x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Tragedie in atletism - Maria a ajuns acasa

Tragedie in atletism - Maria a ajuns acasa

de Madalina Corbeanu    |    24 Ian 2007   •   00:00
Tragedie in atletism  -  Maria a ajuns acasa

Atleta va fi inmormantata astazi, la ora 12:00, in comuna natala. Trupul neinsufletit al Mariei Cioncan, acoperit de rochia alba de mireasa, a ajuns, in sfarsit, acasa. Medaliata cu bronz de la Atena va fi inmormantata astazi, in curtea bisericii din comuna sa natala Maieru.

Sunt putini cei care vor uita lacrimile Mariei Cioncan la sosirea delegatiei Romaniei de la Atena. Au fost poate cele mai sincere lacrimi ale istoriei sportului romanesc, expresia multumirii unui om simplu, care a avut curajul sa infrunte saracia si sa obtina marea performanta cu multa munca si cu o ambitie enorma. Maria a smuls la JO aplauzele unei lumi intregi. Tot lacrimi si aplauze a primit Maria si cand masina care transporta sicriul ei a ajuns ieri-dimineata acasa, la Maieru. Imbracata in rochie alba de mireasa, Maria va pleca azi, in ultima ei cursa, urmand sa fie inmormantata in curtea bisericii, alaturi de cele mai importante persoane din comuna.

OMAGIU. In drumul spre localitatea natala, cortegiul funerar s-a oprit luni seara, pret de o ora, la sediu Federatiei Romane de Atletism, unde peste 100 de persoane au venit sa ii aduca atletei un ultim omagiu. Langa sicriul descoperit au fost depuse zeci de coroane de flori, iar doi preoti au tinut o slujba religioasa. Fosti sportivi, oficiali ai FRA si ai clubului Dinamo, reprezentanti ai ANS, toti cei care o cunosteau pe Maria si-au luat adio de la cea care la 19 iunie ar fi implinit 30 de ani.

ACASA. Ieri, in jurul orei 7:00 dimineata, Maria a ajuns acolo de unde a plecat, in comuna Maieru. Fata care alerga desculta zi de zi, si care a facut ca numele comunei sa fie cunoscut, s-a intors acasa, pentru a-si lua adio de la locurile dragi. Preotii au tinut neaparat sa scoata din biserica praporii de doliu si sa rosteasca rugaciuni in toate locurile dragi Mariei: la intrarea in sat, la scoala in care a invatat, dar si in fata bisericii, unde Maria se ruga.
500 de euro pentru imbalsamare
Cu toata interventia diplomatica, bulgarii nu au aratat respectul cuvenit mortii unui om, fie el si medaliat olimpic. Declaratiile antrenorului sportivei, Stefan Beregszaszy, au fost interpretate cum ca politistii bulgari ar fi cerut spaga pentru a chema o salvare. A sustinut la Plevna o conferinta de presa in care a infirmat acestea, avand promisiuni ca trupul Mariei va putea fi ridicat luni la 12:00. Nu a fost asa. Mariei i s-a facut autopsie abia luni dimineata, directorul Spitalului Universitar din Plevna anuntandu-i pe oficialii romani in jurul pranzului ca imbalsamarea nu s-a facut. Moment in care romanii au fost intrebati daca "au achitat la agentie taxa de 500 de euro, plus alti 100 de euro ca donatie. Beregszaszy a ramas uluit, platind pana la urma 500 de euro fara a i se mai da vreo chitanta. Abia dupa aceea s-a facut imbalsamarea, iar in jurul orei 16:00 s-a putut ridica trupul neinsufletit.

×
Subiecte în articol: sport maria