x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Qatar va organiza Cupa Asiei 2023, cel mai probabil la începutul anului 2024

Qatar va organiza Cupa Asiei 2023, cel mai probabil la începutul anului 2024

17 Oct 2022   •   19:35
Qatar va organiza Cupa Asiei 2023, cel mai probabil la începutul anului 2024

Qatar va organiza următoarea Cupă a Asiei în locul gazdei inițiale, China, a anunțat luni Confederația Asiatică (AFC), turneul urmând să fie mutat probabil de la jumătatea anului 2023 la începutul anului 2024 pentru a evita căldura verii din Golf.

Campionatul continental a fost atribuit Chinei în 2019, dar cea mai populată țară din lume a renunțat la drepturi în acest an, deoarece urmărește o politică "zero-COVID".

AFC a redeschis procesul de licitație, iar Qatar, care va găzdui finala Cupei Mondiale începând de luna viitoare, a fost preferat ofertelor din Coreea de Sud și Indonezia la o reuniune a comitetului executiv de luni.

„Capacitățile și palmaresul Qatarului în găzduirea evenimentelor sportive internaționale majore și atenția meticuloasă acordată de acesta detaliilor sunt foarte admirate în întreaga lume", a declarat președintele AFC, șeicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa, într-o declarație.

„Cu infrastructura lor existentă, de clasă mondială, și capacitățile de găzduire de neegalat, suntem încrezători că Qatar va organiza un spectacol demn de prestigiul și statura bijuteriei coroanei Asiei."

Asociația de Fotbal din Qatar (QFA) a propus ca turneul de 24 de echipe să fie mutat de la datele inițiale, în iunie și iulie anul viitor, pentru a se desfășura timp de o lună, începând cu 24 ianuarie 2024, a declarat purtătorul său de cuvânt, Ali Al Salat, pentru Reuters.

Statul arab din Golf a mai organizat de două ori Cupa Asiei, în 1988 și 2011, și a câștigat ultimul turneu, în Emiratele Arabe Unite, în 2019. Cupa Asiei are loc o dată la patru ani.

Națiunea bogată în gaze a construit șapte stadioane și a modernizat un altul în jurul capitalei Doha pentru a găzdui finala Cupei Mondiale cu 32 de echipe în noiembrie și decembrie. QFA propune ca toate cele opt să fie folosite pentru Cupa Asiei, a declarat Al Salat.

Coreea de Sud era favorită pentru a primi drepturile de organizare, deoarece țara nu a mai organizat finala din 1960, când a câștigat al doilea dintre cele două titluri asiatice.

Federația coreeană de fotbal (KFA) și-a cerut scuze pentru eșecul candidaturii sale și a sugerat că puterea financiară a națiunii din Golf a fost decisivă.

„Am crezut că nu avem nicio problemă în a găzdui evenimentul", a spus KFA într-o declarație.

„Dar a trebuit să ne confruntăm cu o concurență acerbă, deoarece Qatar a intrat în cursă cu resurse financiare, umane și materiale bogate".

Indonezia fusese considerată outsider din cauza lipsei sale de infrastructură a stadioanelor, cu atât mai mult după ce peste 130 de persoane au fost ucise într-o ambuscadă la un meci pe stadionul Kanjuruhan din provincia Java de Est, la 1 octombrie.


Qatar a fost, de asemenea, una dintre cele trei națiuni care au depus oferte pentru organizarea ediției din 2027 a Cupei Asiei, după ce Iranul și Uzbekistanul și-au retras expresiile de interes.

Luni, comitetul executiv al AFC a preselectat ofertele din India și Arabia Saudită pentru acest turneu, urmând ca decizia finală să fie luată la următoarea reuniune din februarie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Cupa Asiei 2023