x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Scandal: Campionul mondial de şah a cedat un meci după o singură mutare!

Scandal: Campionul mondial de şah a cedat un meci după o singură mutare!

21 Sep 2022   •   09:20
Scandal: Campionul mondial de şah a cedat un meci după o singură mutare!
Sursa foto: Hepta

Magnus Carlsen, campionul mondial de şah în exerciţiu, a cedat meciul împotriva lui Hans Niemann după ce a făcut doar o singură mutare.

Decizia campionului mondial, considerat de mulţi cel mai bun jucător din toate timpurile, vine după ce acesta a lăsat să se înţeleagă că Hans Niemann ar fi trişat într-o altă partidă dintre cei doi mari maeştri la începutul acestei luni, ceea ce a stârnit reacţii în întreaga lume a şahului.

Magnus Carlsen, campionul mondial de şah în exerciţiu, a cedat după o singură mutare meciul cu Hans Niemann la doar câteva săptămâni după ce s-a retras de la Cupa Sinquefield din St Louis, după ce a pierdut în faţa lui Niemann, în vârstă de 19 ani. A fost prima retragere din cariera lui Carlsen, relatează Forbes.

Niemann era cel mai slab clasat dintre cei 10 jucători ai turneului şi a fost primul care l-a învins pe Carlsen în mai bine de doi ani. Carlsen, care a câştigat al patrulea său titlu de campion mondial de şah în aprilie, nu a comentat motivul pentru care s-a retras din turneu, dar într-o declaraţie de confirmare a retragerii sale a inclus un videoclip cu antrenorul portughez de fotbal José Mourinho spunând: „Dacă vorbesc, am mari probleme".

Comentariile au fost interpretate pe scară largă ca fiind o acuzaţie a lui Carlsen la adresa lui Niemann. Organizatorii turneului au întărit măsurile de securitate şi chiar l-au percheziţionat pe Niemann înainte de următorul său meci, dar nu s-au găsit dovezi solide.

Niemann a negat că a trişat în timpul meciului cu Carlsen, dar a fost interzis pe Chess.com, cea mai mare platformă de şah online, după ce a fost descoperit un interviu în care Niemann a recunoscut că a folosit asistenţă computerizată pentru a câştiga partide online când era mai tânăr.

(sursa: Mediafax)

×