x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Simona Halep, reacție după suspendarea pentru 4 ani: Intenționez să contest această decizie la Curtea de Arbitraj pentru Sport

Simona Halep, reacție după suspendarea pentru 4 ani: Intenționez să contest această decizie la Curtea de Arbitraj pentru Sport

de Vali Deaconescu    |    12 Sep 2023   •   19:18
Simona Halep, reacție după suspendarea pentru 4 ani: Intenționez să contest această decizie la Curtea de Arbitraj pentru Sport
Sursa foto: Hepta

Simona Halep (31 de ani) a dat o declarație oficială după anunțul ITIA prin care a fost suspendată pentru 4 ani din tenis.

Declarația Simonei Halep:

„Astăzi, un tribunal din cadrul Programului anti-doping de tenis a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața frumosului joc de tenis. Iau foarte în serios regulile care ne guvernează sportul și sunt mândru de faptul că nu am folosit niciodată, cu bună știință sau intenționat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia lor de interdicție de patru ani.

Într-un raport de 126 de pagini, tribunalul a constatat că am comis ambele acuzații aduse de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) – un test de urină pozitiv în competiție pentru o substanță interzisă și o încălcare a Programului de pașaport biologic al sportivului. Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele, inclusiv multiple întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în jurul testării mele biologice pentru sportiv (ABP). Deși sunt recunoscător că am în sfârșit un rezultat în urma numeroaselor întârzieri nefondate și a sentimentului de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt atât șocat, cât și dezamăgit de decizia lor.

Cred într-un sport curat și în aproape două decenii ca tenismen profesionist, prin sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am făcut 200 de analize de sânge și urină pentru a verifica dacă există substanțe interzise – toate au fost curate, până în august. 29, 2022. Înaintea sezonului de teren greu din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, mi-am ajustat suplimentele nutriționale. Niciunul dintre ingredientele enumerate nu includea substanțe interzise, ​​însă știm acum – iar tribunalul a fost de acord – una dintre ele a fost contaminată cu roxadustat. Am fost testat aproape săptămânal după testul inițial pozitiv până la începutul anului 2023, toate fiind negative.

În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzare ABP numai după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei să-și schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA. ITIA s-a bazat doar pe opiniile acestor experți care s-au uitat doar la parametrii mei de sânge – pe care i-am menținut de mai bine de 10 ani în același interval. Acest grup a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau urină, cu singura excepție a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care a fost prezent la un nivel extrem de scăzut și care, luând în considerare testul meu negativ cu trei zile înainte , ar fi putut fi cauzat numai de expunerea accidentală la roxadustat.

Sunt vesnic recunoscător pentru revărsarea de sprijin pe care am primit-o din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor de tenis din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot ce îmi stă în putere pentru a-mi șterge numele de aceste acuzații false și a mă întoarce în instanță. Intenționez să contest această decizie la Curtea de Arbitraj pentru Sport și să urmăresc toate căile legale împotriva companiei de suplimente în cauză”.

×
Subiecte în articol: Simona Halep