x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Freinademetz: "Îmi place România"

Freinademetz: "Îmi place România"

27 Noi 2008   •   00:00
Freinademetz: "Îmi place România"

În România trăieşte un fost campion mondial de snowboard. După ce a câştigat două titluri de campion mondial şi s-a impus de trei ori la "europene", Martin Freinademetz s-a stabilit de câţiva ani la Sibiu. Chiar dacă ţara noastră nu are nici un domeniu schiabil de valoare, austriacul vorbeşte frumos despre România.



  • Martin, cum ai ajuns să trăieşti în România?
Am venit prima oară în România în 1993, în vizită la bunicii soţiei mele, la Petreşti, lângă Sebeş. Atunci am fost cu placa de snowboard în Poiana Braşov. Am vrut să ne oprim la Bâlea Lac, dar telecabina nu funcţiona, iar la Păltiniş nu era zăpadă. Soţia mea, Sigrid, s-a născut în Sibiu şi s-a mutat în Germania în 1983.

  • În Austria este o adevărată industrie de schi.
La noi în ţară sporturile de iarnă sunt foarte puţin dezvoltate. Cum te-ai adaptat în România? Am câţiva prieteni buni care au snowmobile! Am început să fac heliski în Munţii Făgăraş şi am rămas în România toată iarna trecută. Înainte am stat în Austria. Am nevoie să fac schi şi snowboard, dar staţiunile de schi din România nu oferă condiţii care să mă satisfacă.

  • De ce nu te implici în dezvoltarea snowboardului în România?
Mi-am convins prietenii să facă snowboard în România. Consider că am ajutat nişte copii pentru a începe acest sport. Împreună cu Andy Fazekas vom construi câteva instalaţii de transport pe cablu în zona montană din judeţul Sibiu. Sperăm să luăm fonduri europene, dar acest lucru durează mai mult. Altminteri, am fi reuşit să deschidem aceste pârtii în această iarnă.

  • Ai încercat să colaborezi cu Federaţia Română de Schi şi Biatlon pentru campionatul naţional de snowboard?
Nu, dar dacă oamenii de acolo vor să îi ajut eu o voi face necondiţionat.

  • De când locuieşti în România ai fost căutat vreodată de FRSB?
Nu.

  • Câte etape ai câştigat în Cupa Mondială?
Am câştigat 35 de concursuri din circuitul Pro Tour, am fost de două ori campion mondial, de trei ori campion european şi de nouă ori campion al Austriei.

  • Cum îţi explici faptul că tu­rismul montan din România nu este dezvoltat?
Dictatura şi comunismul sunt de vină.

  • Anul trecut ai colaborat cu cei de la Berghill pentru heliski. Va continua colaborarea voastră şi în această iarnă?
În Munţii Făgăraş abia acum începe heliskiul adevărat. Acum va fi primul sezon adevărat. După cercetările din ultimii ani, acum putem spune că suntem pregătiţi pentru turişti din toată lumea. Vom zbura cu cel mai puternic elicopter, vom avea un pilot cu foarte mare experienţă şi ghizi montani aduşi din Austria. Un sejur de 5 zile costă 3.380 de euro, un week-end face 1.400 de euro. Avem şi pachete pentru o zi, costă 640 de euro, dar nu pot garanta prezenţa nimănui, pentru că nu ştim dacă vom avea locuri libere.

  • Care sunt cele mai frumoase locuri din România unde ai făcut snowboard?
Anul trecut am găsit multe pante virgine în Munţii Făgăraş. A fost anul în care am avut cele mai tari experienţe la heliski. A fost grozav toată iarna. Am făcut multe coborâri spectaculoase în România. Îmi aduc şi acum aminte cum anul acesta, în martie, am coborât de pe Vf. Moldoveanu. Zăpada de pe faţa estică a fost grozavă. Mi-a plăcut foarte mult.

  • Te rog, spune-mi cinci lucruri care nu îţi plac în România.
Urăsc oa­menii cu gura mare. Apoi, nu suport fap­tul că preţurile sunt mari, iar calita­tea este proastă. Mă enervează idioţii de pe şosele. De ce atât de mulţi oameni mor în accidente rutiere? De asemenea, nici sistemul social nu îmi place. Cam atât. Mai departe nu ştiu ce să zic. Este greu să găsesc cinci puncte negre României. Mie îmi place foarte mult România, chiar foarte mult. Atunci când plec cu motocicleta prin pustietate şi sunt înconjurat doar de oi mă simt ca în Paradis. România este o ţară superbă, despre care nu merită să spui lucruri urâte.

  • Cum pot fi convinşi străinii să vină la schi în România?
Las-o baltă! Singurul lucru cu care îi poţi convinge este heliskiul. Mai trebuie să aşteptăm vreo zece ani ca să apară şi la noi staţiuni bune pentru schi. În momentul de faţă, calitatea este proastă, iar preţul, exorbitant de mare.

  • Prietenul tău, Romeo Dunca, vrea să facă o staţiune de schi la Poiana Mărului, în Banat. Ştiu că ai fost acolo cu el. Cum ţi se pare locul?
Locul este superb. Pantele sunt mai dulci, astfel că acolo se pot face pârtii pentru orice fel de schior. Zona de acolo are un mare potenţial. Sper ca Romeo să se mişte repede, deoarece România are nevoie de o staţiune importantă de schi.

  • Ce fel de zăpadă preferi? Zăpadă virgină, neatinsă, sau zăpada de pe pârtii?
Întotdeauna am iubit zăpada neatinsă, pentru că este cea mai bună. Am făcut toată viaţa snowboard pe pârtie.1

×
Subiecte în articol: romania schi personalitati