Jocurile Olimpice de iarnă 2010, de la Vancouver, aflate sub semnul exemplarităţii din punct de vedere organizatoric, al mediului ambiant, al infrastructurii şi al entuziasmului, al diversităţii culturale şi toleranţei, dar marcate chiar din prima zi de decesul sănierului georgian Norat Kumaritaşvili, căruia i-a fost dedicată ceremonia, au fost deschise vineri seara (noaptea, în Europa) pe impozanta arenă acoperită BC Place Stadium, din Vancouver, în prezenţa unei asistenţe record, de 60.100 spectatori.
Ceremonia de deschidere a fost, dincolo de momentele protocolare, un spectacol care a evocat multiculturalitatea Canadei, dar şi valorile perene ale olimpismului. Ca întotdeauna, festivitatea a avut drept principal tablou defilarea sportivilor. Orice ar imagina regizorii şi scenariştii, orice ar inventa inginerii şi specialiştii în IT, nimic nu emoţionează mai mult, acum ca şi în urmă cu 100 de ani, decât trecerea celor care, timp de mai bine de două săptămâni, vor fi eroii întrecerilor, vor scrie paginile de istorie a JO-2010.
Între ei, eleganţi şi voioşi, şi cei 29 de sportivi români, a 66-a delegaţie în defilare, cu port-drapel purtătoarea de speranţe numărul 1, biatlonista Eva Tofalvi. De altfel, alături de schiorul alpin Dragoş Staicu, concurent la coborâre, biatlonistele Reka Ferencz, recentă campioană mondială de junioare, prima sportivă din România cu o asemenea ispravă la activ, Dana Plotogea, Mihaela Purdea, Alexandra Stoian şi Eva Tofalvi vor deschide pârtia la actuala ediţie pentru delegaţia României, în proba de sprint, 7,5 km.
Până la defilare, însă, organizatorii au reuşit să capteze atenţia miliardelor de pământeni care au urmărit ceremonia prin accentul deosebit pus pe tradiţiile localnicilor din vremurile vechi, care, de altfel, pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice, au făcut parte şi din loja oficială a festivităţii. Astfel, alături de Michaelle Jean, guvernatoarea Canadei, reprezentanta şefului statului, care este regina Angliei, şi preşedintele Comitetului internaţional olimpic, Jacques Rogge, au fost prezenţi reprezentanţii celor patru Prime Naţiuni (Lil'wat, Musqueam, Squamish şi Tsleil-Waututh), partenere oficiale ale Jocurilor.
De acum şi până pe 28 februarie, 2.712 sportivi din 82 de ţări, dublu faţă de ediţia precedentă, vor lupta pentru cucerirea celor 86 de seturi de medalii, în tot atâtea probe ale celor 15 discipline olimpice de iarnă. O întrecere de cel mai înalt nivel, dar, deopotrivă, o sărbătoare a tinereţii şi concordiei, sub semnul anticei ekekeria, Armistiţiul olimpic, mesajul primordial şi nobil al Jocurilor inventate de Herakles şi duse mai departe, peste milenii, de floarea tineretului lumii.
Citește pe Antena3.ro