x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport UEFA - Mircea Sandu, aproape de un loc in Comitetul Executiv

UEFA - Mircea Sandu, aproape de un loc in Comitetul Executiv

de Vicentiu Neagoe    |    26 Ian 2007   •   00:00
UEFA  - Mircea Sandu, aproape de un loc in Comitetul Executiv

Azi se stabilesc mai-marii fotbalului european. Congresul ordinar al UEFA, care a inceput ieri la Dusseldorf, va stabili azi daca vom avea sau nu un om in Comitetul Executiv. Cotidianul El Mundo Deportivo a scris ca tarile din Est au un pact secret pentru a-si vota candidatii.

Conform cotidianului spaniol, tarile din fostul bloc est-european au o intelegere tacita pentru a da voturile celor patru candidati, Grigori Surkis (Ucraina), Frantisek Laurinec (Slovacia), Liutauras Varanavicius (Lituania) si Mircea Sandu, in Comitetul Executiv al UEFA.

LOVITURA DE STAT. "Europa fotbalistica se poate divide serios la alegerile pentru presedintia UEFA. Nu daca va fi reales Lennart Johansson sau daca va fi invingator Michel Platini, ci pentru ca tarile din fostul Bloc Estic, cu influenta fostei URSS si cu aliati precum Turcia, Israel sau Cipru vor sa dea o adevarata lovitura de stat pentru ca cei patru reprezentanti ai lor sa intre in Comitetul Executiv si sa limiteze puterea granzilor", scrie El Mundo Deportivo.

Sursa citata mentioneaza ca a avut acces la pactul secret pus la cale de estici, spunand ca aceste state isi vor uni apoi voturile pentru vicepresedintele federatiei turce, Senes Erzik, ca acesta sa fie reales ca membru al Comitetului Executiv. Unul dintre privilegiati ar putea fi chiar Angel Maria Villar, chiar daca oficialul spaniol este in relatii foarte bune cu federatiile din est, mai ales cu cea din Romania.

SUSPANS. Lucrarile Congresului vor incepe azi, la ora 10:00, avand pe ordinea de zi raportul Directorului general al UEFA si Raportul Financiar al aceluiasi for. Se preconizeaza ca, in jurul orei 11:30, delegatii sa-si exprime votul in ceea ce priveste alegerea noului presedinte, cele 52 de federatii afiliate avand de ales intre suedezul Lennart Johansson si francezul Michel Platini. Intre orele 11:45 -12:00 ar trebui sa inceapa alegerile pentru cele sase locuri vacante ale Comitetului Executiv.
Regulament
Alegerile pentru functia de presedinte al UEFA pot ajunge pana la tragerea la sorti, in cazul in care candidatii nu vor fi departajati dupa trei tururi. Votul se desfasoara cu buletin secret, depus intr-o urna. Fiecare presedinte ce face parte din UEFA dispune de un vot. O majoritate absoluta este necesara pentru o alegere din primul tur. In cazul in care candidatii nu pot fi departajati, vor fi un al 2-lea si chiar un al 3-lea tur. Daca nici dupa aceste tururi candidatii nu vor fi departajati, se trece la tragerea la sorti.
Strategii
Johansson si Platini au adoptat strategii diferite in ultima zi a campaniei, suedezul fiind o prezenta discreta, in timp ce francezul s-a afisat printre participantii la Congresul forului European: "Ne-am cam facut treaba, dar nu trebuie sa ne relaxam, trebuie sa fim vigilenti si atenti. Nu trebuie sa dam senzatia ca totul s-a jucat intr-un fel sau altul", a declarat Jean-Louis Valentin, consilierul lui Platini. Johansson a fost scurt si la obiect. "Atat timp cat meciul nu s-a jucat, nu putem sti scorul", a spus suedezul.

×
Subiecte în articol: sport executiv uefa