x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Tarul" tenisului mondial

"Tarul" tenisului mondial

30 Ian 2005   •   00:00

Ieri-dimineata, pe arena "Rod Laver" din celebrul complex "Melbourne Park", rusul Marat Safin a castigat primul turneu de grand-slam al anului, invingandu-l in finala pe Leyton Hewitt, cu 1-6, 6-3, 6-4, 6-4.

MIHAI IGIROSANU

IMPLINIRE. Dupa ce a pierdut doua finale la Melbourne, Marat Safin a reusit sa puna mana pe ravnitul trofeu
Dupa trei tentative nereusite, uriasul Marat Safin a izbutit sa se impuna la Australian Open. In schimb, pentru Leyton Hewitt a fost cea de-a doua finala de grand-slam pierduta, dupa ce in septembrie 2004 fusese invins de Roger Federer la US Open. Finala de ieri a inceput surprinzator, cu australianul zburdand pe teren si adjudecandu-si primul set dupa doar 23 de minute. Rusul si-a revenit insa rapid din pumni, impunandu-se in urmatoarele doua seturi, cu 6-3 si 6-4, in fata unui Hewitt care a resimtit cele doua meciuri epuizante, de cinci seturi, jucate in ultimele patru zile. Desi a incercat sa se "agate" de setul al patrulea, Hewitt n-a rezistat fortei si sigurantei dezarmante afisate de Marat Safin, care a castigat finala dupa doua ore si 45 de minute de tenis spectacol.

RATARE. 15.000 de spectatori au sperat ca Leyton Hewitt le va satisface dorinta ca un alt australian sa se impuna la Australian Open, dupa ce Mark Edmondson castiga tocmai in 1976 "Norman Brookes Challenge Cup", trofeul care rasplateste invingatorul de la Melbourne. "Marat este unul dintre cei mai buni jucatori pe care i-am vazut si poate invinge pe oricine la aceasta ora", a declarat Hewitt dupa meci.

REACTII
Imediat dupa incheierea finalei, Marat Safin a preferat sa ofere cateva declaratii magulitoare la adresa adversarului sau, Leyton Hewitt. "Esti un formidabil luptator si beneficiezi de un incredibil talent pe care ti l-a dat Dumnezeu. Acela de a te bate pana la epuizare si pana la sfarsitul meciului pentru victorie", i-a spus rusul lui Hewitt. In privinta publicului, Marat a precizat: "As dori sa va multumesc din suflet pentru tot, chiar daca in proportie de 90% ati fost de partea lui Leyton".

In alta ordine de idei, Safin si-a facut multe admiratoare, fiind desemnat intr-un sondaj al sexului frumos drept cel mai sexy tenisman de la Australian Open. De altfel, intr-o declaratie recenta, cunoscuta actrita Penelope Cruz a dezvaluit ca Marat Safin este cel mai frumos barbat pe care l-a vazut vreodata.

SERENA WILLIAMS A REUSIT SURPRIZA
Cotata abia cu a 7-a sansa de a se impune la Melbourne, americanca Serena Williams (foto) a reusit sa castige turneul feminin, dupa o finala palpitanta impotriva compatrioatei sale Lindsay Davenport (favorita nr. 1), scor 2-6, 6-3, 6-0. La o zi dupa formidabilul succes, mezina familiei Williams a efectuat o spectaculoasa sedinta foto, prezentand trofeul in fata a numerosi fotoreporteri la bordul unui vapor, pe raul Yarra, un simbol al orasului Melbourne. Serena a reusit, astfel, sa preia conducerea, cu 6-5, in disputele directe cu marea sa rivala, Lindsay Davenport, pe care, de altfel, o invinsese si in ultimele trei confruntari. Davenport a pierdut a doua finala in doua zile, dupa ce, alaturi de Corina Morariu (nascuta in SUA din parinti romani), pierduse si in turneul de dublu. "Nu mai speram sa castig un nou turneu de grand-slam, mai ales ca nu ma mai simt asa de tanara ca inainte", a declarat Serena, in varsta de 23 de ani.

STATISTICA
Victoria lui Marat Safin asupra lui Leyton Hewitt a fost una extrem de clara. Rusul a servit 18 asi in cele doua ore si 45 de minute de joc, fata de doar 7 reusiti de adversar, iar la capitolul lovituri castigatoare, cifrele sunt net in favoarea sa: 54-3! Doar in privinta greselilor nefortate Hewitt a stat mai bine comparativ cu invingatorul sau. Safin a facut 36 de erori, iar Hewitt doar 22. Cel mai rapid serviciu al rusului a avut 215 km pe ora, aceasta fiind una dintre principalele sale arme.
×
Subiecte în articol: sport safin hewitt marat marat safin