x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Portocalele" lui Van Basten s-au razbunat

"Portocalele" lui Van Basten s-au razbunat

10 Sep 2004   •   00:00

Veteranul Pierre van Hooijdonk a semnat "dubla" prin care Olanda a castigat, in sfarsit, in fata unei adversare pe care destinul i-o scoate mereu in cale.

DELIA GOMOESCU

Olanda si-a luat miercuri seara revansa in fata Cehiei pentru toate esecurile din ultimii ani. Cele doua echipe par sa nu mai scape una de cealalta. S-au intalnit la Euro 2000, in preliminarile Euro 2004, si ultima data la turneul final din Portugalia. "Portocalele" castigasera o singura data in ultimele sase partide impotriva selectionatei lui Karel Bruckner. Miercuri seara, pe "Amsterdam ArenA", veteranul Van Hooijdonk a marcat ambele goluri ale echipei sale, in minutele 33 si 84, punand capat dominatiei cehilor.

DEBUT REUSIT. Aflat la debutul sau pe banca tehnica a Olandei intr-un meci oficial, antrenorul Marco van Basten a avut de ce sa fie multumit. "Am luptat ca leii. A fost un efort considerabil, dar ne-am pregatit bine. Am discutat foarte mult cu jucatorii saptamana asta, iar ei au facut exact ce le-am cerut", a spus selectionerul. In absenta multor oameni de baza, Van Basten a pus la punct o echipa prea putin spectaculosa, dar eficienta. "Suporterii olandezi au fost martorii unui nou inceput sub conducerea lui Van Basten. Retragerea unor jucatori importanti si accidentarile in lot l-au determinat pe antrenor sa faca anumite schimbari, dintre titularii din meciul cu Cehia de la Euro jucand doar Van der Sar, Davids si Heitinga", scrie site-ul UEFA. La fel de adevarat este ca la succesul olandezilor a contribuit si arbitrul german Markus Merk, care le-a refuzat cehilor un penalty, la scorul de 1-0. "Am jucat bine si am fi meritat mai mult, dar arbitrajul nu a fost la inaltime. De exemplu, centralul i-a dezavantajat in mai multe randuri pe atacantii nostri, in special pe Milan Baros", a spus Bruckner.

INCIDENT. Dincolo de infrangerea care i-ar putea costa mult pe cehi, selectionerul Karel Bruckner a mai avut un motiv de suparare. In programul meciului distribuit gratuit spectatorilor exista o rubrica intitulata "Stiati ca?", unde scria ca internationalul ceh Marek Heinz este fiul nelegitim al lui Karel Bruckner. Aceasta informatie, la originea careia au stat speculatiile aparute in perioada Euro 2004, l-a deranjat pe antrenor. Asa ca Federatia Olandeza de Fotbal a fost nevoita sa-si ceara oficial scuze.

FINLANDA A INVINS ARMENIA LA EREVAN

Finlanda a obtinut a doua victorie in preliminariile CM 2006, invingand cu 2-0 Armenia. Nordicii veneau dupa un alt succes, 3-0 in fata Andorrei. Astfel, din cele trei meciuri jucate pana acum, ei nu au pierdut decat in fata "tricolorilor" si momentan ocupa locul secund in grupa 1 preliminara.

Finlandezii si-au aratat din start intentiile ofensive, antrenorul Antti Muurinen indemnandu-si elevii sa ofere cat mai multe baloane utile atacantilor. Tactica tehnicianului finlandez a dat roade in minutul 23, cand Forssell a reusit deschiderea scorului. Acesta a primit o pasa de la Eremenko jr la marginea careului, a scapat pe drum de doi fundasi adversi, si l-a invins pe portarul armean. Finlandezii si-au dublat avantajul in minutul 68, cand Kolkka l-a gasit pe Eremenko nemarcat, jucatorul de origine rusa trimitand balonul in plasa fara probleme. Internationalul de 21 de ani este golgeterul reprezentativei tarii sale in actuala campanie de calificare. Eremenko a marcat in toate cele trei meciuri disputate de Finlanda in preliminariile CM 2006. In ceea ce-i priveste pe armeni, s-a vazut miercuri seara ca acestia nu prea mai pot ridica probleme adversarilor dupa despartirea de Mihai Stoichita. In primele doua partide disputate, formatia antrenata in acest moment de Casoni nu a izbutit sa adune nici un punct. (Delia Gomoescu)

SPANIA, DOAR EGAL IN BOSNIA

Spania nu a reusit miercuri seara decat un egal, 1-1, in deplasare cu Bosnia. "E clar ca am lasat doua puncte la Zenica. Jucatorii trebuie sa invete sa lupte. Nu se pot pierde baloane ca acela pe care l-am pierdut in apropierea careului si care a dus la golul egalarii. E inadmisibil!", a declarat suparat selectionerul spaniol Luis Aragones. Nici Italia nu a convins miercuri seara, "azzurrii" reusind sa castige doar cu 1-0, la Chisinau, in fata Moldovei. In ceea ce priveste Grecia, campioana europeana a scos doar un egal, 0-0 acasa, in fata Turciei. Invinsi sambata de albanezi, elenii au doar un singur punct dupa primele doua meciuri disputate.

ERIKSSON A SCAPAT

Presa din Anglia considera ca selectionerul Goran Eriksson si-a salvat postul datorita victoriei cu 2-1 in fata Poloniei. "Multumeste-le stelelor tale norocoase, Sven!", a titrat cotidianul Daily Mail, in timp ce Daily Express scrie: "Eriksson si-a restabilit autoritatea si a repus Anglia pe drumul cel bun. El a pus capat criticilor, nefolosindu-i pe James si Alan Smith, cei care au reprezentat mediocritatea Angliei in Austria".

PRELIMINARII CM 2006

Grupa 1
  • Olanda - Cehia 2-0
  • Van Hooijdonk ’33, ’84
  • Armenia - Finlanda 0-2
    Forssell ’23, Eremenko jr. ’68
  • Andorra - Romania 1-5
    Pujol ’28 - penalty / Cernat ’2, Pancu ’5, ’85, M. Niculae ’16, ’72

    Grupa 2
  • Georgia - Albania 2-0
    Iasvili ’15, Demetradze ’90 Kazahstan - Ucraina 1-2 Karpovici ’35 / Belik ’14, Rotan ’90
  • Grecia - Turcia 0-0

    Grupa 3
  • Portugalia - Estonia 4-0
    Cristiano Ronaldo ’76, Helder Postiga ’84, ’90, Pauleta ’87
  • Slovacia - Liechtenstein 7-0
    Vittek ’15, ’59, ’81, Karhan ’42, Nemeth ’83, Mintal ’85, Zabavnik ’90
  • Luxemburg - Letonia 3-4
    Braun ’10, Leweck ’55, Cardoni ’62 / Verpakovskis ’4, Prohorenkovs ’40, ’67, Hoffman ’65 - autogol

    Grupa 4
  • Elvetia - Irlanda 1-1
    Hakan Yakin ’17 / Morrison ’8
  • Israel - Cipru 2-1
    Benayoun ’64, Badir ’74 / Konstantinou ’57
  • I-le Feroe - Franta 0-2
    Giuly ’32, D. Cisse ’73

    Grupa 5
  • Moldova - Italia 0-1
    Del Piero ’32
  • Norvegia - Belarus 1-1
    Riseth ’39 / Kutuzov ’78
  • Scotia - Slovenia 0-0

    Grupa 6
  • Tara Galilor - Irlanda de Nord 2-2
    Hartson ’32, Earnshaw ’75 / Whitley ’11, Healy ’21
  • Polonia - Anglia 1-2
    Zurawski ’48 / Defoe ’37, Glowacki ’58 - autogol
  • Austria - Azerbaidjan 2-0
    Stranzl ’23, Kollmann ’44

    Grupa 7
  • Bosnia - Spania 1-1
    Hertegovina Bolici ’73 / Vicente ’66
  • Lituania - San Marino 4-0
    Jankauskas ’17, ’55, Danilevicius ’64, Gedgaudas ’90

    Grupa 8
  • Ungaria - Islanda 3-2
    Gera ’63, Torghelle ’76, Szabics ’80 / Gudjohnsen ’40, Sigurdsson ’78
  • Suedia - Croatia 0-1
    Srna ’64
  • ×
    Subiecte în articol: sport grupa