Aflat pana acum cu un pas in urma statiunilor Sinaia si Predeal, orasul Busteni mizeaza pe partia Kalinderu pentru a reduce din handicapul pe care il are fata de celelalte localitati de pe Valea Prahovei.
De cateva zile, pe Valea Prahovei, iarna si-a intrat in drepturi, desi, calendaristic, anotimpul rece mai are un pic de asteptat. Statiunile sunt pline, turistii roiesc peste tot, zapada si-a facut si ea aparitia, dar un lucru lipseste totusi. Inca nu se schiaza. RECUPERARE. Incepand din acest an, Busteniul se mandreste cu o partie care ii poate face pe schiori sa se indragosteasca de oraselul de la poalele Caraimanului. "Partia Kalinderu a functionat si anul trecut, dar totul a fost facut in graba. Abia acum putem spune ca asteptam sezonul de schi complet pregatiti. Din punct de vedere turistic, noi am fost mai neglijati pana acum, dar cu aceasta investitie pe care am realizat-o speram sa recuperam handicapul pe care il avem fata de Sinaia si Predeal", spune Emanoil Savin, primarul orasului Busteni. AUTOHTON. "Inventatorul" acestei partii este Mihai Dobre, cel care se ocupa de administrarea instalatiei de telescaun, si nu numai. Le face pe toate. Este atat de mandru si de atasat de Busteni, incat atunci cand povesteste despre Kalinderu isi freaca in palme fata. "Eu aici m-am nascut si tot aici am invatat sa schiez. Dupa ce ieseam de la scoala imi luam schiurile in spate, urcam vreo doua ore pe munte si imi dadeam drumul la vale. Nici nu visam ca vom avea o asemenea partie la Busteni", spune Dobre. ATUURI. Partia de la poalele Caraimanului te face sa uiti ca esti in Romania. O instalatie de telescaun produsa in Italia asigura transportul pe cablu pana la punctul de pornire. "Avem doua mari avantaje. Accesul catre partie se face foarte usor, fiind chiar la marginea orasului. Nu este nevoie sa iei nici o telecabina. In plus de asta, la noi nu va fi niciodata coada la telescaun. 1.200 de persoane pot urca intr-un interval de numai o ora. La noi vine turistul, isi ia tichetul de acces si urca", explica Mihai Dobre care sunt atuurile partiei.
PROMISIUNE "O sa avem zapada din plin. E bine ca a inceput sa ninga, dar trebuie sa mai asteptam pana cand temperatura va ajunge la minus cinci grade, ca sa facem si zapada artificiala. Putem produce 22 de metri cubi de zapada pe ora" Mihai Dobre |
SECRET "Am pus mult suflet in ceea ce s-a realizat la Kalinderu. Sunt din Busteni si mi-am dorit de mult timp sa avem o asemenea partie la noi in oras. Nu credeam ca se vor investi vreodata 5,2 milioane de euro intr-un asemenea proiect" Mihai Dobre |
Citește pe Antena3.ro
|
|
Traieste doar pentru partie
LA LUCRU. Chiar daca se declara impotriva celor care practica snowboardul, Mihai Dobre nu-l poate interzice |
INFO
|
NUME. Denumirea partiei vine de la Ion Kalinderu, jurist, om de cultura, pasionat de arta si presedinte al Academiei Romane. S-a nascut la 28 decembrie 1840, aducandu-si un aport mare la dezvoltarea orasului Busteni. A construit o fabrica de hartie, un liceu, care acum ii poarta numele, si a promovat cat a putut schiul. La sfarsitul secolului al XIX-lea, la jumatatea drumului dintre Busteni si flancul stancos al Caraimanului a fost construit un chiosc care i-a purtat numele. Neglijat, adapostul a fost folosit de ciobani, iar in jurul sau s-a format Poiana Kalinderu, locul de unde porneste actuala partie de schi.
DEZVOLTARE. Doua instalatii de telescaun identice cu cea de la Busteni vor fi construite la Borsa, care vor deservi doua partii, fiecare cu o lungime de 3.200 de metri. In statiunea din Maramures exista si singura trambulina naturala din Europa, avand o inaltime de 50 de metri.
|