x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Partia Kalinderu asteapta schiorii

Partia Kalinderu asteapta schiorii

de Sorin Anghel    |    24 Noi 2005   •   00:00
Partia Kalinderu asteapta schiorii

Aflat pana acum cu un pas in urma statiunilor Sinaia si Predeal, orasul Busteni mizeaza pe partia Kalinderu pentru a reduce din handicapul pe care il are fata de celelalte localitati de pe Valea Prahovei.

De cateva zile, pe Valea Prahovei, iarna si-a intrat in drepturi, desi, calendaristic, anotimpul rece mai are un pic de asteptat. Statiunile sunt pline, turistii roiesc peste tot, zapada si-a facut si ea aparitia, dar un lucru lipseste totusi. Inca nu se schiaza.

RECUPERARE. Incepand din acest an, Busteniul se mandreste cu o partie care ii poate face pe schiori sa se indragosteasca de oraselul de la poalele Caraimanului. "Partia Kalinderu a functionat si anul trecut, dar totul a fost facut in graba. Abia acum putem spune ca asteptam sezonul de schi complet pregatiti. Din punct de vedere turistic, noi am fost mai neglijati pana acum, dar cu aceasta investitie pe care am realizat-o speram sa recuperam handicapul pe care il avem fata de Sinaia si Predeal", spune Emanoil Savin, primarul orasului Busteni.

AUTOHTON. "Inventatorul" acestei partii este Mihai Dobre, cel care se ocupa de administrarea instalatiei de telescaun, si nu numai. Le face pe toate. Este atat de mandru si de atasat de Busteni, incat atunci cand povesteste despre Kalinderu isi freaca in palme fata. "Eu aici m-am nascut si tot aici am invatat sa schiez. Dupa ce ieseam de la scoala imi luam schiurile in spate, urcam vreo doua ore pe munte si imi dadeam drumul la vale. Nici nu visam ca vom avea o asemenea partie la Busteni", spune Dobre.

ATUURI. Partia de la poalele Caraimanului te face sa uiti ca esti in Romania. O instalatie de telescaun produsa in Italia asigura transportul pe cablu pana la punctul de pornire. "Avem doua mari avantaje. Accesul catre partie se face foarte usor, fiind chiar la marginea orasului. Nu este nevoie sa iei nici o telecabina. In plus de asta, la noi nu va fi niciodata coada la telescaun. 1.200 de persoane pot urca intr-un interval de numai o ora. La noi vine turistul, isi ia tichetul de acces si urca", explica Mihai Dobre care sunt atuurile partiei.

PROMISIUNE
"O sa avem zapada din plin. E bine ca a inceput sa ninga, dar trebuie sa mai asteptam pana cand temperatura va ajunge la minus cinci grade, ca sa facem si zapada artificiala. Putem produce 22 de metri cubi de zapada pe ora"
Mihai Dobre
SECRET
"Am pus mult suflet in ceea ce s-a realizat la Kalinderu. Sunt din Busteni si mi-am dorit de mult timp sa avem o asemenea partie la noi in oras. Nu credeam ca se vor investi vreodata 5,2 milioane de euro intr-un asemenea proiect"
Mihai Dobre

INVESTITIE
Partia din Busteni se afla in proprietatea autoritatilor locale si a putut fi adusa la standarde europene abia dupa ce s-a facut o investitie de 5,2 milioane de euro. Banii au venit din fonduri PHARE si trebuiau folositi in intere- sul comunitatii. Astfel, pe langa investitia de la Kalinderu, a mai fost realizata si asfaltarea drumului, lung de 1.700 de metri, care leaga partia de drumul national. In plus, toate gospodariile din zona au fost racordate la retelele de gaze, canalizare si apa potabila.
DESCRIERE
Ca nivel de dificultate, partia Kalinderu este considerata de catre specialisti ca fiind una de nivel mediu. Federatia internationala de schi chiar a omologat amenajarea de la poalele Caraimanului, astfel ca ea va putea fi folosita si de catre sportivi. Lungimea totala este de 1.500 de metri, iar viteza cu care telescaunul urca spre varful partiei este de cinci metri pe secunda. Instalatia de transport pe cablu este un model din 2003, fiind primul model de acest fel produs de firma Leitner.

Traieste doar pentru partie


LA LUCRU. Chiar daca se declara impotriva celor care practica snowboardul, Mihai Dobre nu-l poate interzice
Pentru Mihai Dobre partia Kalinderu reprezinta cea de-a doua casa. Alearga in stanga si-n dreapta si abia daca are timp sa-si traga sufletul. "Eu sunt inginer silvic de meserie, am invatat sa schiez la Armata Brasov, am participat si la concursuri, si nu concep viata fara partie", se descrie Dobre, cel care a facut primii pasi pentru ca Busteniul sa aiba o partie de nivel european.

"Am planuit impreuna cu un fost coleg de serviciu sa punem in practica un plan de dezvoltare. Partia era ingusta, motiv pentru care a trebuit sa defrisam din padure. Am facut alte pante, alte inclinatii si am reusit sa ajungem la ceea ce se poate vedea astazi. Fara ajutorul oamenilor care au accesat fondurile PHARE nu s-ar fi realizat insa nimic. Marele merit este al lor. A contat foarte mult si faptul ca cei care au lucrat aici au trebuit sa respecte normele europene", spune Dobre, care asteapta debutul sezonului de schi cu aceeasi nerabdare cu care un copil asteapta sa treaca de la gradinita in clasa intai.

INFO
NUME. Denumirea partiei vine de la Ion Kalinderu, jurist, om de cultura, pasionat de arta si presedinte al Academiei Romane. S-a nascut la 28 decembrie 1840, aducandu-si un aport mare la dezvoltarea orasului Busteni. A construit o fabrica de hartie, un liceu, care acum ii poarta numele, si a promovat cat a putut schiul. La sfarsitul secolului al XIX-lea, la jumatatea drumului dintre Busteni si flancul stancos al Caraimanului a fost construit un chiosc care i-a purtat numele. Neglijat, adapostul a fost folosit de ciobani, iar in jurul sau s-a format Poiana Kalinderu, locul de unde porneste actuala partie de schi.

DEZVOLTARE. Doua instalatii de telescaun identice cu cea de la Busteni vor fi construite la Borsa, care vor deservi doua partii, fiecare cu o lungime de 3.200 de metri. In statiunea din Maramures exista si singura trambulina naturala din Europa, avand o inaltime de 50 de metri.

AJUTOR. Pentru cei care vor sa schieze, dar nu isi permit sa-si cumpere o pereche de schiuri, mai exista o varianta. Ei pot inchiria echipamentul platind 10 euro pe zi. La baza partiei Kalinderu vor fi zece astfel de centre de inchiriere, unde pot fi gasiti clapari, chiar si dimensiuni mari, schiuri de ultima generatie, iar pentru amatorii de senzatii tari, planse de snowboard.

MONDEN. Desi a contribuit la modernizarea partiei Kalinderu, primarul orasului Busteni, Emanoil Savin, nu este pasionat de schi. A incercat de cateva ori sa schieze, a vazut ca nu are inclinatii spre acest sport si s-a lasat pagubas. In schimb, copiii sai sunt nelipsiti de pe partie.

SIGURANTA. Instalatia de telescaun de la Busteni este atat de bine construita, incat nici un turist nu poate ramane pe cablu. "Siguranta traficului este asigurata de un sistem de ultima generatie, care ne atentioneaza la fiecare neregula care apare. Instalatia are doua motoare, care se suplinesc unul pe altul. Telescaunul are o cupola care poate fi trasa in caz de vreme nefavorabila", a explicat Mihai Dobre. Partia Kalinderu este dotata cu tunuri de zapada artificiala, iar pentru batatorire se foloseste o masina de batut zapada.

LARGIRE. Telescaunul de la Busteni va putea fi folosit si vara in acelasi ritm ca iarna. Anul viitor va fi instalat un tobogan urias, paralel cu partia Kalinderu, astfel ca afluenta de turisti din sezonul rece se va repeta in orice anotimp.
×