x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franței 2023 și-a prezentat traseul

Turul Franței 2023 și-a prezentat traseul

27 Oct 2022   •   23:32
Turul Franței 2023 și-a prezentat traseul
Sursa foto: Hepta

Cicliștii din Turul Franței 2023 se pregătesc de un traseu de cursă epuizant, un circuit extrem de complicat, care va trece prin toate cele cinci lanțuri muntoase din hexagon. Turul va începe la 1 iulie cu al doilea „Grand Depart" din Țara Bascilor, după ce în 1992 a pornit de la San Sebastian.

Cu un start din Bilbao, Spania, plutonul va ajunge rapid în Pirinei, cu un final în vârf de munte pe emblematicul Col du Tourmalet, înainte de a se îndrepta spre Masivul Central pentru a termina în vârful Puy de Dome pentru prima dată din 1988.

Masivul Jura și Alpii vor cuprinde trei etape montane consecutive înainte de o zi de odihnă, un contratimp individual scurt, dar brutal, și o cursă spre Courchevel cu 5.100 de metri diferență de altitudine.

„Vor ajunge la baza Col de la Loze (ultima cățărare înainte de a coborî spre Courchevel) foarte obosiți. Cicliștii vor trebui să își păstreze un pic de prospețime pentru a fi atenți pe coborârea dificilă", a declarat directorul sportiv al Turului, Thierry Gouvenou.

"Este o etapă mare, mare".

Turul s-ar putea decide apoi în penultima etapă spre Markstein, în Vosgi, unde s-a încheiat anul trecut Turul feminin.

"Căutăm să profităm la maximum de lanțurile muntoase din țară, iar un start din Țara Bascilor a făcut posibil acest lucru", a declarat directorul Turului Franței, Christian Prudhomme.

Cu doar 22 de kilometri de contratimp, cățărătorii puri vor fi, evident, favorizați.

„Nu poți ști niciodată ce se va întâmpla. Există ceea ce ne imaginăm și scenariile pe care am dori să le vedem, dar uneori se întâmplă ceva total diferit", a spus Prudhomme.

„Ceea ce ne dorim este ceva ca anul trecut".

„Îmi place foarte mult traseul, va fi o cursă grea de la început, cu o săptămână grea în Țara Bascilor", a declarat campionul din 2020 și 2021, Tadej Pogacar, citat de Reuters.

„Are multe cățărări, ceea ce îmi place, în special în prima și a treia săptămână."

În 2022, Pogacar a cedat în ascensiunea spre Col du Granon, după ce echipa viitorului câștigător Jonas Vingegaard a lansat atacul asupra slovenului într-o etapă epocală, probabil cea mai spectaculoasă din acest secol.

Vor exista mai multe oportunități pentru sprinteri de a străluci, în afară de tradiționalul final pe Champs Elysees din Paris, cu etape care se vor încheia la Bordeaux, Poligny și Nogaro, prezența lui Mark Cavendish fiind cel mai mare semn de întrebare, în condițiile în care britanicul încearcă să doboare recordul de 34 de victorii de etapă pe care îl împarte cu marele belgian Eddy Merckx.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Turul Franței 2023 traseu hexagon