x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Românii care au pus umărul la ridicarea handbalului englezesc

Românii care au pus umărul la ridicarea handbalului englezesc

26 Aug 2016   •   14:34
Românii care au pus umărul la ridicarea handbalului englezesc

Handbalul englezesc nu a rupt până acum gura târgului, însă competiţia începe, uşor-uşor, să crească în calitate. Asta şi datorită românilor care au tangenţe cu acest sport şi care, odată emigraţi în această ţară, au continuat să-şi urmeze pasiunea.

Olympia HC este o echipă fondată de români în 2005, care a evoluat de la un grup de amatori de handbal la un club care joacă acum în Liga Naţională (Super 8) în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor, şi ale cărui rezultate îl propulsează în topul clasamentelor an de an. Chiar dacă handbaliştii încă trebuie să vină cu bani de acasă ca să joace.

Alexandru Ştefan, de 32 de ani, se numără printre românii din echipa masculină a Olympiei HC. Când a ajuns în Anglia, anul trecut, se împliniseră deja 14 ani de când nu mai jucase handbal în mod competitiv.

"În Anglia am ajuns datorită soţiei, care a luat un interviu aici la o firmă de consultanţă. Cochetam de ceva vreme cu plecarea din România, doar că nu am vrut să plecăm câine surd la vânătoare. Am avut noroc cu prietenii noştri Adi şi Adina Roşioară care ne-au ajutat să ne adaptăm inclusiv din punct de vedere financiar", povesteşte Alexandru Ştefan. Ajuns în Anglia în septembrie 2015, Ştefan şi-a petrecut următoarele cinci luni în căutare de lucru.

"Am fost la diferite interviuri, dar neavând experienţă de muncă în Londra a mers greu. Poate a contat şi că sunt român, dar nu sunt 100% sigur", spune Ştefan. În cele din urmă, slujba a venit la pachet cu şansa de a juca handbal.

"După două săptămâni în care m-am plictisit teribil acasă, am decis să îmi găsesc o echipă cu care să mă antrenez din nou. Am căutat pe Google şi prima echipă care mi-a ieşit în cale a fost Olympia HC. Mirarea mea a fost că antrenorul echipei era/este un român, Răzvan Ifrim. Ne-am înţeles din prima clipă, drept dovadă că este unul dintre prietenii mei buni. Am vorbit cu el şi mi-a zis că sunt binevenit la echipă când doresc. Am fost la primul antrenament şi acolo am descoperit foarte mulţi români", spune Ştefan.

Prima ligă în Anglia, cu bani de acasă

Intrarea în sânul echipei a însemnat şi găsirea unei slujbe. În ţară, Alexandru Ştefan lucrase la hoteluri, restaurante, angenţii de casting. Un coechipier, Marian Oană, l-a ajutat să devină bar assistant la o firmă de evenimente. Un lucru util, pentru că în campionatul Angliei, jucătorii plătesc o taxă pentru şansa de a juca, banii venind doar de la eventualii sponsori.

"Pot spune că am fost primit în echipă chiar foarte bine. Nemaijucând de 14 ani handbal şi cu o condiţie fizică mai slabă, a trebuit să trag tare. M-au ajutat din prima clipă toţi colegii să revin în atmosfera jocului. Mergeam la antrenamentle primei echipe şi a celei de-a doua pentru a putea intra în ritm. 80% dintre jucătorii Olympiei, români sau străini, au jucat la nivel înalt. Avem jucători care au evoluat la Vaslui, CSU Suceava, Ştiinţa Dedeman Bacău, Iaşi şi alte cluburi importante din România", spune Ştefan.

Problema este, însă, cu banii. Există şi o taxă de înscriere şi o taxă de antrenament. De salarii nu se pune problema, însă câştigurile sunt de altă natură. "Nu câştig nimic financiar. Am câştigat însă o mulţime de prieteni şi exeprienţă în handball. Un coleg de-al nostru, Jan Domnişor, are o firmă de construcţii aici în Londra, Leveloff se numeşte. El ne mai ajută cu câte o sponsorizare pentru deplasări sau echipament. În rest, toţi plătim pe lună taxa de antrenament sau o dată pe an taxa de înregistrare, pentru a avea drept de joc".

În ciuda lipsurilor, Olympia HC are rezultate notabile. În sezonul care s-a încheiat, echipa din care face parte Ştefan a terminat pe locul doi, la egalitate de puncte cu formaţia campioană. În liga feminină, Olympia a fost campioană în 2013, sezonul acesta clasându-se pe locul 4. Alexandru Ştefan spune că jocul va deveni din ce în ce mai competititv, în condiţiile în care handbalul începe să fie băgat în seamă din ce în ce mai mult de englezi.

"Am observat de când sunt la echipă că a început să se dezvolte nu numai jocul formaţiilor, dar şi federaţia engleză de handbal. Orizonturile s-au deschis inclusiv cu participări în cupele europene".

O jumătate dintre componenţii echipei masculine de handbal Olympia vin din România. La feminin, o cincime sunt românce. În echipe mai evoluează  lituanieni, polonezi, bulgari, suedezi, danezi, francezi sau bulgari.

"Nefiind încă un sport bine dezvoltat în Anglia, susţinătorii noştri sunt propriile noastre familii, prietenii şi prieteni ai prietenilor", Alexandru Ştefan, jucător

Olympia a fost fondată de foşti jucători români de handbal, care au găsit în acest sport şi un mijloc de a-şi păstra identitatea peste hotare

×
Subiecte în articol: handbal