x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Felipe Massa cere despăgubiri pentru titlul pierdut în 2008 în Formula 1

Felipe Massa cere despăgubiri pentru titlul pierdut în 2008 în Formula 1

de Redacția Jurnalul    |    18 Aug 2023   •   13:45
Felipe Massa cere despăgubiri pentru titlul pierdut în 2008 în Formula 1
Sursa foto: Hepta

Avocații fostului pilot Ferrari Felipe Massa au inițiat o acțiune în justiție împotriva șefilor din Formula 1 și a FIA, care solicită despăgubiri substanțiale ca urmare a unei presupuse "conspirații" care l-a privat de titlul de campion în 2008.

O scrisoare oficială de opt pagini, consultată de Reuters, a fost trimisă la 15 august directorului general al Formulei 1, Stefano Domenicali, și președintelui FIA de la Paris, Mohammed Ben Sulayem.

Scrisoarea este o notificare legală oficială necesară înainte de procedurile judiciare.

Enyo Law, cu sediul la Londra, a declarat că brazilianul Massa, acum în vârstă de 42 de ani, a fost "victima unei conspirații comise de indivizi de la cel mai înalt nivel al Formulei 1, împreună cu FIA și conducerea Formula 1".

Aceasta a declarat că Massa a pierdut zeci de milioane de euro în câștiguri și bonusuri ca urmare a accidentului deliberat al unui alt pilot la Marele Premiu al Singapore din 2008, care ar fi fost mușamalizat, înainte de a deveni un scandal, în 2009.

Accidentul l-a costat pe Massa puncte vitale într-un sezon în care, în cele din urmă, a pierdut la un singur punct în fața lui Lewis Hamilton de la McLaren, primul din cele șapte titluri ale britanicului.

"Pur și simplu, domnul Massa este campionul de drept al piloților din 2008, iar F1 și FIA au ignorat în mod deliberat comportamentul greșit care l-a privat de acest titlu", se arată în scrisoare.

"Domnul Massa nu este în măsură să își cuantifice pe deplin pierderile în acest stadiu, dar estimează că este posibil ca acestea să depășească zeci de milioane de euro.

"Această sumă nu acoperă gravele pierderi morale și de reputație suferite de domnul Massa".

Massa a solicitat consultanță juridică după ce fostul șef al F1, Bernie Ecclestone, a fost citat în luna martie spunând că el și fostul președinte al FIA, Max Mosley, știau în 2008 că accidentul pilotului Nelson Piquet, la acea vreme la Renault, a fost deliberat, dar că nu au acționat.

Un purtător de cuvânt al FIA a declarat că organismul de conducere a confirmat primirea "corespondenței" din partea reprezentanților lui Massa și a adăugat: "Chestiunea este în curs de examinare și nu vom oferi comentarii în acest moment".

La solicitarea Reuters, Formula 1, care se află în perioada de întrerupere a activității din luna august, nu a oferit încă nicio reacție. Domenicali a fost anterior șeful de echipă al lui Massa la Ferrari.

Ecclestone, în vârstă de 92 de ani, a declarat pentru Reuters prin telefon din Elveția că nu își amintește să fi spus principalele citate care i-au fost atribuite.

"Nu-mi amintesc nimic din toate acestea, ca să fiu sincer", a spus britanicul, care a fost înlocuit din funcția de șef al Formulei 1 în 2017, după ce compania americană Liberty Media a preluat conducerea ca deținător al drepturilor comerciale.

"Nu-mi amintesc să fi dat interviul cu siguranță".

El a spus că nici Massa, nici avocații brazilianului nu l-au abordat pentru a-l întreba ce ar fi putut spune.


Accidentul lui Piquet

Massa conducea Marele Premiu de la Singapore din 2008 din pole-position când compatriotul său brazilian Piquet s-a izbit de zid în turul 14 din 61.

Accidentul a necesitat intervenția mașinii de siguranță, ceea ce a fost în beneficiul coechipierului spaniol al lui Piquet, Fernando Alonso, care a câștigat cursa. Massa nu a reușit să puncteze după o oprire la boxe greșită.

Piquet a dezvăluit în 2009 că șefii echipei Renault i-au spus să iasă în decor, iar aceștia au fost ulterior interziși.

În interviul din acest an acordat www.f1-insider.com, Ecclestone a fost citat, spunând că încă îi pare rău pentru Massa: "A fost înșelat și a pierdut titlul pe care îl merita, în timp ce Hamilton a avut tot norocul din lume și a câștigat primul său campionat".

Massa a declarat pentru Reuters în luna mai că își dorește dreptate.

"Dacă cei mai importanți oameni din Formula 1 și FIA știau în 2008 și nu au făcut nimic, credeți că a fost corect? Nu este corect", a spus el.

Scrisoarea avocaților a avertizat că, în lipsa unui răspuns satisfăcător, Massa intenționează să "inițieze o acțiune în justiție pentru a obține despăgubiri pentru prejudiciul suferit".

De asemenea, el dorea "recunoașterea faptului că, dacă nu ar fi existat aceste acte ilegale, i s-ar fi acordat titlul de campion din 2008".

Avocații au declarat că, în absența unui răspuns substanțial în termen de 14 zile, se așteaptă să fie instruiți "să înceapă procedurile legale în instanțele engleze fără a vă mai anunța".

Massa nu a mai câștigat după 2008, brazilianul suferind o accidentare aproape fatală la cap la Marele Premiu al Ungariei din 2009. El s-a retras în 2017.

Mosley, care a lucrat îndeaproape cu Ecclestone, a murit în 2021, în timp ce directorul de curse al FIA, Charlie Whiting, o altă figură cheie, a murit în 2019.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: felipe massa deapăgubiri formula 1