x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport S-a pus rasad de ghiocei in Ghencea

S-a pus rasad de ghiocei in Ghencea

26 Noi 2004   •   00:00

STEAUA - BESIKTAS 2-1 - Ros-albastrii au amintit de vremurile "vitezistilor"

Cu un Neaga irezistibil, ajuns la 5 goluri in aceasta editie a Cupei UEFA, Steaua s-a impus aseara in fata lui Besiktas si este foarte aproape de calificare in primavara europeana.
DELIA GOMOESCU, MIHAI IGIROSANU

De-a lungul timpului, Steaua nu s-a impiedicat niciodata de echipe din Turcia, invingand pana acum pe celelalte doua mari rivale ale lui Besiktas, Galatasaray si Fenerbahce. "Din respect pentru trecut, invingeti!", scria pe un banner afisat de fanii "ros-albastrilor". Un indemn de care elevii lui Walter Zenga au tinut cont.

FULMINANT. Poate nici cei mai infocati suporteri ai Stelei nu se asteptau ca echipa lor favorita sa conduca dupa 20 de minute cu 2-0. Insa "ros-albastrii", desi fara trei piese "grele", Dica, Paraschiv si Florentin Dumitru, au pornit fulminant si au inscris la doua momente de mare inspiratie a celui mai in forma atacant din campionat: Rica Neaga. Prima oara, in minutul 3, Neaga a urmarit o minge centrata de Bostina cu spatele la poarta, a profitat de greseala lui Dogan si a deschis scorul. A urmat o perioada in care turcii au incercat sa revina in joc, insa Neaga, in minutul 19, a plecat singur spre poarta, a centrat la coltul scurt, iar Ciocoiu a deviat in plasa! Vicente del Bosque a simtit ca echipa sa este rupta in doua si a fortat prin introducerea lui Daniel Pancu, insa nici fostul rapidist, huiduit copios de galeria stelista, nu a reusit mai mult. A fost o singura ocazie a "vulturilor", pe finalul reprizei, cand Ibrahim Yakin a sutat peste poarta din apropiere.

PRUDENTA. Dupa reluare, la avantajul scorului de pe tabela, "ros-albastrii" nu au mai fortat, fragmentand jocul si lasand celor de la Besiktas falsa impresie ca pot controla jocul. Nu au facut-o, ba mai mult, Steaua a lovit pe contraatac de cate ori i s-a ivit ocazia. Radoi si Dorinel Munteanu au acoperit perfect mijlocul, motiv pentru turci sa se zbata in van. Cu trecerea timpului, oaspetii au inceput sa-si piarda cumpatul si au trecut la duritati, acest lucru insemnand un ajutor in plus pentru Steaua si un semn de neputinta pentru elevii lui del Bosque.

DRAMATISM. "Le-am cerut sa fie linistiti si realisti in teren si sa nu se gandeasca la esec. Chiar daca Besiktas este o echipa tare, nu trebuie sa se teama", declara Zenga in preziua meciului. Iar Neaga si compania au inteles mesajul si au jucat perfect. Asta pana cand Oprita a incasat copilareste doua "galbene" intr-un minut, a plecat la cabine si au inceput emotiile. Pancu a ratat doua ocazii imense, cu poarta goala (’80 si ’81), l-a imitat si Okan, iar Ibrahim Ahin a redus diferenta, taind respiratia tribunelor. Nu a mai fost timp pentru Besiktas, iar Steaua este aproape de primavara europeana. Finalul a fost unul de foc. Turcii l-au imbrancit pe arbitrul croat, care a condus confuz, iar pe cer au izbucnit focuri de artificii ca la o mare sarbatoare europeana.

DANIEL PANCU A FOST INJURAT
Click pentru a mari imaginea
FERICIRE. Victoria Stelei i-a dus pe cei din tribune in culmea extazului
Chiar daca nu a fost plin, stadionul din Ghencea a fost aseara un adevarat vulcan. Cei 20.000 de spectatori au creat o atmosfera infernala, dar una care nu a reusit sa-i impresioneze pe jucatorii turci, obisnuiti cu asemenea conditii de joc. Stelistii l-au luat in vizor pe Daniel Pancu. Fostul jucator al Rapidului a avut parte de un tratament ostil din partea publicului, care a arborat doua bannere: "Pancule, ne spurci gazonul!" si "Pancu, unul dintre gunoaiele rapidiste". Fanii lui Besiktas au fost in numar de 500, desi isi anuntasera prezenta de 10 ori mai multi suporteri turci. O parte din ei au preferat sa nu urmareasca meciul de pe stadion din cauza timpului nefavorabil.

PARIOR
Unul dintre cei mai cunoscuti fotbalisti de la Besiktas, Yalcin Sergen, nu a intrat in calculele antrenorului Vicente del Bosque pentru meciul de aseara. Jucatorul turc a preferat sa urmareasca meciul de la masa presei alaturi de stelistul Valeriu Rachita. Sergen nu prea a fost preocupat de soarta meciului pe care echipa sa il disputa. El a avut in fata ochilor un laptop, cu ajutorul caruia urmarea evolutia scorurilor din celelalte meciuri care s-au jucat aseara in Cupa UEFA. Sergen este cunoscut in Turcia pentru slabiciunea sa catre pariurile sportive.

GRUPA B, STEAUA ESTE LIDER
  • Steaua - Besiktas 2-1 Neaga (’3), Ciocoiu (’19) / Akin (’87)

  • St. Liege - Parma 2-1 Geraets (’55), Michel (’81) / Pisanu (’44)

    Clasament: 1. Steaua 6p, 2. Parma 3p, 3. Besiktas 3p, 4. Atletico Bilbao 3p, 5. St. Liege 3p.
  • ANALIZA
    "Am facut un meci mare. Am avut doar 5 minute de panica, atunci cand turcii au avut doua ocazii. Golul lui Besiktas a reprezentat o lipsa de fair-play. Am facut un pas mare spre calificare, dar trebuie sa mai jucam si la Bilbao. Matematic, nu suntem calificati. Cand castigi un meci asa de important, nu ai cum sa mai faci reprosuri" Walter Zenga - antrenor Steaua
    ×
    Subiecte în articol: sport steaua beşiktaş