x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Românii pierd marca Cristal

Românii pierd marca Cristal

de Daniela Ivan    |    13 Mar 2008   •   00:00
Românii pierd marca Cristal
Sursa foto: afp photo/mediafax/

Fabrica de pastă de dinţi deţinută de compania americană Colgate-Palmolive va fi mutată în Polonia până la sfârşitul acestui an.

Fabrica de pastă de dinţi deţinută de compania americană Colgate-Palmolive va fi mutată în Polonia până la sfârşitul acestui an.

 

 

Angajaţii de la Braşov au fost deja înştiinţaţi că îşi vor pierde locurile de muncă, dar au fost asiguraţi de tot spijinul după momentul disponibilizării, se arată într-un comunicat de presă al companiei, semnat de Gabriela Popescu, reprezentantul în relaţiile cu presa. “Compania şi-a asigurat angajaţii din Braşov că intenţia de a închide fabrica nu este rezultatul contribuţiei angajaţilor şi a performanţelor acestei fabrici”, se mai precizează în comunicat. Compania a anunţat că, deşi va închide fabrica din Braşov, îşi va continua activitatea pe piaţa românească, deoarece Colgate deţine unul dintre primele două locuri la capitolul cotă de piaţă în ce priveşte pasta de dinţi. Colgate-Palmolive a fost prima multinaţională care a intrat pe piaţa românească  în 1992, iar în urmă cu doi ani au plătit peste 25 de milioane de euro pentru un pachet de 24% din acţiunile fabricii din Braşov, unde a devenit acţionar majoritar.

 

 

Dispariţie. O dată cu plecare americanilor de la Braşov se pierde o marcă celebră, cea a pastei de dinţi Cristal, cu care românii sunt obişnuiţi din perioada comunistă. În anul 2005, Super Cristal se afla pe locul trei pe piaţă, după Colgate, principalul brand al firmei Colgate-Palmolive, şi Blend-a-med (Procter & Gamble). Potrivit ultimelor date disponibile, Colgate-Palmolive este lider pe piaţa internă de pastă de dinţi. Colgate mai producea la Braşov cremele Norvea şi after-shave-urile Damaris. Din portofoliul Colgate-Palmolive mai fac parte săpunurile şi gelurile de duş Palmolive, pasta de spălat vase Axion, soluţia de spălat geamuri Ajax, deodorantele Lady Speed Stick sau Mennen Speed Stick.

 

 

GLOBALIZARE. Programul de restructurare nu vizează doar fabrica din Braşov, ci şi alte trei fabrici din Europa: Anzio (Italia), Gebze (Turcia) şi Salford (Marea Britanie).

“Compania Colgate-Palmolive şi-a declarat intenţia de a consolida producţia de produse de curăţat din Europa de Est. Acest anunţ face parte din programul de reorganizare a activităţii, anunţat anterior, program ce va eficientiza şi va întări operaţiunile companiei. Planurile de consolidare vor fi implementate treptat, de-a lungul unei perioade de tranziţie, urmând să fie finalizate până la sfârşitul anului 2008”, se mai precizează în documentul citat.

 

daniela.ivan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: sport brasov