x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport NEC NIJMEGEN – DINAMO 1-0 / "Cîinii", afară din Europa?

NEC NIJMEGEN – DINAMO 1-0 / "Cîinii", afară din Europa?

de Daniel Stan    |    20 Sep 2008   •   00:00
NEC NIJMEGEN – DINAMO 1-0 / "Cîinii", afară din Europa?

Gruparea din Ştefan cel Mare riscă pedeapsa maximă, după evenimentele produse de suporterii proprii în Olanda, pierderea meciului cu 0-3 la masa verde şi suspendarea din cupele europene.



Gruparea din Ştefan cel Mare riscă pedeapsa maximă, după evenimentele produse de suporterii proprii în Olanda, pierderea meciului cu 0-3 la masa verde şi suspendarea din cupele europene.

După ce au devastat un avion în drum spre Bruges cu doi ani în urmă, aşa-zişii fani ai lui Dinamo au speriat şi micuţul şi liniştitul oraş olandez Nijmegen. Spre finalul jocului cu NEC, contînd pentru prima manşă din turul 1 preliminar al Cupei UEFA, huliganii roş-albi şi-au dat în petic.

Cineva din club îi finanţează pe aceşti huligani, nu vreau să spun numele. Ar trebui duşi în exil 25 de ani, să nu mai vadă lumina soarelui. Le-am dat şi eu mulţi bani, le plăteam facturile la telefoane" - Vasile Turcu

Cer clemenţă la UEFA

Au urmat scene penibile şi cu implicarea suporterilor olandezi, provocaţi de "cîini", însă riscul cel mare rămîne în curtea dinamovistă. "Conform regulamentului, dacă, după ce va analiza incidentele, UEFA va considera că sînt acte huliganice care trebuie sancţionate radical, Dinamo va pierde automat meciul la masa verde şi nu va mai putea juca doi ani în competiţiile europene", a declarat un oficial dinamovist. Alarmaţi, oficialii din Ştefan cel Mare cer clemenţă la forul european: "Vom face hîrtie la UEFA să jucăm de acum înainte în deplasare fără suporteri. Nu ştiu ce decizie se va lua, dar echipa nu trebuie să plătească pentru nişte vagabonzi şi huligani care vin în deplasări doar pentru bătăi şi scandaluri", a declarat preşedintele executiv al lui Dinamo, Cristi Borcea. Indiferent de decizia UEFA, gruparea din Ştefan cel Mare va plăti o amendă drastică, echivalentul, susţin surse sigure, a 100.000 de euro.

Urme de droguri

Acţionarul Vasile Turcu s-a delimitat de suporteri. "Nu am dormit toată noaptea, îmi vine să plîng. Chiar dacă ne dezicem de aceşti aşa-zişi suporteri, ce putem face mai mult? Aceşti drogaţi şi aurolaci ne-au făcut din nou de ruşine, au venit chitiţi doar pe scandal. Dacă ne scoate din UEFA, eu mă retrag", a spus oficialul. După meci, stewarzii olandezi au găsit mai multe seringi cu urme de substanţe interzise în sectorul rezervat galeriei dinamoviste, la fel şi în toalete, unde s-au descoperit droguri de mare risc.

Istorie pe "cîini"

La finalul tristei partide de pe "Gofferstadion", gazdele aveau mai multe motive de satisfacţie. Lăsînd la o parte satisfacţia victoriei, NEC a scris istorie pe seama lui Dinamo în urma succesului cu 1-0. Concret, gruparea olandeză nu a mai cîştigat în Europa de 25 de ani, ultimul succes datînd din 1983, 1-0 în deplasare cu norvegienii de la Bran Bergen, după 1-1 "acasă", în defuncta Cupa Cupelor. Mai mult, prin succesul în faţa românilor, Nijmegen a bifat prima victorie pe teren propriu în cupele europene în istoria sa de 108 ani. Revenind la incidentele din finalul partidei cu NEC, site-ul suporterilor dinamovişti susţine că fanii au fost provocaţi. "După ce s-au aruncat primele torţe, olandezii au apelat la stewarzi, apoi au încercat să fure de pe gard un banner de suflet al galeriei intitulată «Nova Guardia». Unul dintre liderii acesteia, Tararache, a ripostat, după care din sectorul olandez a început să se arunce cu scaune. Normal că ne-am apărat şi noi. Ce puteam face? Ne pare sincer rău pentru cele întîmplate", a povestit un martor ocular prezent pe arena din Nijmegen.

Dedicaţie de la "Grăsunul" van "Burgerking"

Eşecul la limită de la Nijmegen a fost aproape de a se transforma într-o altă umilinţă, cu care gruparea din Ştefan cel Mare şi-a obişnuit adevăraţii susţinători de-a lungul timpului. Bogdan Lobonţ a păstrat însă tabela la doar 1-0, evitînd alte ruşini gen 17 Nentori Tirana, Knattspyrnufelag, Polonia Varşovia şi recent Elfsborg. Mai grav este faptul că Dinamo a fost învinsă de un jucător, van Beukering, care nu demult fusese exclus din lot pentru faptul că era prea gras. De altfel, presa şi fanii lui NEC l-au poreclit "Burgerking". Din start s-a văzut limpede că glumele de la antrenamentul oficial nu ţin loc de victorii. "Chiar dacă mai avem şanse de calificare, o spun cu părere de rău că, exceptîndu-l pe Lobonţ, nici un alt jucător nu s-a arătat demn de Dinamo. Mă supără rezultatul, dar sînt furios pe jocul echipei. Nu mai sper decît să dea dovadă de demnitate şi să întoarcă soarta calificării. Şanse mai există", a tunat Cristi Borcea. Deşi situaţia se poate complica, după ameninţarea UEFA de pierdere a meciului la "masa verde", directorul de relaţii internaţionale din cadrul FRF, Florin Prunea, lasă loc speranţelor: "Este clar că UEFA va lua măsuri drastice, însă nu cred că se va ajunge la pierderea meciului cu 0-3, asta este o măsură pentru cazuri extreme, cînd sînt răniţi şi pagube majore. Pregătirea jocului de către observator a fost precară, trebuia făcut control corporal. Chiar şi aşa, nimic nu scuză atitudinea fanilor români".

×
Subiecte în articol: sport dinamo uefa