecare ramura a sportului romanesc. Vreau sa am o colaborare foarte buna cu federatiile si cu personalul care deserveste activitatile punctuale ale acestora. Doresc transparenta din partea lor, corectitudine, daruire si foarte, foarte multa munca.

S-ar putea sa ii speriati...
Dimpotriva. Vreau sa fiu o mama buna pentru toti, dar intentionez sa elimin traficul de influenta si ilegalitatea. Nu voi fi adeptul razbunarii sau vendetelor, fiindca pentru mine cadrul legal primeaza in activitate.

Veti face schimbari majore la nivelul organigramei?
Si in sport, la fel ca in alte domenii, specialistii sunt foarte rari. Eu sper sa fac echipa buna cu cei din ANS, cu directiile actuale si cu cei ce le conduc. Asta nu inseamna ca, acolo unde este cazul, nu voi face schimbari. Totul tine de contraperformanta!

Care sunt prioritatile de pe agenda viitorului presedinte al ANS?
Primordiala este o relatie foarte buna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, daca tinem cont de faptul ca pepiniera viitorilor performeri sunt cluburile sportive scolare si universitare. De mare interes pentru mine este ridicarea nivelului specialistilor ce conduc procesul de pregatire a sportivilor.

Dar relatia cu Comitetul Olimpic Sportiv Roman?
Chiar daca aud ca relatiile de suflet nu sunt cele mai bune intre cele doua entitati sportive, voi face totul pentru a le aduce pe un fagas normal, sa stabilesc o convietuire simbiotica intre ele.

Va fi bugetul sportului romanesc mai mare in urmatorii ani?
Acesta e un tel pentru care trebuie sa lupt fara oprire. Speram ca miscarea sportiva sa beneficieze de un buget rezonabil, care sa acopere necesarul pentru marea performanta, dar sa tinem cont si de faptul, legal de altfel, ca federatiile au personalitate juridica de drept privat. Astfel, statutul le confera avantajul de a-si produce fonduri si din alte surse.

Veti ajuta mai mult hocheiul, sportul care v-a consacrat?
Sper sa-l pot ajuta, dar pastrand echitatea. In functie de programele si perspectiva de dezvoltare pe care le au, va veni si ajutorul din partea ANS, la fel ca si pentru celelalte sporturi. Vom sprijini acolo unde este necesar, dar vom "amenda" si lucrurile mai putin benefice in favoarea sportului pe care il conduc.

Cum vedeti situatia de la FRF si criticile aduse lui Mircea Sandu?
Nu stiu daca situatia lui Mircea Sandu este artificiala sau nu. Trebuie facuta o analiza corecta si impartiala in acest sens, iar finalitatea va fi cadrul legal.

CRIZA

"Sportul romanesc se afla intr-o mare suferinta in aceste vremuri. Trebuie sa oferim sprijin acolo unde este nevoie si sper sa am o colaborare buna cu federatiile" - Florian Gheorghe viitor presedinte ANS

CV
Florian Gheorghe si-a castigat notorietatea prin intermediul sportului, mai precis al hocheiului pe gheata. A evoluat, de-a lungul carierei de sportiv, la Sportul Studentesc si Dinamo, are peste 250 de selectii la reprezentativa si a facut parte din "echipa de aur" a hocheiului autohton, care s-a calificat in grupa A a Mondialelor de hochei. In 1976 a devenit maestru al sportului, iar din 1990 si pana in 2002 a fost antrenor federal in cadrul FRHG. A condus echipa nationala de tineret la cinci campionate mondiale, iar pe cea de seniori la sapte, reusind unele dintre cele mai bune performante, aflandu-se in permanenta pe podium. A promovat echipa de seniori de doua ori din grupa C in grupa B a Mondialelor de hochei, iar din 2002 a fost, pe rand, consilier si director al Gazetei Sporturilor, detinand, in prezent, functia de consilier pe probleme manageriale la Antena 1.
×
Subiecte în articol: sport sportului florian gheorghe