x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Spania - Anglia / Conflict diplomatic

Spania - Anglia / Conflict diplomatic

19 Noi 2004   •   00:00

Comportamentul rasist al suporterilor spanioli la meciul amical cu Anglia, disputat miercuri seara pe "Santiago Bernabeu", a dat nastere unui conflict diplomatic intre cele doua tari. Guvernul englez a solicitat scuze Guvernului spaniol, iar FIFA a deschis o ancheta, si nu este exclus ca Federatia Spaniola de Fotbal sa fie sanctionata drastic.

VICTIMA. Ashley Cole (stanga) a fost unul dintre internationalii englezi care au avut de suferit in urma comportamentului publicului spaniol
PROTESTE. Primul-ministru britanic, Tony Blair, s-a declarat "foarte dezamagit" de ceea ce s-a intamplat la Madrid. La randul sau, Richard Caborn, ministrul Sporturilor, a spus ca ii va trimite o scrisoare oficiala omologului sau spaniol, in care ii va cere sa ia masuri imediate. Jermain Jenas a fost singurul fotbalist de culoare care a acceptat sa vorbeasca despre acest subiect: "Nu stiam ca spaniolii se pot comporta astfel. A fost ingrozitor. A fost cel mai rau lucru care mi s-a intamplat in intreaga mea cariera", a spus jucatorul. Si capitanul nationalei Angliei, David Beckham, a fost uimit de atitudinea suporterilor de pe "Santiago Bernabeu": "Sunt surprins. De cand am venit in Spania nu am vazut nimic asemanator".

SANCTIUNI. Spaniolii se asteapta, in cel mai fericit caz, la o amenda substantiala. De asemenea, este posibil ca echipei nationale sa i se interzica sa joace la Madrid in urmatoarele partide oficiale. Ibericii le reamintesc insa "judecatorilor" ca cea mai mare sanctiune data de UEFA pentru comportament rasist a fost tocmai impotriva Angliei, dupa meciul contra Turciei de pe 2 aprilie 2003. Deocamdata, Federatia Spaniola de Fotbal a raspuns oficialilor englezi, cerandu-si scuze si precizand ca "este total impotriva rasismului in fotbal". Acelasi lucru l-a facut si Primaria din Madrid, care a asigurat ca "acesti asa-zisi suporteri nu reprezinta orasul". (Delia Gomoescu)

×
Subiecte în articol: sport