Ediţia cu numărul 100 a Turului Franţei la ciclism a intrat în a doua jumătate. Organizatorii au promis un traseu cum nu s-a mai văzut şi se poate spune că şi-au realizat obiectivul. În fapt, Marea Buclă nu reprezintă altceva decât cel mai puternic vector pentru turismul din Hexagon. Din punct de vedere sportiv, lucrurile stau cum nu se poate mai prost. După 12 etape, liderul clasamentului general, britanicul Christopher Froome, are un avans de aproape patru minute faţă de marele său rival, Alberto Contador, şi doar printr-o minune se mai poate întâmpla ca spaniolul să-l dezbrace de tricoul galben pe rutierul de la Sky.
Pe înţelesul românului, un avans de aproape patru minute este echivalent cu un 4-0 la pauza unui meci de fotbal. Sigur, minuni s-au mai văzut, dar Froome nu e Dinamo. Contador nu se simte bine la Saxo, relaţia sa cu Bjarne Riis fiind foarte proastă. Cei doi s-au certat în 2011, chiar în Marea Buclă, danezul preferând să-l lase acum pe Contador în grija altui manager. În plus, rutierului îi lipseşte prospeţimea, dar şi pofta de victorie. Acum este cu mult în urma lui Froome şi oricât de optimişti ar fi fanii spaniolului, o schimbare la vârful clasamentului general este aproape imposibilă. Asta şi pentru că Alberto nu este un rutier ofensiv. În 2010 a câştigat Marea Buclă apărându-şi avantajul de câteva zeci de secunde căpătat într-un moment în care lui Andy Schleck i-a căzut lanţul. S-a făcut însă dreptate. Spaniolul a picat la testele antidoping şi tricoul galben i-a fost retras. În 2008, în Turul Italiei, a obţinut tricoul roz fără să câştige nici măcar o etapă. A fost ajutat de echipa şi a avut grijă să-şi apere fiecare secundă pe care a avut-o în faţa adversarilor. Acum, înaintea căţărărilor din Alpi nu are altă şansă decât să atace. Numai că forţa arătată până acum de Froome îi dă lui Contador doar şansa porcului de Crăciun.
Astăzi este programată etapa cu numărul 13, între Tours şi Saint-Amand-Montrond, pe o distanţă de 173 de kilometric. Traseul cuprinde o căţărare uşoară şI un sprint intermediar, astfel că ziua se va încheia cu un sprint masiv. Tours este un oraş de pe Valea Loarei, care în trecut a fost Capitala Regatului Franţei. Tours sur Loire este o tavernă foarte cunoscută, unde turiştii merg pentru a se bucura de gustul unic al unui vin produs după o reţetă tradiţională. Localnicii se mândresc foarte tare cu faptul că din luna septembrie vor avea tramvai pe o distanţă de 15 kilometri.