x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Poli Timisoara - Plesan, bun de joc pentru Dinamo

Poli Timisoara - Plesan, bun de joc pentru Dinamo

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    07 Feb 2006   •   00:00
Poli Timisoara - Plesan, bun de joc pentru Dinamo

Transferul lui Mihaita Plesan de la Dinamo la Poli Timisoara este inca in impas, din cauza reglementarilor actuale din fotbalul intern. Pentru a fi bun de joc la echipa pregatita de Hagi, trebuie sa intervina Comitetul Executiv si sa dea o decizie in favoarea sa.

Anuntat cu mare pompa, transferul lui Mihaita Plesan de la Dinamo la Poli Timisoara nu a fost inregistrat nici pana acum. Aceasta, in ciuda faptului ca intre cele doua cluburi a intervenit un contract ferm, in urma caruia banatenii au platit aproximativ un milion de dolari, avand datoria ca la un viitor transfer in strainatate al jucatorului sa mai vireze clubului din Stefan cel Mare inca 50% din valoarea tranzactiei.

CONDITIE. Motivul pentru care Plesan nu poate deveni oficial jucatorul Timisoarei este acela ca, in conformitate cu Regulamentul FRF, nu poate fi legitimat. Astfel, un jucator se poate transfera sau legitima la un alt club o singura data in cursul unui an competitional, cuprins in intervalul 1 iulie-30 iunie. Plesan are deja un transfer in aceasta perioada, de la Craiova la Dinamo, legitimarea la Timisoara fiind considerata a doua legitimare, lucru interzis de regulamentele romanesti.

MODIFICARE. In fata unei asemenea gafe, partile implicate scot la inaintare prevederile internationale. Este vorba de o modificare aparuta in acest sens in Regulamentul pentru Statutul si Transferul Jucatorilor aprobata anul trecut, la data de 1 iulie. Conform articolelor 5 si 6, jucatorii se pot legitima la maximum trei cluburi, avand drept de joc doar pentru doua, in intervalul 1 iulie-30 iunie. FIFA a anuntat la FRF inca de anul trecut aceasta modificare, doar ca ea a intervenit tocmai in cadrul intervalului de timp amintit. FRF nu s-a grabit insa sa impuna la LPF aceasta schimbare.

URMARI. Prin urmare, la ora actuala, Plesan nu poate fi legitimat la Poli Timisoara decat dupa 1 iulie. Aceasta presupune ca el sa nu poata evolua pentru echipa lui Gica Hagi sau sa se intoarca la Dinamo, desi banatenii au dat o caruta de bani pe el. Doar daca, intre timp, nu se va reuni Comitetul Executiv, care sa dea o ordonanta care sa reglementeze tocmai situatia lui Plesan.

IN ASTEPTARE
"Avem putine variante, iar cea mai la indemana este sa asteptam ca federatia sa comunice ligii obligativitatea introducerii noii prevederi a FIFA privind transferul jucatorilor, intrata in vigoare anul trecut. E o intarziere nejustificata a FRF. Noi ne-am inteles cu Dinamo, am dat bani pe jucator si trebuie sa joace la noi"
Ion Craciunescu
director general Poli Timisoara
CONFIRMARE
"Noi am transferat exact ce ne trebuia. Au plecat Tamas si Plesan si au venit Alexa si Curt. Daca luam titlul, vom avea un plus de doua milioane de dolari. Ma rog sa joace Plesan bine, pentru ca, daca pleaca afara, mai castigam 50% din valoarea tranzactiei"
Ioan Becali
presedinte executiv FC Dinamo

"DOAR TERMENUL LEGITIMAT"
"Intre regulamentul FRF si cel FIFA nu sunt mari diferente. Pe plan international exista doar termenul «inregistrare». Si la noi merge sa fi legitimat de doua ori, dar numai o singura data transferat. Daca era liber de contract cand a plecat de la Craiova la Dinamo, acum era transfer. Sau putea pleca acum de la Dinamo ca jucator liber. Astfel nu erau probleme. Probabil ca se va reuni Comitetul Executiv si va stabili sa ramana si la noi numai termenul «legitimat», fara a se mai face diferenta intre jucator liber si transfer", a explicat Dumitru Mihalache (foto), seful Departamentului Competitii din cadrul FRF. Perioada de transferuri in Divizia A se va inchide la 3 martie, cu 48 de ore inainte de prima etapa a returului. Daca nu se reuneste Comitetul Executiv pana atunci, pentru a se lua in discutie aceasta modificare, Plesan nu e bun de joc pentru Poli Timisoara, dar e bun pentru Dinamo.

VARIANTE DE JOC
Pentru ca Plesan sa poata fi legitimat din aceasta iarna la Timisoara, exista doua variante: ori sa fie declarat jucator liber de contract, pe motiv de litigiu cu Dinamo, ori sa intrerupa contractul cu Dinamo pe cale amiabila. In ambele situatii, nu se mai justifica atunci plata facuta de Poli catre clubul bucurestean si nici procentul de 50% din eventualul viitor transfer in strainatate, Plesan fiind jucator liber. Daca s-ar recurge la astfel de metode, contractul de vanzare a jucatorului devine nul, iar banii vehiculati in tranzactie ar fi "negri". Singura posibilitate ca el sa joace pentru Poli, in mod legal, este aceea de a interveni Comitetul Executiv al FRF pentru a hotari aplicarea reglementarii de pe plan international.

×