x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Copilele de aur ale handbalului românesc. “Ne trăim visul cu ochii”

Copilele de aur ale handbalului românesc. “Ne trăim visul cu ochii”

04 Aug 2014   •   20:02
Copilele de aur ale handbalului românesc. “Ne trăim visul cu ochii”
Sursa foto: ADRIAN PICLISAN/Mediafax Foto

Cu doi antrenori, Aurelian Roşca şi Aurelian Kozma, care au făcut voluntariat, România a câştigat medaliile de aur la Campionatul Mondial Under 18 care a avut loc în Macedonia. Cristina Laslo, Bianca Bazaliu şi Lorena Ostase au fost alese în echipa ideală a turneului.

Ţara noastră are trei reprezentante în echipa ideală “mondialului” de junioare Under 18. Pivotul Lorena Ostase, de la Vaslui, centrul Cristina Laslo, de la Cluj-Napoca, şi interul stânga Bianca Maria Bazaliu, de la Slatina, sunt cele trei jucătoare române alese de un juriu de experţi ai Federaţiei Internaţionale de Handbal în cel mai bun “şapte” din lume la nivel de jucătoare Under 18. Aplauze, lacrimi de bucurie, flori de toate culorile şI îmbrăţiţări lungi au marcat sosirea în ţară a selecţionatei feminine de handbal a României, care a câştigat Campionatul Mondial Under-18 din Macedonia, iar Ostase, Laslo si Bazaliu au fost în centrul atenţiei. Acesta este primul titlu mondial de junioare cucerit de România, după medalia de bronz din 2006 de la Sherbrooke (Canada). La această categorie de vârstă ţara noastră mai are un titlu european în 1999, la Rotenburg (Germania), şi două medalii de argint, în 2003 la Togliatti (Rusia) şi 2005 la Viena. România are două titluri mondiale de tineret, în 1995 la Aracaju (Brazilia) şi în 1999 la Beijing, medalii de bronz în 1977 la Bucureşti şi 1997 în Cote d'Ivoire, dar şi două titluri continentale, în 1998 la Bratislava şi în 2000 la St Raphael (Franţa).

Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, a preferat ca sosirea tricolorelor – care meritau chiar şI primire la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă din Otopeni - să se facă la terminalul “Sosiri” pentru ca publicul să poată ajunge cât mai aproape de elevele cuplului de antrenori Aurelian Roşca – Gavril Kozma. După o finală câştigată într-o manieră entuziasmantă, junioarele noastre au rămas modeste şI au stat de vorba, s-au fotografiat şI au dat autografe oricui a dorit, lăsând impresia că handbalul s-a întors în inimile românilor.

“La începutul Campionatului Mondial nu am crezut în totalitate că putem câştiga medaliile de aur, dar pe parcurs ne-am dat seama că se poate şI am ajuns să realizăm o performanţă extraordinară. Am depus multă muncă pentru a ajunge aici, iar rezultatul ne dă multe speranţe. Finala contra Germaniei a fost mai uşoară decât meciul din grupă. Suntem foarte bucuroase de această performanţă. Ne trăim visul cu ochii. Mă aşteptam ca trofeul să fie mai mare”, a declarat Cristina Laslo.

“Am fost o echipă, am fost aproape şi în momentele bune şi momentele grele. E un sentiment aparte să fii cel mai bun inter de la Campionatul Mondial. Suntem mulţumite că am obţinut medalia de aur, vom încerca să luăm o medalie şi la Campionatul European de anul viitor. Nu ne-am aşteptat să fie o diferenţă aşa de mare în finală, dar ne-am motivat şi ne-a ieşit. Sper să trăiesc acest sentiment la fiecare turneu final”, a declarat Bianca Bazaliu, care a fost surprinsă de faptul că foarte multă lume a aşteptat delegaţia României, la aeroport.

De la Otopeni, campioanele mondiale au plecat la Ministerul Tineretului şI Sportului, acolo unde au fost premiate de către ministrul Gabriela Szabo. 'Vrem să vă felicităm pentru frumoasa performanţă realizată. V-am ţinut pumnii din faţa televizorului, am fost cu sufletul alături de voi. Bun venit acasă! Ne-aţi făcut bucuroşi pe toţi. Sportul românesc are nevoie de performanţe. Aţi devenit un model pentru tânăra generaţie. O să aveţi multe de spus în sportul românesc. Vă puteţi baza pe noi. Vă urez să obţineţi cât mai multe medalii''. În continuare, Gabriela Szabo a arătat: ''Vreau să vă transmit felicitările premierului României. Aseară, când a aflat rezultatul imediat m-a contactat, mi-a spus că vrea foarte tare să dubleze premierile voastre. În prima şedinţă de Guvern vă primeşte cu braţele deschise, unde el personal va face premierea. Felicitări din partea mea''.

×