x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin: "Jocurile Olimpice nu sunt o competiţie a oamenilor politici". Liderul rus minimalizează decizia unor lideri occidentali de a nu veni la Soci

Putin: "Jocurile Olimpice nu sunt o competiţie a oamenilor politici". Liderul rus minimalizează decizia unor lideri occidentali de a nu veni la Soci

de Agerpres    |    19 Ian 2014   •   12:20
Putin:  "Jocurile Olimpice nu sunt o competiţie a oamenilor politici". Liderul rus minimalizează decizia unor lideri occidentali de a nu veni la Soci
Sursa foto: ANATOLY MALTSEV/EPA

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a minimalizat duminică decizia unor lideri occidentali de a nu veni la Jocurile Olimpice de la Soci care urmează să înceapă în mai puţin de trei săptămâni.

"Anumiţi şefi de stat şi de guvern nu au deloc obişnuinţa de a merge la deschiderea (Jocurilor Olimpice)", a declarat liderul de la Kremlin într-un interviu televizat acordat unor canale media străine şi ruse şi difuzat duminică. Faptul de a veni (la Jocurile Olimpice) este, în opinia mea, o bună ocazie (...) de a avea întâlniri, de a discuta anumite lucruri, dar nu aş vrea să amestec sportul cu politica", a adăugat preşedintele rus, citat de AFP. "Jocurile Olimpice nu sunt o competiţie a oamenilor politici", a mai afirmat Vladimir Putin.

De amintit că preşedintele american Barack Obama şi cel francez François Hollande, precum şi cancelarul german Angela Merkel au anunţat că nu se vor deplasa la Soci.

În acelaşi interviu, preşedintele rus a dat asigurări că Rusia îi va primi la Jocurile Olimpice "pe toţi sportivii şi vizitatorii, indiferent de orientarea lor sexuală". "Oamenii au diferite orientări sexuale. Noi îi vom primi pe toţi sportivii şi pe toţi vizitatorii la Jocurile Olimpice", a declarat Vladimir Putin, potrivit ITAR-TASS.

În iunie anul trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care interzice propaganda homosexuală în rândul minorilor şi care prevede pedepse cu amenzi şi chiar cu închisoarea. Legea a fost criticată în Occident, considerându-se că prin prevederile acesteia se încalcă "drepturile omului", şi mai multe personalităţi internaţionale au făcut apel la boicotarea Jocurilor Olimpice din staţiunea rusă Soci.

În interviul difuzat duminică, preşedintele rus a apărat această lege, reafirmând că textul aprobat recent "interzice propaganda şi nu numai a homosexualităţii, ci propaganda homosexualităţii şi a abuzurilor sexuale în rândul copiilor".

Vladimir Putin a insistat, însă, că Rusia "îi va saluta pe toţi sportivii şi pe toţi spectatorii care vor veni la Olimpiada" de la Soci.

×