x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Noirmoutier, sare şi soare

Noirmoutier, sare şi soare

de Sorin Anghel    |    27 Iun 2011   •   21:00
Noirmoutier, sare şi soare

Pe malul Oceanului Atlantic, tu­rismul frantuzesc pare atipic, daca nu chiar ciudat. E mult prea liniste, mai ales pe Insula Noirmoutier, care a devenit o tinta acum si pentru iubitorii ciclismului. Passage du Gois, o sosea ce face legatura cu Batranul Continent doar in timpul refluxului, va fi scena pe care vor pedala rutierii in prima etapa din acest an a Turului Frantei.

Pe insula aflata la vest de tarm viata decurge absolut normal. Nici nu zici ca te afli intr-un loc inconjurat de ape. Agricultura locala este reprezentata de cultivarea graului si a cartofului, in vreme ce la capitolul industrie puncteaza doar pro­du­catorii de sare marina. Nu exista strada pe unde sa nu scrie SEL. Un kilogram costa un euro, iar van­zatorul e corect si iti spune din 'capul locului' ca trebuie macinata inainte de a fi folosita.

Noirmoutier este un loc frecventat mai mult de batrani. Nu exista hoteluri luxoase si nici zone rezidentiale. Totul este 'low cost', dar nu prost! Pe cei sapte kilometri de plaja n-o sa gasesti zone cu umbrelute sau sezlonguri si nici nu vei avea parte de muzica. Cand treci pe langa terasele celor cateva restaurante de pe insula, auzi doar clinchetul sticlos al ciocnirii dusmanoase dintre tacamuri si vesela. Francezilor ce vin aici nu le place luxul. Prefera sa se ascunda prin padurile racoroase de pe coasta, cu o sticla cu vin ascunsa in geanta. Admira peisajul, povestesc, si din cand in cand mai fac o baie. Nu este loc pentru agatat si nici pentru impresionat. Nu ai pe cine, deoarece pensionarii care frecventeaza zona au vazut destule la viata loc, incat nu se mai lasa dati pe spate nici macar de iahturile care plutesc pe apa doar in timpul fluxului.

Hushovd se muta!
Norvegianul Thor Hushovd, acum la Garmin – Cervelo, a re­cu­noscut ca ar fi interesat ca din 2012 sa pedaleze pentru o echi­pa din Hexagon. In varsta de 33 de ani, campionul mondial este curtat in acest moment de opt echipe din circuitul profe­sio­nist. Rutierul refuza sa co­men­teze in acest moment pe seama subiectului, motivand faptul ca doreste sa se concentreze pentru Turul Frantei. Singura echipa care a confirmat in­te­resul pentru Hushovd pana acum este Europcar. Negocieri­le se vor finaliza dupa Marea Bucla.

HTC s-a intarit!
Rutierii de la HTC Highroad sunt constienti ca e foarte greu sa poata castiga tricoul galben, dar au declarat ca vor fi mul­tu­miti in cazul in care il vor obtine pe cel verde, destinat ce­lui mai bun sprinteur. Britanicul Mark Cavendish si-a propus si anul acesta cateva victorii de eta­pa. HTC a venit in Franta cu ur­matoarea formula: Bernhard Eisel, Mark Cavendish, Matt Goss, Mark Renshaw, Tony Mar­tin, Peter Velits, Lars Bak, Dan­ny Pate, Tejay Van Garderen.

• Noirmoutier

×
Subiecte în articol: sporturi