x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Performanta - Steaua scrie iar istorie!

Performanta - Steaua scrie iar istorie!

25 Feb 2005   •   00:00

Dupa un meci dramatic, Steaua a izbutit un adevarat miracol. S-a calificat in optimile Cupei UEFA eliminand detinatoarea trofeului, a Supercupei Europei si campioana Spaniei, cu 6-3 (dupa penalty-uri). Urmeaza Villarreal. Succesul in fata Valenciei le-a adus jucatorilor Stelei cate 20.000 de euro din partea patronului Gigi Becali.

Miracolul din noroi

La 17 ani dupa triumful de la Monte Carlo, cand Hagi si compania cucereau Supercupa Europei, Steaua a izbutit un nou rezultat uluitor. Detinatoarea Cupei UEFA si campioana Spaniei a fost eliminata de o echipa care poate readuce la viata fotbalul romanesc.

MIHAI IGIROSANU

DELIR. Un scor halucinant, incredibil pana si pentru jucatori, savurat pe deplin de peste 25.000 de spectatori
Cerut cu insistenta pe teren de patronul Gigi Becali, bacauanul Andrei Cristea a trait joi o seara magica. Alaturi de el, vor ramane in memorie perfectiunea lui Ghionea sau Radoi, travaliul "veteranului" Dorinel Munteanu, serpuirile interminabile ale "panzerului" Oprita, calitatile incontestabile ale lui Zenga, fanatismul triumfator al lui Gigi Becali si atmosfera infernala creata de 28.000 de fani isterizati.

SCENARIU. Dupa ce in prima repriza rata cu seninatate singur cu Palop, se parea ca internationalul de tineret se va pierde in joc. Repriza secunda a fost insa una magistrala pentru Cristea, ale carui reusite superbe au deschis drumul Stelei catre o performanta superba. "Am la dispozitie o echipa fantastica si Steaua merita mult mai mult decat am reusit pana acum", a declarat antrenorul Zenga imediat dupa fluierul final al belgianului Verbist.

MOMENTE. Trei momente au facut ca un stadion intreg sa fie ingrijorat. Golul Valenciei anulat pentru ofsaid imediat dupa golul de 2-0, crampele eroului Andrei Cristea si penalty-ul ratat de Dorinel Munteanu. "Pe un asemenea teren, cred ca si un maratonist ar fi avut crampe, nu numai Cristea. Sa nu se uite ca noi nu am mai facut un meci oficial din 5 decembrie. Cand Dorinel a ratat penalty-ul, am facut un singur lucru: m-am dus pe banca si mi-am pus sapca rosie!", a declarat tehnicianul italian.

GENTLEMAN. Desi vizibil dezamagit, in fata unor ziaristi spanioli foarte iritati si in fata unei iminente demiteri, Claudio Ranieri a facut dovada unui profesionalism desavarsit: "Intotdeauna se califica cine merita. Nu e o scuza pentru noi starea terenului. Acesta a fost acelasi si pentru adversar. Jucatorii si-au facut datoria, nu am ce sa le reprosez. Nu stiu daca acesta e ultimul meci. Cred ca trebuie sa-i puneti aceasta intrebare presedintelui. Eu, unul, nu-mi dau demisia", a spus Ranieri. Presa spaniola sustine ca soarta lui se va decide astazi, in urma unei sedinte. Entuziasmul si determinarea Stelei se pare ca l-au rapus. Pentru Steaua urmeaza o noua ciocnire cu o reprezentanta de seama din Primera Divison, Villarreal. "Submarinul galben" este in mare forma, dar trupa lui Walter Zenga nu ar trebui sa se mai teama de nimeni.

Cristea l-a demis pe Claudio Ranieri

Consiliul de Administratie al Valenciei l-a concediat ieri pe antrenorul Claudio Ranieri, la capatul unei sedinte extraordinare. De conducerea tehnica a echipei se va ocupa Antonio Lopez, cel care pana acum a ocupat postul de coordonator al Centrului de copii si juniori. De asemenea, Lopez a fost antrenor secund in perioada in care principal era Rafael Benitez. "Valencia trece printr-un moment foarte dificil, dar am pus in miscare toate mecanismele pentru a rezolva situata", a spus presedintele clubului, Juan Bautista Soler.

JUCATORII AU PRIMIT CATE 20.000 DE EURO
Victoria senzationala a Stelei in fata Valenciei il obliga pe Gigi Becali sa scoata banii de prime din buzunar, lucru care l-a luat pe neasteptate chiar si pe acesta. Inainte de dubla confruntare cu detinatoarea Cupei UEFA, patronul din Ghencea promitea cate 100.000 de dolari pentru fiecare jucator al sau in cazul calificarii. Dupa meciul de la Valencia, cand sansele elevilor lui Zenga au scazut simtitor, Gigi a ridicat potul, anuntand ca pune la bataie cate 130.000 de dolari pentru fiecare. Joi seara, latifundiarul din Pipera si-a vazut visul cu ochii, echipa sa calificandu-se in "optimile" celei de-a doua competitii continentale. Imediat, Becali a gasit solutia: fiecare jucator a primit doar cate 20.000 de euro pentru calificarea istorica in fata Valenciei, banii fiind primiti ieri, la biroul patronului de la hotelul Marriott. "Nu a fost o gluma cand am declarat ca le voi da cate 100.000 de euro, ci o strategie a mea, ca sa-i mobilizez, insa lor nu le-am promis suma asta. Daca jucatorii or sa fie nemultumiti, o sa le mai dau ceva", a spus Becali.

PRIMITI LA COTROCENI DE PRESEDINTE
CADOU. Presedintele Traian Basescu s-a bucurat cand a primit un tricou al Stelei cu numarul 1 si prenumele sau
In frunte cu Gigi Becali, Meme Stoica si Walter Zenga, delegatia stelista a venit ieri dupa-amiaza la Palatul Cotroceni pentru a primi felicitarile lui Traian Basescu. "Unde sunteti, eroilor? Felicitari!", au fost primele cuvinte ale lui Basescu. "Nu v-am chemat decat sa va spun ca nu am mai vazut vreodata o echipa romaneasca sa lupte cum ati facut-o voi. M-a impresionat. De asta l-am si sunat pe Gigi Becali in pauza meciului, sa ii spun ca indiferent de rezultat, ati facut un meci mare. Dar parca presimteam de atunci ce va urma", a continuat presedintele, dupa care i-a spus lui Oprita: "Mai poti? Parca aveai motor aseara". Oficialii gruparii "ros-albastre" i-au oferit presedintelui un fular si un tricou al Stelei, care avea trecut pe spate numarul 1 si numele Traian. (Ionut Paduraru)

CUPA UEFA - SAISPREZECIMI
  • Schalke 04 - SAHTIOR DONETK 0-1 (in tur 1-1)
    Aghahowa (’22)
  • Feyenoord - SPORTING LISABONA 1-2 (in tur 1-2)
    Hofs (’89) / Liedson (’62), Rochembak (’83)
  • AJ AUXERRE - Ajax Amsterdam 3-1 (in tur 0-1)
    B. Kalou (’30), B. Cheyrou (’55), Mathis (’86) / Babel (’36)
  • AZ’67 ALKMAAR - Alemannia Aachen 2-1 (in tur 0-0)
    Van Galen (’62), Mathijsen (’80) / Meijer (’32)
  • FC SEVILLA - Panathinaikos Atena 2-0 (in tur 0-1)
    Makukula (’80), Correira (’90)
  • VILLARREAL - Dinamo Kiev 2-0 (in tur 0-0)
    Figueroa (’20), Cazorla (’33)
  • Dnepropetrovsk - PARTIZAN BELGRAD 0-1 (in tur 2-2)
    Radovici (’87)
  • Sochaux - OLYMPIAKOS PIREU 0-1 (in tur 0-1)
    Stoltidis (’67)
  • Stuttgart - PARMA 0-2* (in tur 0-0)
    Marchionni (’98), Pisanu (’116)
  • NEWCASTLE - Heerenveen 2-1 (in tur 2-1)
    Breurer (’10 - autogol), Shearer (’25) / Bruggink (’80 - penalty)
  • ZARAGOZA - Fenerbahce 2-1 (in tur 1-0)
    Galletti (’12), Savio (’72) / Alex (’87)
  • OSC LILLE - FC Basel 2-0 (in tur 0-0)
    Moussilou (’37), Acimovici (’78 - penalty)
  • MIDDLESBROUGH - Grazer AK 2-1 (in tur 2-2)
    Morrison (’19), Hasselbaink (’61) / Bazina (’9)
  • Benfica - TSKA MOSCOVA 1-1 (in tur 0-2)
    Karadas (’64) / Ignasevici (’50)
  • Austria Viena - Athletic Bilbao 0-0 (meci tur)

    PROGRAMUL OPTIMILOR
  • Middlesbrough - Sporting Lisabona
  • FC Sevilla - AC Parma
  • Steaua - Villarreal
  • OSC Lille - AJ Auxerre
  • Olympiakos - Newcastle
  • Sahtior Donetk - AZ Alkmaar
  • Partizan Belgrad - TSKA Moscova
  • Bilbao/Austria Viena - Zaragoza

    Meciurile vor avea loc la 10 martie (turul) si 16/17 martie (returul).
  • ×
    Subiecte în articol: sport becali gigi becali