x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Un tramvai numit dorinta

Un tramvai numit dorinta

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    30 Mar 2006   •   00:00
Un tramvai numit dorinta

Podul Grant din Capitala va deveni in aceasta seara o artera europeana, iar tramvaiul 41, care face le-gatura intre cartierele Ghencea si Giulesti, va a-junge cel mai important mijloc de transport de pe tot continentul. Centrul Bucurestiului se va muta de la Piata Universitatii la stadionul Giulesti, acolo un-de se va desfasura o intalnire istorica.

Asteptarea s-a incheiat. De la ora 20:45, doar euroderby-ul Rapid - Steaua va mai conta. Timp de aproape doua ore, batrana arena din Giulesti va concentra toate orgoliile si foamea de performanta a unor echipe care au readus la lumina fotbalul romanesc.

Armatele lui Razvan Lucescu si Cosmin Olaroiu vor disputa in aceasta seara un meci care a strans toate superlativele posibile si care rescrie istoria unui fotbal care parca uitase sa respire. Dincolo de orice amanunt, "dubla" Rapid - Steaua va oferi Romaniei o semifinalista de cupa europeana.

EVENIMENT. Prima intalnire dintre doua echipe romanesti din istoria participarilor noastre in competitiile UEFA a creat in aceste zile o adevarata isterie. Turul din Giulesti a devenit evenimentul ultimilor ani chinuiti de lipsa performantei adevarate. Prin intermediul celor doua echipe, Europa va fi conectata la realitatea din ce in ce mai optimista a fotbalului romanesc. Spectacolul rapidisto-stelist va fi transmis in direct si in Germania, iar Niculae, Buga, Radoi sau Dica vor fi transformati in vedete de intreaga presa europeana care asteapta cu admiratie si cu mare curiozitate sfertul de finala romanesc. "Derby electric la Bucuresti", a titrat renumita agentie France Press in avancronica partidei din Giulesti. "Derby-ul de la Bucuresti, dintre Rapid si Steaua, care se va disputa intr-o ambianta electrica, constituie principalul cap de afis al sferturile de finala", noteaza francezii.

DUEL. Pe langa declaratiile belicoase, amenintarile si pregatirile specifice mai mult unui razboi, ultimele doua zile au fost dominate de un adevarat recital de bun simt si de fair-play oferit de antrenorii Razvan Lucescu si Cosmin Olaroiu. Doi dintre tehnicienii de varf ai noului val au mutat atentia de la dusmanie si rasism la duelul de pe gazon, cel care va conta cu adevarat. Lipsiti de cate doi jucatori exponentiali, Maldarasanu si Karamyan, pe de o parte, Bostina si Iacob, pe de alta.

FANI. In tribune se anunta o atmosfera senzationala. Pe langa cei 13.000 de rapidisti, in Giulesti vor fi si peste 2.000 de suporteri stelisti, in pofida faptului ca ei au primit, in urma protocolului, doar 850 de bilete. Cu toate acestea, ei trebuie sa fie foarte atenti pentru a nu atrage sanctiuni asupra cluburilor.

"Nu e razboi. E sarbatoare"

Jurnalul National: Cum priveste Rapidul marele meci cu Steaua?
Razvan Lucescu: Trebuie sa fim constienti de faptul ca este prima oara in istoria fotbalului romanesc cand doua formatii se intalnesc intr-o competitie internationala la acest nivel. De aceea, la acest meci nu e loc de razboaie si de lupte, e loc doar de sarbatoare.

Era mai bine daca Rapidul intalnea o echipa straina?
Suntem mandri si bucurosi ca vom juca in sferturi si ne-rabdatori sa intalnim Steaua. Nu am raspuns in ultima perioada declaratiilor facute de oficialii gruparii din Ghencea din respect si nu din frica, asa cum au incercat unii sa insinueze.

Noua jucatori pot rata meciul retur daca primesc cartonase galbene. Va este teama de acest lucru?
Ar putea fi o problema cu cartonasele, dar pe de alta parte, de fiecare data cand am apelat la jucatorii care nu sunt titulari, acestia s-au ridicat la nivelul celor care au lipsit. Bineinteles ca pot exista provocari din partea adversarilor pentru ca jucatorii nostri sa primeasca galbene, insa noi trebuie sa fim inteligenti si sa nu raspundem. Oricum, tensiunea acestui meci nu poate fi mai mare decat la meciurile anterioare din Cupa UEFA.

Cum vi se pare delegarea arbitrului german la aceasta partida, dupa ce Rapidul a eliminat pe Hertha si pe Hamburg?
Nu cred ca va avea resentimente. E cu atat mai bine ca e arbitru german. Nu poate spune cineva ca nemtii vor arbitra in favoarea uneia sau alteia dintre echipe. Nu cred ca isi vor permite sa isi bata joc de cele doua echipe in sferturile de finala. (Sorin Anghel)

OBIECTIV
"Sper sa ne calificam dupa acest joc de 180 de minute. Pentru noi nu e atat de important sa nu primim gol acasa, ci sa obtinem calificarea. De la aceasta performanta trebuie sa porneasca ascensiunea fotbalului romanesc" - Razvan Lucescu, antrenor Rapid

"Va exista mult respect"

Jurnalul National: Ce ganduri aveti inaintea meciului?
Cosmin Olaroiu: Suntem constienti de dificultatea si importanta lui. Rapid este o echipa foarte bine organizata, dar acest lucru ne mobilizeaza pentru a obtine o performanta. Asa cum au facut-o, in dese randuri, celelate generatii de la Steaua, si generatia actuala este pregatita sa scrie pagini de istorie.

Cum veti aborda intalnirea?
Noi jucam toate meciurile la victorie, dar, fiind un meci de calificare, va exista echilibru si prudenta. Pentru a avea o sansa mai mare in retur trebuie sa inscriem. Indiferent cate stim noi despre ei si ei despre noi, jucatorii vor decide. Fotbalul este imprevizibil, exista momente, greseli, erori de arbitraj si multe altele.

Va temeti de tratamentul fanilor rapidisti sau de posibilele incidente?
Am mai fost la meciuri in Giulesti si n-am avut probleme, nu m-a scuipat nimeni. Nu trebuie sa exageram aceste lucruri. Sunt convins ca publicul a inteles mesajul. Mai mult ca oricand va exista respect in tribune. Referindu-ma la prietenia dintre mine si Razvan, vreau sa spun ca nici un meci de fotbal nu poate schimba relatia dintre doi oameni.

Probleme in lot? Goian... Nicolita?
Vom vedea daca va juca Goian, dar el este aproape apt de joc, mai mult ca sigur va fi pe teren. Banel s-a antrenat normal si nu se pune problema sa nu joace.

Rapidistii se tem ca vor fi provocati pentru a lua cartonase galbene care sa le atraga suspendarea pentru retur.
Nu m-am gandit la asa ceva. Nu se pune problema sa abordam o astfel de atitudine.

PENTRU GOL
"Suntem dispusi sa jucam pentru a reusi sa marcam. Steaua joaca un meci in deplasare si unul pe teren neutru. Nu este usor. Suntem doua echipe care ne cunoastem bine. Rapid are si puncte in plus, dar si in minus" - Cosmin Olaroiu, antrenor Steaua

"NICO", SUPERMOTIVAT
Idolul galeriei giulestene si principala gura de foc a trupei lui Razvan Lucescu, Daniel Niculae (foto) spune ca meciul cu Steaua e cel mai important din cariera sa. "Niciodata Rapid nu a ajuns atat de sus, iar acum noi avem ocazia sa scriem istoria. E clar ca suntem motivati la maxim", a declarat "Nico". Cu o zi inaintea meciului, internationalul Rapidului si-a exprimat increderea in cei din jurul sau. "Eu cred in colegii mei, in conducerea tehnica si am crezut tot timpul. Cred cu tarie ca, prin jocul nostru, prin dorinta si ambitie, vom putea trece mai departe". Portarul Daniel Coman, care marti a implinit 27 de ani, a spus ca "e mult mai important sa ne calificam, decat sa nu iau eu gol". Ieri-imineata, lotul rapidist a fost in clubul IDM, pentru a se relaxa. Spre deosebire de celelalte confruntari din Cupa UEFA, alb-visiniii au ales sa nu se mai relaxeze in ziua meciului pentru a nu se mai intersecta cu rivalii lor de la Steaua.

RADOI, DISPUS LA EFORT
Cel mai iubit jucator stelist, Mirel Radoi (foto), care a implinit la finele saptamanii trecute 25 de ani, este omul pe care antrenorul Cosmin Olaroiu va miza in aceasta seara pentru castigarea bataliei de la mijlocul terenului. Tenacele lider al ros-albastrilor prefateaza meciul din Giulesti: "In mod normal, cine va gresi mai putin va avea castig de cauza in aceasta dubla. Din punctul meu de vedere, sunt obisnuit cu asemenea batalii. Sper sa obtinem un rezultat prin care sa ne facem un retur mai usor", a declarat Radoi. In privinta numarului ridcat de meciuri pe care ros-albastrii sunt nevoiti sa le sustina in acest sezon, capitanul stelist a spus: "Imi place acest sistem cu multe meciuri, dar suntem obositi psihic". Radoi a tinut sa transmita si un mesaj suporterilor stelisti. "Sunt sigur ca fanii nostri ne vor fi alaturi si le vom simti prezenta chiar si in Giulesti. Le promit ca nu-i vom dezamagi nici de aceasta data."

EPISODUL 115
Rapid - Steaua este una dintre confruntarile cele mai vechi si bine garnisite cu episoade inedite din fotbalul romanesc. Istoria a consemnat pana acum 114 intalniri intre protagonistele euroderbiului din sferturile Cupei UEFA. Trupa din Ghencea a triumfat de 53 de ori, 35 de partide s-au incheiat la egalitate, in timp ce Rapid s-a impus in 26 de meciuri. Prima confruntare dintre cele doua vechi rivale dateaza din data de 4 decembrie 1947, cand Rapid invingea in deplasare cu 1-0 pe ASA Bucuresti, actuala Steaua, echipa care se afla chiar in anul infiintarii. Steaua detine suprematia chiar si in Giulesti. In cele 48 de confruntari de sub Podul Grant, stelistii au iesit de 17 ori invingatori, 16 inclestari s-au terminat nedecis, iar rapidistii au castigat de 15 ori. Steaua a reusit cel mai mare scor chiar pe Giulesti la data de 3 mai 1989, cand s-a impus cu un categoric 8-2. Ultimele zece meciuri: doua victorii giulestene, cinci remize si trei succese steliste, au consemnat numai rezultate stranse, cea mai mare diferenta consemnandu-se in toamna anului 2001, Rapid - Steaua 3-0.

ULTIMELE 10 MECIURI DIRECTE IN DIVIZIA A

Data / Meci / Rezultat
  • 16 mai 2001 / Rapid - Steaua / 1-1
  • 21 octombrie 2001 / Rapid - Steaua / 3-0
  • 4 mai 2002 / Steaua - Rapid / 2-1
  • 27 octombrie 2002 / Steaua - Rapid / 2-1
  • 26 aprilie 2003 / Rapid - Steaua / 1-2
  • 17 august 2003 / Rapid - Steaua / 1-1
  • 21 martie 2004 / Steaua - Rapid / 3-3
  • 8 august 2004 / Rapid - Steaua / 2-1
  • 14 aprilie 2005 / Steaua - Rapid / 0-0
  • 23 octombrie 2005 / Rapid - Steaua / 0-0
  • REGAL LA ANTENA 1
    Programul de astazi al postului de televiziune Antena 1 cuprinde numeroase transmisiuni dedicate partidei Rapid - Steaua, meci-tur din cadrul sferturilor de finala ale Cupei UEFA. Grila a fost modificata, astfel incat, din ora in ora vor fi difuzate in direct interventii de la Stadioanele Giulesti si Ghencea. Incepand cu ora 20:00, programul va fi dedicat exclusiv marelui meci. Transmisiunile din studio si cele de la stadion vor precede partida ce va incepe la ora 20:45. Pentru transmiterea in direct a meciului Rapid - Steaua, postul Antena 1 va folosi 15 camere de luat vederi, partida urmand a fi preluata si de postul german de televiziune, cu emisie prin satelit, DSF. Meciul va fi urmat de un talk-show sportiv, cu durata de 60 de minute, ce cuprinde analize si discutii pe marginea partidei. Un rezumat de 60 de minute al meciului din aceasta seara va putea fi urmarit tot la Antena 1 maine, incepand cu ora 22:30. (Radu Popa)

    S-A RUPT CARLOS!
    Steaua a primit aseara o grea lovitura. La ultimul antrenament inaintea confruntarii din Giulesti, Carlos a fost nevoit sa paraseasca terenul dupa doar 20 de minute. Portarul stelist a suferit o leziune musculara, iar astazi va fi supus unor investigatii medicale amanuntite. Managerul general al Stelei, Mihai Stoica, a confirmat ca accidentarea este destul de grava. "Carlos nu va apara multe etape de acum incolo", a spus oficialul formatiei din Ghencea. Astfel, in poarta Stelei se va afla astazi Cornel Cernea, care are un singur meci oficial in tricoul ros-albastru, 0-0 (7-8 dupa loviturile de departajare) cu Rapid II in Cupa Romaniei!

    ECHIPE PROBABILE
    Daniel Coman
  • M. Constantin Maftei Rada
  • Badoi Romeo Stancu Emilian Dica I. Stancu
  • Buga D. Niculae V. Moldovan
    Antrenor: Razvan Lucescu
  • Cernea
  • Ogararu D. Goian Ghionea Petre Marin
  • Nicolita S. Paraschiv Radoi Cristocea
  • N. Dica Oprita
    Antrenor: Cosmin Olaroiu
  • CER NOROS
    Chiar daca se anunta o zi calduroasa, cu temperaturi maxime de 18 grade Celsius, la ora jocului din aceasta seara este posibil sa ploua. Meteorologii au pronosticat un cer partial noros si precipitatii reduse, ceea ce nu are darul sa ii sperie pe fericitii posesori ai unui bilet la euroderby.

    CUPA UEFA - SFERTURI, AZI
    Ora / Meci / TV
  • 20:00 Levski Sofia - Schalke 04 (Kanal 1, ZDF) Arbitru: Michael Riley (Anglia)
  • 20:45 RAPID - STEAUA (Antena 1, DSF) Arbitru: Wolfgang Stark (Germania)
  • 21:45 FC Basel - Middlesbrough (Prima TV) Arbitru: Roberto Rosetti (Italia)
  • 22:00 FC Sevilla - Zenit St. Petersburg (RTR Sport) Arbitru: Alain Hamer (Luxemburg)

    Returul va avea loc la 6 aprilie.
  • ×