x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Finalele de atletism vor avea loc numai seara

Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Finalele de atletism vor avea loc numai seara

de Redacția Jurnalul    |    09 Ian 2023   •   23:34
Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Finalele de atletism vor avea loc numai seara
Sursa foto: Hepta

World Athletics a anunțat programul atletismului la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, care se va desfășura între 1 și 11 august pe Stade de France, toate finalele de pe stadion urmând a avea loc doar seara.

Formatul este substanțial diferit de cel care a funcționat la Jocurile Olimpice amânate de la Tokyo 2020, unde finalele de atletism au avut loc dimineața în opt din cele 10 zile de concurs programate.

Pentru prima dată în cadrul unei competiții olimpice, programul, care se va desfășura pe parcursul a 17 sesiuni, va cuprinde runde în toate probele individuale de atletism de la 200 la 1.500 de metri, inclusiv în probele de garduri.

Atleții din aceste probe care nu se vor califica pe loc în manșele din primul tur vor avea o a doua șansă de a se califica în semifinale.

Spațierea probelor înseamnă că dublarea va fi posibilă în probele de 100 și 200 de metri, 800 și 1500 de metri, 5.000 și 10.000 de metri, săritura în lungime și triplusalt și 20 și 35 de kilometri marș, atleții implicați nefiind nevoiți să concureze în mai mult de o disciplină într-o zi.

Probele de șosea se vor disputa pe parcursul a patru dimineți.

Programul se va deschide cu probele de 20 de kilometri marș masculin și feminin în dimineața zilei de joi, 1 august, și se va încheia cu maratonul feminin în dimineața zilei de duminică, 11 august.

Primele medalii pe pistă vor fi decernate în timpul primei sesiuni de seară, vineri, 2 august, care se va încheia cu finala masculină de 10.000 de metri.

În ziua a doua sunt programate finalele de triplu salt feminin, aruncarea greutății masculine și 100 de metri feminin, în timp ce ziua a treia începe cu probele feminine de 3.000 de metri obstacole și se încheie cu finala masculină de 100 de metri.

Cei mai buni săritori cu prăjina din lume vor concura pentru titlul olimpic în ziua a patra, înainte de finalele de 1.500 m masculin și 200 m feminin din ziua a cincea.

Ziua a șasea începe cu proba de 35 km marș și se va încheia cu finala masculină de 3.000 m obstacole.

Probele de 400 m garduri au fost aduse la un alt nivel în ultimii ani, iar la Paris finala feminină va avea loc în ziua a șaptea, iar cea masculină în ziua a opta, când se va încheia heptatlonul.

Ziua a noua oferă un total de nouă finale, de la maratonul masculin de dimineață până la finalele de 4x400m masculin și feminin de seara.

Sistemul de calificare pentru competiția de atletism la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 a fost publicat luna trecută, bazându-se din nou pe o cale dublă de calificare, care va permite ca 50 la sută dintre atleți să se califice prin standardele de înscriere, iar restul de 50 la sută să se califice prin clasamentul mondial.

Ca parte a acestui sistem, ștafeta mondială de atletism de la Nassau, în Bahamas, din 4 și 5 mai, va fi principalul eveniment de calificare olimpică pentru ștafete, oferind calea pentru 14 din cele 16 locuri.

(sursa: Mediafax)

×