x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Marius Vizer promite judoului iranian ridicarea interdicției: Sunt bineveniți înapoi

Marius Vizer promite judoului iranian ridicarea interdicției: Sunt bineveniți înapoi

de Redacția Jurnalul    |    17 Mai 2023   •   09:15
Marius Vizer promite judoului iranian ridicarea interdicției: Sunt bineveniți înapoi
Sursa foto: Marius VIZER / sportaccord.com

Președintele Federației Internaționale de Judo (IJF), Marius Vizer, a promis că Iranul va fi "binevenit înapoi" în septembrie, când suspendarea acestei țări va lua sfârșit.

Federația iraniană de judo (IRIJF) a fost suspendată de IJF după ce lui Saeid Mollaei i s-a ordonat să se retragă de la Campionatele Mondiale din 2019 de la Tokyo pentru a evita să se confrunte cu un adversar din Israel.

Inițial, fusese impusă o interdicție "pe termen nelimitat", înainte ca aceasta să fie redusă la patru ani în urma unui apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Conform sancțiunilor, IRIJF va rămâne interzisă ca membru al Federației Internaționale până la 17 septembrie anul acesta.

Vizer a afirmat că Iranul a „ratat" evenimentele din ultimii patru ani și a confirmat că sportivii iranieni vor fi eligibili să se întoarcă după ce sancțiunea se va încheia.

"Sancțiunea pentru Iran se va termina în septembrie", a declarat Vizer pentru insidethegames.

"Ei sunt bineveniți înapoi. Sper că vor face tot posibilul să respecte regulile și să nu repete incidentele incomode din trecut.

"Ne este dor de ei. Ne este dor de fiecare națiune care nu este aici. Sper să avem momente mai bune în viitor.

"A fost o decizie dificilă [de a impune suspendarea] și regretăm că acest lucru a afectat sportivii și comunitatea de judo din Iran.

"Nu este vina lor. Ei sunt deschiși să participe și sunt bineveniți înapoi".

IJF a sancționat IRIJF în urma unor amenințări care ar fi fost adresate lui Mollaei în timpul Campionatelor Mondiale din 2019.

Mollaei, campionul mondial în exercițiu în acel moment, ar fi trebuit să se confrunte cu israelianul Sagi Muki la eveniment, dar s-a retras înainte de a se confrunta cu rusul Khasan Khalmurzaev în runda a treia.

Judoka a susținut că a primit un telefon de la primul ministru adjunct iranian al sportului, Davar Zani, care i-a ordonat să se retragă din competiție pentru a evita o potențială dispută între Iran și Israel.

De asemenea, el a afirmat că Zani a făcut amenințări la adresa sa și a familiei sale.

De la scandalul de la Tokyo, Mollaei a refuzat să se întoarcă în Iran și a cerut azil în Germania.

De asemenea, el a schimbat cetățenia și a reprezentat Mongolia la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, unde a obținut o medalie de argint.

Numeroase alte exemple de iranieni care au refuzat să concureze împotriva israelienilor au fost înregistrate de atunci.

În februarie, Comitetul Național Olimpic al Republicii Islamice Iran a fost convocat la Lausanne pentru un avertisment din partea Comitetului Internațional Olimpic (CIO).

Președintele CIO, Thomas Bach, a cerut organismului să asigure "respectarea deplină" a Cartei Olimpice după ce și-a exprimat "îngrijorarea gravă" cu privire la bunăstarea sportivilor în contextul protestelor antiguvernamentale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: marius vizer judo iran