x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Surpriza lui Piţurcă este Nico

Surpriza lui Piţurcă este Nico

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    09 Iun 2008   •   00:00
Surpriza lui Piţurcă este Nico

Una dintre mutările neaşteptate pregătite de selecţioner în vederea confruntării din această seară o reprezintă titularizarea lui Daniel Niculae în detrimentul lui Ciprian Marica, omul care a făcut pereche cu Mutu în toate meciurile din preliminarii.

Una dintre mutările neaşteptate pregătite de selecţioner în vederea confruntării din această seară o reprezintă titularizarea lui Daniel Niculae în detrimentul lui Ciprian Marica, omul care a făcut pereche cu Mutu în toate meciurile din preliminarii.


Atacantul echipei franceze Auxerre a acceptat să exprime cîteva gînduri înaintea partidei de la Zürich, vorbind atît despre atmosfera din cantonamentul tricolorilor, cît şi despre cîteva dintre secretele “cocoşilor”. De altfel, alături de căpitanul Chivu, Daniel Niculae este cel mai relaxat şi volubil dintre tricolori.


ANALIZĂ. Adversar în prima ligă din Hexagon cu patru dintre jucătorii de bază ai naţionalei pregătite de Raymond Domenech, portarul Gregory Coupet şi atacantul Karim Benzema de la campioana Olympique Lyon, dar şi cu puştiul teribil de la Olympique Marseille, Samir Nasri, Daniel Ni­culae a analizat puţin jocul Franţei: “Am jucat de cîteva ori împotriva lui Coupet, nu am reuşit să-i marchez nici un gol. Este un portar extrem de valoros, cu o mare experienţă, dar are şi cîteva puncte slabe sau ezitări, pe care sperăm să i le putem exploata. Ar fi minunat să-i dau primul gol chiar la turneul final. Totul depinde însă şi de selecţioner, pentru că nu ştiu dacă voi juca. Nasri este un tînăr de mare talent, iar Benzema a confirmat deja la Lyon. În general, Franţa este o echipă formată din multe vedete”, a declarat “Nico”.


ATMOSFERĂ. Niculae a vorbit şi despre atmosfera din lotul tricolorilor. “Nu este adevărat ce am auzit că s-a scris, că am fi plictisiţi de antrenamente sau altceva. Este o superatmosferă în lot, iar toţi băieţii sînt apţi 100% din punct de vedere fizic şi extrem de montaţi pentru meciul cu Franţa. La antrenamente, nea Piţi a exersat mai multe formule de atac, dar nu ştim încă ce formulă va introduce pe teren. Pentru mine, oricum, contează performanţa echipei, nu ce aş putea realiza eu, personal. La noi contează foarte mult grupul. Despre cantonament, pot spune că este unul normal, este o pregătire prin care au trecut toate echipele, dar este şi special pentru că e vorba de un cantonament de la un turneu final important.”

 

TAMAŞ. Celălalt jucător de la Auxerre din lotul României, care va fi şi el titular în această seară, stoperul Gabriel Tamaş, a fost soli­citat de jurnaliştii de la L’Equipe. “Nu ni se dau prea multe şanse, dar noi am terminat pe primul loc grupa din preliminarii, înaintea Olandei. Ştim că Franţa este o echipă deosebit de puternică, dar şi noi sîntem capabili de surprize, am dovedit că sîntem puternici în preliminarii”, a declarat Tamaş pentru renumitul cotidian francez.

Chivu e confuz

Într-un interviu acordat în exclusivitate trimisului special al site-ului oficial al UEFA, căpitanul echipei naţionale, Cristian Chivu, a vorbit deschis despre situaţia sa de la echipa naţională: “Am început să fiu confuz în ceea ce priveşte rolul meu. Cu siguranţă mi-ar plăcea să joc fundaş central, dar în ultimul timp la echipa naţională am jucat mijlocaş, deoarece aveam nevoie de un mijlocaş de picior stîng. Am fost singurul care putea juca acest rol. Nu ştiu cît de bine am jucat, dar se pare că antrenorului i-a plăcut, şi de atunci am jucat la mijloc”, a mărturisit Chivu, care l-a caracterizat şi pe selecţionerul Victor Piţurcă: “Este un bun manager şi un tehnician bun. Este o persoană specială, cîteodată foarte strictă, însă a jucat fotbal şi înţelege fotbalul, înţelege jucătorii. Un antrenor care ştie să combine treaba cu plăcerea. Acesta este succesul, unitatea grupului şi faptul că sîntem prieteni buni”.

Dorinţă

“Dacă Domenech a spus că îi e teamă de apărarea noastră, atunci eu sper să luăm foarte greu gol la acest turneu final”
Dorin Goian

Dragomir continuă războiul cu Lupescu

Sosit sîmbătă în Elveţia, pre­şedintele LPF, Dumitru Dra­gomir, a acceptat să vorbească despre conflictul deschis cu directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, dar şi despre strategia Federaţiei, de a nu impune echipei naţionale nici un obiectiv pentru Euro 2008: “Cum să nu mă primească Lupescu în avion? Totul a plecat de la faptul că i-am spus preşedintelui Mircea Sandu că nu pot să plec împreună cu echipa, pe 2 iunie. Probabil, Lupescu s-a agăţat de acest aspect şi şi-a pregătit atacul. În primul rînd, toată componenţa delegaţiei a fost aprobată de Comitetul Federal, iar eu sînt primul preşedinte al Comitetului. Cînd am avut eu comisiile nu s-a întîmplat ce se întîmplă acum. Cînd au avut nevoie de metode de şantaj, mi-au luat comisiile. Este o nenorocire ce se petrece acum. Dacă la mine greşea un preşedinte de comisie, îl dădea afară Adunarea Generală, cu tot cu mine. Aş vrea să punem batista pe ţambal, mai ales că vin meciurile naţionalei. Dacă pot să mă doboare, va fi foarte bine pentru ei, dar schimbul de generaţii la conducerea acestor foruri va trebui făcut prin va­loare, nu prin şantaj”, a spus Dragomir, care a mai completat: “Eu sînt în echipă cu Mircea Sandu şi cu Adalbert Kassai, cu restul nu sînt şi nu cred că voi fi vreodată. După acest turneu final am de gînd să spun mai multe. Am vorbit cu Piţi şi l-am simţit foarte relaxat, vioi. Face cum crede el de cuviinţă, pentru că răspunderea este a lui. FRF a făcut bine că nu a impus nici un obiectiv. Cu experienţa sa, Mircea Sandu a procedat corect, nepunînd presiune pe echipă”. În hotelul Santispark, alături de echipa naţională mai stau toţi membrii Comitetului Executiv, dar şi Viorel Păunescu, prieteni vechi al selecţionerului Victor Piţurcă.

 

Piţurcă, obsedat de flancurile Franţei

În ultimele două zile, după ce a lămurit problema primului “11” al României, selecţionerul Victor Pi­ţurcă s-a dedicat în totalitate desci­frării şi analizării jocului “cocoşilor”. Cu notiţele directorului Şcolii de Antrenori, Mircea Rădulescu, “spionul” său la meciurile echipei lui Domenech, dar şi ajutat de un vraf de casete video ale tuturor me­ciurilor francezilor din preliminarii sau amicale, Piţurcă a pregătit montaje cu momentele cele mai importante ale adversarilor din această seară. “Unul din aspectele pe care Piţi insistă cel mai mult este cel al colaborării de pe flancurile Franţei între foarte rapizii Abidal şi Malouda sau Evra şi Ribery. În program există o şedinţă de analiză video a Franţei, seara, iar la prînz băieţii văd montaje cu golurile sau reuşitele din preliminarii sau meciurile amicale. Oricum, impresia generală este că împotriva francezilor putem obţine cel mai mult”, a dezvăluit unul dintre oamenii aflaţi în cantonamentul de la Santispark. La antrenamentul de aseară s-a pus accent pe latura tactică a abordării meciului de azi.

×
Subiecte în articol: sport