x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Steaua, cu un pas mic mai in fata

Steaua, cu un pas mic mai in fata

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    31 Mar 2006   •   00:00
Steaua, cu un pas mic mai in fata

Rapid si Steaua au incheiat nedecis (1-1) euroderby-ul din sferturile de finala ale Cupei UEFA. Cele doua e-chipe au demonstrat ca nu intam-plator au ajuns pana in aceasta faza. Calificarea se va decide in jocul retur, programat la 6 aprilie, pe Sta-dionul "Lia Manoliu", dar Steaua are avantaj datorita golului inscris in deplasare.

Asteptata cu sufletul la gura de o tara intreaga, prima infatisare dintre Rapid si Steaua, in vederea accederii in semifinalele Cupei UEFA, a amanat aseara verdictul calificarii.

ECHILIBRU. Primele 45 de minute au apartinut clar Stelei, care a deschis scorul inca din debut prin Nicolita si a ratat apoi inca trei ocazii uriase, prin Nicolae Dica. Mai mult, "militarii" au mai perforat o data poarta lui Coman in minutul 45, dar golul din lovitura de cap a lui Oprita a fost anulat, pe motiv ca mingea expediata din corner ar fi depasit spatiul de joc. In acest interval, feroviarii nu au reusit sa reactioneze decat o singura data, insa lovitura de cap a lui Daniel Niculae a lovit bara din dreapta lui Carlos. In partea secunda, rolurile s-au inversat.

Profitand de o greseala a lui Ghionea, care a pierdut mingea stupid in marginea careului, rapidistul Emil Dica a sutat puternic, iar Carlos a gafat ca un incepator, scapand mingea din brate si permitandu-i veteranului Viorel Moldovan sa marcheze din doi metri. Pana la final, ambele formatii au cautat sa-si dea lovitura de gratie, dar fluierul germanului Wolfgang Stark a trimis soarta calificarii in returul de saptamana viitoare.

BASESCU
Asa cum a promis, inca din momentul tragerii la sorti, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost aseara prezent in tribunele stadionului "Giulesti". Patronul Rapidului, vice-premierul George Copos, a stat intre Basescu si prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu. In momentul golului reusit de Banel Nicolita, Basescu si Tariceanu nu au avut nici o reactie.

ZAMBETE INAINTE DE STARTUL PARTIDEI
Jucatorii au iesit la incalzire aproape simultan, in jurul orei 19:00, intai stelistii, urmati de giulesteni. Ultimul iesit de la vestiare a fost portarul stelist Carlos, incert inaintea acestei partide. In ciuda mizei imense, jucatorii celor doua echipe s-au intretinut amical, dovada fiind si imbratisarea dintre accidentatul Maldarasanu si managerul stelist Mihai Stoica, atmosfera in tribune fiind si ea fair-play.

OPTIMISM
"Am facut o prima repriza modesta, dar ne-am revenit in partea secunda. Suntem nevoiti ca in retur sa atacam si sa marcam cel putin o data fara sa primim gol"
Emil Dica
jucator Rapid
MULTUMIT
"S-a terminat 1-1 pentru Steaua. Suntem in avantaj si trebuie sa ramanem la fel si dupa retur"
Banel Nicolita
jucator Steaua

Golul anulat, marul discordiei


CONCLUZIE. Jocul practicat de echipele lui Razvan Lucescu (stanga) si Cosmin Olaroiu a fost unul de nivel european
La conferinta de presa cei doi antrenori au venit separat si destul de destinsi, semn ca scorul final, in mare parte, i-a multumit. Cel mai comentat subiect a fost acela referitor la golul anulat al stelistului Daniel Oprita, din minutul 44.

REACTII. "Sincer, nu stiu ce decizie a luat arbitrul la acea faza. Nu stiu daca a dat fault in atac sau a considerat ca mingea centrata a depasit linia de poarta", a spus antrenorul Stelei, Cosmin Olaroiu. Sosit al doilea in fata presei, tehnicianul Rapidului, Razvan Lucescu, a avut o parere mult mai transanta: "A fost foarte clara acea faza. Mingea a depasit in aer linia de fund, iar arbitrul asistent ridicase de mult steagul". Aflat foarte aproape de faza respectiva, stoperul Stelei, Dorin Goian, a opinat: "Am dubii daca mingea a depasit linia de fund in momentul golului anulat lui Oprita". Capitanul ros-albastrilor, Mirel Radoi, a fost de parere ca "nu avem ce sa comentam in privinta arbitrajulului". De aceeasi parere a fost si presedintele executiv al Rapidului, Dinu Gheorghe: "Arbitrajul a fost impecabil!", a spus acesta.

ACCIDENT. "Am avut posesie buna si multe ocazii, dar, din pacate, am facut greseli de care Rapid a profitat imediat. Gafa lui Carlos a fost doar un accident nefericit. Toti jucatorii au dorit ca el sa apere, pentru ca au mare incredere in el. Goian si Nicolita au jucat nerefacuti, dar asta nu este o scuza. Puteam foarte bine sa castigam, dar in acelasi timp sa si pierdem. Cred ca, in situatia in care Victoras Iacob s-ar fi aflat azi pe teren, ar fi fost mult mai greu pentru Rapid. Acum, toata lumea si-ar dori sa facem 0-0 in meciul retur. Este un paradox, pana acum toti ne-au injurat pentru un asemenea rezultat. Oricum, este foarte periculos ca la o asemenea miza sa joci la 0-0", a declarat antrenorul oaspetilor, Cosmin Olaroiu.

INCREDERE. De partea cealalta, antrenorul giulestenilor, Razvan Lucescu, nu si-a pierdut sperantele in privinta returului. "Steaua nu este cel mai putenic adversar pe care l-am intalnit pana acum, doar ca am fost noi un pic mai speriati. La pauza, le-am spus jucatorilor ca mai sunt trei reprize din acest meci, care are 180 de minute, si ca nu este nimic pierdut. Avand in vedere ca ei joaca foarte bine in deplasare, dar au probleme pe Lia Manoliu, stadion pe care noi il cunoastem bine, cred ca putem obtine calificarea in retur. Totusi, Steaua are un mic avantaj dupa acest 1-1. Obiectiv vorbind, Steaua a dominat prima repriza mai autoritar decat am facut-o in noi in cea de-a doua, dar cred ca Rapid a avut mai multe ocazii clare de gol. Singurul lucru care m-a surprins la jocul Stelei a fost golul din minutul 4 care ne-a facut sa ne pierdem busola. Dar fotbalul este facut din greseli. Asa cum noi am gresit la golul lui Nicolita, care trebuia urmarit de un jucator de-al nostru, asa si noi am profitat la golul egalizator de greseala lui Carlos".

Nimic nu e jucat


Jucatorii celor doua echipe au spus, dupa meci, ca rezultatul a fost unul echitabil, iar verdictul in privinta calificarii va fi dat in retur. "Ne-am demoralizat dupa golul din minutul 4. Steaua are un mic avantaj datorita faptului ca a marcat in deplasare si pentru ca are experienta anului trecut din UEFA. Este o echipa extrem de puternica, dar nu invincibila. Suporterii trebuie sa aiba incredere in noi. Vom sarbatori calificarea pe Lia Manoliu", a declarat Daniel Niculae. Capitanul Stelei, Mirel Radoi, a fost mai rezervat: "Rezultat echitabil. Nu avem prima sansa. Daca se termina 2-1 pentru ei, tot trebuia sa marcam in retur pentru a ne califica. Va garantez ca nu se va termina 0-0 pe 6 aprilie". "Sansele raman egale. O calificare se joaca in doua meciuri", a concluzionat presedintele rapidist, Dinu Gheorghe.

BASEL ARE PRIMA SANSA
In urma victoriei de aseara, 2-0 pe teren propriu cu englezii de la Middlesbrough (goluri: Delgado - 44, Degen - 45) elvetienii de la FC Basel sunt favoriti pentru a intalni, in semifinale, una dintre cele doua echipe romanesti. In celelalte partide disputate aseara, in sferturile de finala ale Cupei UEFA, Levski a pierdut cu 1-3, la Sofia, confruntarea cu Schalke 0-4, iar spaniolii de la FC Sevilla sunt ca si calificati dupa victoria cu 4-1 de acasa cu echipa rusa Zenit St. Petersburg.

RAPID
  • D. Coman 6
  • M. Constantin 6
  • Maftei 7
  • I. Rada 6
  • V. Badoi 5
  • E. Dica 6
  • (’78 Negru)
  • R. Stancu 6
  • I. Stancu 5
  • (’47 N. Grigore) 6
  • M. Buga 6
  • D. Niculae 6
  • V. Moldovan 7
  • (’64 Burdujan) 6
    Antrenor:
    Razvan Lucescu
  • STEAUA
  • Carlos 5
  • Ogararu 6
  • D. Goian 7
  • Ghionea 6
  • P. Marin 6
  • Oprita 6
  • Paraschiv 6
  • (‘65 Cristocea) 5
  • M. Radoi 6
  • Nicolita 7
  • (’90 Nesu)
  • N. Dica 6
  • A. Cristea 6
  • (’59 Lovin) 6
    Antrenor: Cosmin Olaroiu
  • GOLURI
  • 0-1 Nicolita (’4): sut din interiorul careului, dupa o pasa a lui Oprita
  • 1-1 V. Moldovan (’48): din fata portii, dupa o gafa a lui Carlos

    ARBITRI
    W. Stark 7 - M. Scheibel 7, J. Salver 6 (toti din Germania)

    AMBIANTA
    Stadion: Giulesti Spectatori: 19.000
  • EURODERBY - Agitatie, de la pranz pe strazile capitalei


    POLITIA CALARE. Masurile de securitate luate la meciul de ieri au intrecut orice asteptare
    Cartierul Giulesti, care a gazduit primul duel european dintre doua echipe romanesti, a intrat in febra meciului inca de la primele ore ale diminetii.

    Inainte de ora 11:00, in fata Ligii Suporterilor s-au strans aproximativ 200 de fani, miza fiind ultimele bilete disponibile pentru confruntarea tur din sferturile de finala ale Cupei UEFA. Desi cererea pentru tichetele de intrare la acest meci a fost uriasa, acestea s-au vandut atat de lent deoarece sefii suporterilor au vrut sa se asigure pe cat posibil ca acestea nu ajung in mainile rivalilor din Ghencea. Astfel, biletele se vindeau doar celor care aveau abonament pentru meciurile din campionat cu Rapid sau macar un fular al echipei giulestene la gat. Tot in jurul orei 11:00 au ajuns la stadion si primii suporteri din tara ai alb-visiniilor, 50 de tineri din Zalau care au calatorit 13 ore cu trenul pentru a vedea pe viu meciul cu Steaua. Jandarmii nu erau inca prezenti la stadion, doar echipaje de politie ocupandu-se de fluidizarea circulatiei.

    PREGATIRI. Fanii au inceput sa se stranga din ce in ce mai multi spre orele pranzului. Agitatie mare era si la casa de pariuri din preajma stadionului Giulesti. Optimisti, suporterii se intrebau care este cota pentru 2-0, scorul corect pronosticat de multi pentru meciul de aseara. Alti fani erau prezenti deja in stadion, arborandu-si bannerele pe garduri. La peluza galeriei erau insemnate scaunele unde urma sa fie afisata coregrafia. Si organizatorii faceau ultimele pregatiri pentru derby: plasele erau deja asezate la cele doua porti, aspersoarele udau gazonul, iar scaunele erau spalate.

    Kamikaze printre rapidisti

    In mod oficial, suporterii stelisti au avut rezervate locuri la tribuna I, aproximativ 850 de bilete. Insa bilete s-au vandut si ieri, in fata stadionului Ghencea, la suprapret. Cu o precizare: locurile erau la tribuna II sau la peluza, adica pe locurile rapidistilor.

    La inchiderea acestei editii, stelistii care aveau locuri la tribuna I asteptau sa fie preluati, in drumul spre Giulesti, de 150 de jandarmi de la Grozavesti. Un elicopter MAI survola zona de intalnire a suporterilor. Alaturi de galerie venisera insa si suporterii care aveau locuri printre rapidisti. Se temeau ca vor fi batuti, ba chiar omorati, caci unii dintre ei sustin ca au vazut rapidisti cu lanturi care ii asteptau.

    Jandarmii le-au spus celor din urma ca nu le pot asigura protectia si ca, daca vin la meci, vin pe cont propriu. "Va descurcati. Va duceti pe pielea voastra, daca n-aveti locuri la tribuna I, dar, dupa cum va vad imbracati (n.r. - in rosu si albastru, culorile Stelei), nu va vad prea bine", i-a prevenit un jandarm.

    Pretul unui bilet la negru, pe locurile Rapidului, era cu doar 50.000 de lei mai scump decat pretul unui bilet vandut in Giulesti. "Mai bine sa-ti iei la tribuna II decat la peluza I, e mai sigur pentru tine", ne sfatuieste grijuliu un stelist. Alec Floricica e suparat ca suporterii Stelei "au fost rupti in doua". Initial, stelistii au crezut ca locul amenajat pentru ei va fi la peluza I si cei mai grabiti si-au luat bilete acolo. "La tribuna vom fi protejati de jandarmi, dar la peluza I vom fi amestecati cu rapidistii", spune Alec. (Alex Nedea)

    Nu s-a pariat pe X

    La casele de pariuri, pana la amiaza, nu parea ca seara va avea loc un meci care a pus tara pe jar si Jandarmii pe drumuri. La fel de multa, adica putina lume ca de obicei. Asta in buricul targului, pe Calea Victoriei, si undeva mai sus, spre stern, la Dorobanti. La ombilic au fost rezervate toate mesele si se asteapta nebunie seara, dupa ora 7. "Cam atunci o sa se umple, vin, se uita in monitoare, pariaza pana in ultima clipa a meciului. Cresc bine si cotele, gol in ultimul minut... e ceva." Tineri de-ai casei, cu optiuni diferite, isi arunca glume de cartier. "Se pariaza in mod egal pe Steaua si pe Rapid. Nu se pariaza pe Romania, doar 1 sau 2. Azi nu s-au bagat prea multe duble", spune casiera. Cei mai multi dintre ei au plecat la stadion, unde de la 17:30 s-a permis accesul. (Vladimir Ioan)

    CIRCULATIA S-A OPRIT DE LA ORA 17:30
    Fortele de ordine au inceput sa soseasca in numar mai mare putin inainte de ora 15:00, primii care si-au facut aparitia in jurul stadionului fiind cei de la politia calare. Apoi au sosit si autobuzele cu jandarmi, care si-au ocupat imediat dispozitivul, atat in jurul stadionului, dar si al zonelor adiacente. In jurul orei 17:30 a fost intrerupta circulatia rutiera in preajma arenei, accesul in zona fiind permis doar celor care aveau bilete sau invitatii sau celor care puteau demonstra ca locuiesc sau lucreaza in acel perimetru. De asemenea, autobuzele care circulau in zona, 644 si 178, au avut trasee deviate incepand cu acea ora. Masurile de securitate pentru acest meci, considerat de risc maxim, au fost exceptionale. Astfel, fortele de ordine au numarat 1.500 de jandarmi, 400 de politisti de ordine publica si politie rutiera, 40 de jandarmi calare, precum si echipaje insotite de caini.

    PREMIERI
    Desi accesul spectatorilor in arena era prevazut pentru ora 17:30, primii suporteri rapidisti au inceput sa intre in stadion cu aproximativ 90 de minute mai devreme. O masura de securitate folosita pentru prima data in Romania a fost controlarea biletelor de intrare cu lampi fluorescente, pentru a se evita falsurile. O alta premiera a fost obligativitatea spectatorilor de a sta pe locul inscris pe bilet, nerespectarea fiind pedepsita cu amenda.
    ×